Gå til sidens hovedinnhold

Norske Mathias (13) er et sensasjonelt talent

Nå reiser Mathias Emilio Pettersen til USA alene.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=Asq35R8QXTIFotIqQCv69PHYZ6GdtAbF7NaEopsZx20_GmC9DogtB40Lhw32niFJxefkEDUJXiUiLZN0EbgYDv8rlvyzsnAz8XC9zRdy9OccktnrpXvE1w&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

LØRENSKOG (Nettavisen): - Han er en spiller i ypperste verdensklasse. Jeg er klar over at han fortsatt er svært ung, men av alle spillere jeg har sett som er født år 2000, er han en av de aller beste i verden, sier Devin Rask til Nettavisen.

Rask er hovedtrener for U16-laget til South Kent School i Connecticut i USA. Han har fulgt nøye med på Mathias Emilio Pettersen (13) fra Manglerud. Det samme har agentfirmaene begynt å gjøre.

Skolene i USA har kriget om signaturen hans i lang tid.

Shattuck-St. Mary’s, gamleskolen til Sidney Crosby, som er verdens beste hockeyspiller, var blant dem som ønsket å få nordmannen knyttet til seg, men som tapte for South Kent. Det er dit Mathias Emilio reiser til sommeren.

- Det var ikke så vanskelig å bestemme seg da jeg så skolen. Jeg var der i høstferien, og det så helt vilt bra ut, så det var ikke vanskelig, sier Mathias Emilio Pettersen til Nettavisen.

Se videoreportasje i toppen av artikkelen!

Dominerer mot eldre spillere

Det snakkes om at han kan være det aller største hockeytalentet Norge har hatt. Større enn Bjørn «Botta» Skaare, større enn Espen «Shampo» Knutsen, større enn Patrick Thoresen og større enn Mats Zuccarello Aasen.

Tallene støtter i alle fall påstanden om at han er et stort talent. Mathias Emilio, som blir 14 år først 3. april, spiller for Lørenskogs U16-lag og møter motstandere som stort sett er to år eldre enn ham.

Likevel topper han poengligaen i sin serie, med 22 mål og 44 poeng etter 13 kamper. Det er 23 poeng mer enn nummer to i poengligaen. I en serie som altså består av to år eldre spillere.

Mathias Emilio har spilt med eldre spillere hele tiden, siden han startet med organisert hockey som seksåring.


- Vi har egentlig ventet at en dag ville forskjellen på fysikken bli så stor at det ikke skulle gå, men det har ikke skjedd. Nå har han vokst mye på ett år, og nærmer seg 170 centimeter, så nå handler det ikke lenger om den biten, forteller pappa Flemming Pettersen (39).

Misunnelse eller galskap?

I hockeymiljøet snakker mange om at pappa Pettersen er gal. At han presser sønnen for mye. Det er vanskelig å vite hvor grensen går. Kanskje det bare er god, gammeldags misunnelse? Eller typisk norsk?

Vi skal jo helst ikke drive med toppidrett på barnenivå i dette landet – vi skal bare vinne gull på seniornivå.

Forholdene blir i alle fall lagt til rette. Familien strekker seg så langt det er praktisk mulig for å hjelpe Mathias Emilio til å maksimere potensialet sitt.

Hver vinter bygges en isbane i hagen. I kjelleren er det innredet med plastflate på gulvet og hockeymål ved den ene veggen, så han kan trene på finter og skudd der. Flemming leier i tillegg timer i ishaller når det er behov for ekstratrening, og sender sønnen til både Sverige og USA for å delta på hockeyleirer og internasjonale turneringer.

- Jeg har aldri pushet ham. Mange sier at han ikke gjør noe annet enn å trene, men jeg har aldri pushet ham. Det er klart at jeg har lagt ting til rette hele tiden, men han har aldri blitt presset til å gå på trening, sier Flemming Pettersen til Nettavisen.

Treningsivrig

Espen «Shampo» Knutsen har også hørt om Mathias Emilios talent. Den tidligere NHL-profilen mener at satsingen til familien Pettersen er helt i orden, så lenge det er lystbetont.

- Så lenge drivkraften til Mathias Emilio er der. Det er det viktigste, sier Shampo til Nettavisen.

Det virker den så absolutt å være.


- Mathias er sånn at hvis det ikke er organisert trening en dag, så lurer han på hva annet han kan trene, sier Flemming.

Hva sier så Mathias Emilio selv? Jo, han er takknemlig for foreldrenes støtte.

- Den har betydd veldig mye. De hjelper meg med å spise riktig, egentlig med alt jeg trenger å gjøre, men samtidig er det jo viktig at jeg gjør en bra jobb selv også. Det er mye du må gjøre riktig, og jeg føler at jeg gjør det nå, sier Mathias Emilio.

- Hvor lenge har du satset så seriøst som ishockeyspiller?

- Det startet vel mest i år. Men det er klart jeg først og fremst gjør dette fordi det er gøy.

Se videoreportasje i toppen av artikkelen!

Går på NTG-U

Pappa Flemming Pettersen spilte selv ishockey på toppnivå, for lag som Spektrum Flyers og Manglerud Star, samt på juniorlandslagene. Talentet ligger i familien. Mathias Emilio var, som så mange andre hockeyspillere, også en lovende fotballspiller.

- Det var vel da jeg begynte å se at han heller ville gå på barmarkstrening med ishockey enn å spille fotball at jeg skjønte at det var hockey han virkelig brenner for, forteller Flemming.

- Hvor gammel var han da?

- Da var han vel ti eller elleve år.


- Hvorfor ble det ishockey og ikke fotball? Var det sporten eller miljøet, tror du?

- Jeg tror at mye av årsaken ligger i miljøet. Du får den garderobekulturen veldig tidlig i hockey. Den får du kanskje ikke i fotball før du er på et juniorlag. I hockey bruker man veldig tidlig en time i garderoben både før og etter kamp eller trening.

Mathias Emilio går på privatskole allerede nå, nærmere bestemt Norges Toppidrettsgymnas’ ungdomsskole. Der har også utøvere som Aleksander Aamodt Kilde, Lotte Sejersted, Caroline Graham Hansen, Mats Møller Dæhli og Mats Rosseli Olsen gått tidligere. Mathias Emilio begynte sist høst.

Flemming Pettersen er veldig fornøyd med opplegget der.

- De trener hardt; To timer hver dag. Mye basistreninger, men han er på isen 1-2 ganger i uka. De får også ett varmmåltid og spiser stort sett to ganger daglig på skolen, men det er lange dager der. Det er leksefri skole.

Vurderer Sverige

- Hva tenker du om at han skal reise til USA alene for å studere og utvikle seg der?

- Mange sier jo at det er for tidlig å dra ut nå, innrømmer pappa Pettersen.


Men han har en forklaring på valget:

- Jeg har egentlig tenkt at han har klart å holde det ferdighetsnivået som er to år opp, men at det neste år kunne blitt et problem. Nå spiller han U16, men det er ikke noe U17, så da blir han egentlig tvunget til å spille U18. Da er det jo spillere som er tre-fire år eldre. Det har vel egentlig vært en sånn grense for meg der.

Planen var derfor å sende Mathias Emilio til Sverige etter denne sesongen. Han har allerede vært mye i Karlstad, og den anerkjente klubben Färjestad står klar med åpne armer for å ta ham imot, men familien Pettersen er blitt veldig begeistret for South Kent i USA.

- De håndplukker spillere. Du kan ikke prøvespille der. De reiser rundt på ulike cuper og plukker ut de spillerne de vil ha, og kan bare ha to europeere i laget. Det er en privatskole, så det koster deretter, men ettersom han har vært i Selects-systemet i flere år, har han fått det til under halv pris.

Familien Pettersen utelukker samtidig ikke Sverige på sikt.

- Vi er veldig fornøyde med Färjestads innstilling til Mathias. De har sett ham i mange år. Så hockeygymnaset der er så klart interessant om to år, når de sier at de ønsker ham der, sier Flemming Pettersen.

Hardt arbeid utenfor isen

Joe Templin er direktør for Selects-systemet og ser fram til å få Mathias Emilio til USA.

- Jeg mener at dette er en flott mulighet for Mathias til å fortsette sin idrettslige og akademiske utvikling i et svært konkurransedyktig miljø. Han vil spille for U16-laget sammen med svært talentfulle spillere født i 1998 og 1999, fra både USA og Canada, sier Templin til Nettavisen.


Templin er klar over hvilke utfordringer som kommer til å møte en 13-åring fra en helt annen del av verden når han kommer til det amerikanske skolesystemet.

- Det er naturlige utfordringer som ligger utenfor ishockeyen, og disse er normalt de mest kritiske for en ung spillers utvikling. Det blir viktig for Mathias å starte skoleåret på en god måte akademisk, for at han skal akklimatisere seg raskt til en ny kultur, mener Templin.

- Hardt arbeid utenfor isen vil gi ham muligheten til å fokusere mens han er isen. Vår stab, inkludert meg selv, skal fokusere på å gjøre denne overgangen så behagelig som mulig. Kjenner jeg Mathias rett, vil han takle disse utfordringene, legger han til.

En stjerne blant stortalent

Templin oppdaget Mathias Emilio Pettersen i en turnering som kalles «World Selects Invitational», som består av mange av de største talentene i både Europa og Nord-Amerika.

- Hans ferdigheter er eksepsjonelle for en 13-åring. Jeg fikk både sett han og vært trener for et lag mot ham i World Selects Intvitational, og han var alltid en av de beste spillerne i disse turneringene. Hans evne til å skille seg ut på en så stor scene er enda mer imponerende for en spiller med hans hockeybakgrunn, sier Templin til Nettavisen.


Mathias Emilio Pettersen har blitt tatt ut i flere All Star-lag fra internasjonale turneringer som dette. Under oppholdet i USA i fjor sommer, gjorde manglerudgutten 86 poeng på 29 kamper.

- Han har en veldig lys framtid hvis han fortsetter på den stien han er på, mener Devin Rask.

Det mener også 13-åringens trener i Lørenskog, Philippe Juell.

- Han er det største hockeytalentet vi har i Norge. Han kan komme så langt som helst. Jeg har veldig tro på ham. Mathias har et godt støtteapparat rundt seg og foreldrene er flinke til å følge opp. I tillegg har han beina godt plantet på jorda, sier Juell til Nettavisen.

- Hvis du allerede nå skulle satt penger på hvor han vil bli tatt i NHL-draften, hvilken runde ville du tippet på?

- Det er veldig vanskelig å si. Det er noen år til, men jeg vil vel tro at han kommer til å bli blant topp ti i første runde.

Ingen nordmenn har noensinne blitt draftet i første runde. Marius Holtet er den som er tatt tidligst av nordmenn. Han ble valgt som nummer 42 totalt da Dallas Stars tok ham i andre runde i 2002. Bjørn Skaare var et fjerderundevalg i 1978, Espen Knutsen ble tatt i 10. runde i 1990, mens Patrick Thoresen og Mats Zuccarello aldri ble draftet.

Se videoreportasje i toppen av artikkelen!

P.S. Etter at intervjuene med Mathias Emilio og Flemming Pettersen ble gjort og arbeidet med denne artikkelen startet, har Mathias Emilio spilt enda en kamp for Lørenskogs U16-lag. Det endte med 6-3-seier og fem nye poeng for 13-åringen, som dermed har gjort 49 poeng på 14 kamper. Nummer to i ligaen har nå 24 poeng. Tar man med cupkamper og spill for U15-laget, har Mathias Emilio spilt over 70 kamper og gjort over 340 poeng denne sesongen.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden