*Nettavisen* Sport.

Northug (29) og Di Centa (43) er unike i Tour de Ski-historien

Petter Northug og den italienske veteranen Giorgio Di Centa er de eneste som har fullført samtlige utgaver av Tour de Ski. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Petter Northug og den italienske veteranen Giorgio Di Centa er de eneste som har fullført samtlige utgaver av Tour de Ski.

Denne sesongen arrangeres touren for 10. gang. Fire menn har startet de ni foregående, men bare Northug og Di Centa har fullført alle etappene. Canadiske Devon Kershaw og Jean-Marc Gaillard fra Frankrike er de to øvrige utøverne som har stått på startstreken alle årene, skriver FIS på sin hjemmeside.

På kvinnesiden er det kun finske Aino Kaisa Saarinen og tyske Stefanie Böhler som har startet på blodslitet ni ganger. Ingen av dem har fullført alle etappene.

Kalla yngst

FIS' statistikk viser at totalt 497 utøvere har vært i aksjon i Tour de Ski gjennom årenes løp. 97 av disse har stått på pallen. Norge har vært dominerende med 22 etappeseirer for menn og én mer blant kvinnene. Northug har alene vunnet 13 etapper, men må se seg slått av Justyna Kowalczyk, som står bokført med 14.

Sveitsiske Dario Cologna og den svenske yndlingen Charlotte Kalla er de yngste sammenlagtvinnerne av konkurransen. Cologna var 22 år og 299 dager da han vant i 2008, mens Kalla var kun 20 år og 168 dager da hun gikk til topps samme år.

Andrej Parfenov fra Russland og Lisa Larsen fra Sverige er for øvrig de to yngste utøverne som har fullført touren. De to var henholdsvis 20 år og 20 dager og 19 år og 16 dager i 2010.

Triumf uten etappeseier

Statistikken viser også at tre sammenlagtvinnere har klart bragden uten å vinne noen av etappene. Tobias Angerer gjorde det i den første utgaven i 2007, mens Aleksandr Legkov gjorde det i 2013. Martin Johnsrud Sundby vant ingen etapper i fjor, men tok likevel seieren.

På den annen side finner man Northug og tyske Axel Teichmann. Begge har vunnet tre etapper i én og samme utgave av touren, men ingen maktet å gå til topps sammenlagt.

Årets utgave av Tour de Ski starter med sprint i Lenzerheide 1. januar.

Norge stiller med følgende tropp:

Menn: Martin Johnsrud Sundby (Røa), Petter Northug (Strindheim), Niklas Dyrhaug (Tydal), Didrik Tønseth (Byåsen), Anders Gløersen (Rustad), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdal), Hans Christer Holund (Lyn), Sjur Røthe (Voss), Emil Iversen (Varden), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund).

Kvinner: Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Therese Johaug (Nansen), Heidi Weng (BUL), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Kari Øyre Slind (Oppdal), Ragnhild Haga (Åsen). (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag