Norges staffettlag vant en uventet, men likevel soleklar seier på mennenes skiskytterstafett i Hochfilzen.

Både Johannes Thingnes Bø og storebror Tarjei Bø sto over søndagens øvelse. Norge manglet også Emil Hegle Svendsen, som ikke engang reiste med landslaget til Hochfilzen.

Det skulle normalt sett bety trøbbel for Norge i konkurranse med de øvrige skiskytternasjonene.

Men kvartetten Ole Einar Bjørndalen, Henrik L'Abée-Lund, Erlend Bjøntegaard og Lars Helge Birkeland utkasset isteden alle.

Alle leverte solid skyting i utfordrende vind. Forholdene så nordmennene ut til å takle klart bedre enn de øvrige nasjonene.

- Strekk

Ole Einar Bjørndalen gikk førsteetappen for Norge, og havnet tidlig i trøbbel. Mens land som Tyskland, Frankrike og Russland fylte blinkene i liggende på etappen, misset den norske superveteranen med de to første skuddene.

Ekstraskuddene Bjørndalen måtte bruke kostet i overkant av 20 sekunders tidstap for Norge. Men da lagene kom inn til den stående skytingen var rollene snudd på hodet.

Frankrike og Russland skjøt på seg strafferunder, mens også tyskerne måtte bruke tre skudd ekstra. Rutinerte Bjørndalen skjøt fem blinker rett ned og gikk ut på andreplass, rett bak Belgia og den tidligere tyske utøveren Michael Rösch.

Bjørndalen sier til NRK at han justerte på teknikken sin etter å ha fått en strekk da han falt på jaktstarten. Det slo bare positivt ut, mener veteranen.

- Spesielt fra stående og inn gjorde jeg det bra, synes jeg. På liggende feilberegna jeg vinden, forklarer Bjørndalen.

- Vi hadde nok litt «tur» på noen av skytingene, men det er mange skytinger på stafett. Det var nok ikke bare flaks. Vi har nok gjort noen gode skytinger også, påpeker han.

Opptur

43-åringen var tydelig sugen på revansj etter en elendig jaktstart dagen i forveien. Han gikk en frisk sisterunde. Til veksling sendte han Henrik L'Abée-Lund ut 1,7 sekunder bak Rösch og Belgia.

Norges mann på andreetappen skjøt sterkt og gikk Norge opp i en klar ledelse. L'Abée-Lund fikk trøbbel med den siste blinken i stående, men uklasset uansett Belgias mann på etappen.

Dermed kunne Erlend Bjøntegaard gå ut med et drøyt halvminutts ledelse på Belgia, og 43 sekunders forsprang på Tyskland. 27-åringen klarte seg gjennom etappen med tre ekstraskudd.

Tyskernes Arnd Peiffer trengte 15 skudd for å få ned ti alle blinkene og tapte tid. Norges ledelse var på nesten minuttet før ankeretappen.

Lars Helge Birkeland økte Norges luke og gikk laget inn til en oppsiktsvekkende klar seier. Hele 1.54 minutter skilte ned til Tyskland på andreplassen. Frankrike, som gikk uten Martin Fourcade, var ytterligere 40 sekunder bak på tredjeplass.