*Nettavisen* Sport.

Nekter å gi opp NHL-drømmen

DRØMMER: Mathis Olimb drømmer fortsatt om NHL-spill, selv om han vet det blir meget vanskelig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Mathis Olimb om hvorfor han reiste hjem fra Nord-Amerika.

06.05.15 16:41

OSTRAVA (Nettavisen): - Jeg har en drøm om å dra over en gang til, sier Mathis Olimb til Nettavisen.

For litt over fire år siden valgte Olimb å sette kursen hjem til Europa, etter å ha forsøkt å slå gjennom i NHL-klubben Chicago Blackhawks.

Det ble ingen NHL-kamper på 29-åringen, men han fikk med seg 60 kamper og 32 målpoeng i løpet av sesongen i AHL og Rockford Icehogs, farmerlaget til Blackhawks.

- Angrer du?

- Nei, jeg angrer ikke. Men hvis man tenker på NHL, så hadde det kanskje vært smart å blitt ett år til, forteller han ærlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trygghet
Grunnen til hvorfor han valgte å sette kursen til svensk eliteserie og Frölunda er enkel.

- Jeg var litt lei, og så hadde jeg lyst til å komme hjem til noe trygt og godt. Så var det litt økonomiske aspekter der også. I AHL spiller du for knappenåler, sier han.

Forskjellen på lønningene for spillere på toveiskontrakter i Nord-Amerika er enorm. Fra millionlønninger hvis man får sjansen i NHL, så må man regne med å spille for en brøkdel i farmerlaget.

- En hockeykarriere er ikke så lang, så man må utnytte de årene man har, forteller Olimb.

- Var det mest økonomiske grunner bak valget du tok?

- Det var femti-femti. Det økonomiske, og at jeg hadde lyst til å dra til Frölunda. Jeg savnet livet der, og jeg visste jeg trivdes der og fikk en sentral rolle i et lag med ambisjoner, forklarer han.

- Blitt bedre
Sist gang han forsøke å bryte gjennom det trange NHL-nåløyet slet han med skade, noe som gjorde sjansene hans for NHL-spill enda mindre.

- Du er kanskje bedre enn noen gang tidligere. Har ambisjonene blitt mindre?

- Nei, jeg har en drøm om å dra over en gang til. Jeg føler vel jeg, eller jeg tror at jeg hadde hatt en bedre sjans hvis jeg hadde dratt over nå. Jeg synes jeg har blitt mye bedre enn jeg var når jeg var 25.

- Hva føler du at du har blitt bedre på?

- Jeg er bedre på det meste. Jeg går mer på skøyter, orker mer og er tøffere i hodet. Jeg har forandret meg litt (siden sist). Gått ned noen kilo så jeg orker mer. Er kanskje enda raskere nå. Men jeg føler at jeg er sterk i nærkamper og sånn.

Ikke redd for å bli stemplet
Han er ikke redd for å bli stemplet som en «quitter» blant NHL-klubbene, men han tror ikke det er spesielt realistisk at han får en ny sjanse i verdens beste hockeyliga.

To ganger har Olimb valgt å returnere fra spill i Nord-Amerika og tilbake til Frölunda i Sverige.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPTATT MED VM: Mathis Olimb er for tiden med det norske landslaget i hockey-VM i Tsjekkia. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


- Jeg tror ikke den sjansen kommer. Jeg har signert to år i Jokerit i KHL, som jeg gleder meg mye til. Det er først og fremst det jeg jobber for nå. Det må bli etter de to åra. Hvis man skal være realist, så er sjansene for NHL veldig små.

- Men sjansene er der?

-Ja, det er de. Alle som spiller på det nivået her har en mulighet til å komme til NHL.

Nytt eventyr
Nå har 29-åringen skrevet under på en avtale med den finske KHL-klubben Jokerit som strekker seg over de neste to sesongene.

Det er et eventyr oslogutten ser frem til, og NHL-spill er ikke noe han bruker spesielt med krefter på nå.

- Tror du veien er kortere fra KHL til NHL, enn fra svensk eliteserie?

- Jeg vet ikke. Alt er større, bedre nivå. Jeg blir eldre jeg også. Om to år er jeg 31, så jeg tror vel ikke jeg har gitt meg selv noen større sjans til å komme til NHL, det tror jeg ikke, smiler Olimb.

Spill i ligaen som regnes for å være den nest beste i verden gleder han seg til, og han er klar over at han fort kan bli den eneste nordmannen i ligaen.

Lars Haugen og Patrick Thoresen har begge satt kursen til svensk eliteserie, mens Jonas Holøs´ fortsatt ikke har bestemt seg for hvor han spiller den kommende sesongen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag