- Norge er et råttent land, sier Bill Impola etter 15.-plassen i den svenske sesongåpningen lørdag.

- Jeg står for hva jeg har sagt om astmamedisin. Det er en gåte at løpere med et slikt oksygenopptak kan bruke slike doser, sier han til Nerikes Allehanda.

- Norge har en jæv... dårlig medisinkultur og har misbrukt dette i mange år.

- Det er de beste som bruker mest. Det er trist at det er slik: De som er best bruker mest ettersom de har best tilgjengelighet via landslagslegen og slikt. Nordmennene har jo sagt at de skal fortsette å bruke astmamedisin « forebyggende». Det er bare skittsnakk, sier Impola.

Dårlig

- Norge er et råttent land, og det er ikke noe positivt i dette. Dette sprer seg også dessverre til ungdommen og deres foreldre som begynner « pushe» på for at deres barn skal få astmamedisin, sier videre.

Han legger til at han regner med at andre nasjoner kommer til å ta etter Norge når det gjelder bruk av astmamedisin.

Petter Northug svarte lørdag på følgende måte da han ble konfrontert med Impolas uttalelser:

- Jeg har aldri sett Bill Impola i verdenscupen. Jeg prater ikke om løpere som ikke går fort på ski, sa han ifølge Aftonbladet.

- Er vi et råttent land? Det får han stå for. Jeg forstår ikke hva han mener med det, men jeg kjenner meg ikke igjen i at noe er råttent eller unfair i Norge, svarte Niklas Dyrhaug da han fikk høre om kraftsalven.

Norsk langrenn har fått knallhard kritikk fra flere hold etter at det ble satt søkelys på bruken av astmamedisin blant norske løpere.

Det ble en sak etter at Martin Johnsrud Sundby pådro seg en utelukkelse og ble fratatt seieren i blant annet Tour de Ski. Han hadde brukt for store doser med astmamedisin.

Senere har det kommet fram at svært mange norske toppløpere har brukt tilsvarende medisin opp gjennom årene.

Står på sitt

I junior-VM skal også friske norske løpere ha fått astmamedisin. Norges ferske landslagslege Petter Olberg vet at andre nasjoner i skimiljøet bruker forstøver-utstyret på samme måte som de norske. Svenskene gjør det ikke.

- Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan andre behandler. Det får de finne ut av selv, sa Olberg tidligere denne uka.

- Forstøveren er på en måte blitt symbolet på medisineringen i toppidretten, og nærmest blitt et ikon på noe som er feil med norsk langrenn. Det stiller jeg meg egentlig litt uforstående til. Det er luft og vann som dampes opp og pustes inn. Jeg forstår ikke hva som er så spesielt skummelt med det. Det er rart at folk reagerer på det. Jeg tror det handler mye om at dere folk ikke vet hva det er, men ser på det som fremmed, sa Olberg.

Løpere kan gå konkurranser selv om de bruker astmamedisin, men det kreves en godkjenning av Det internasjonale skiforbundet (FIS). (©NTB)