*Nettavisen* Sport.

Northug: - Jeg liker å prøve på dumme ting

IKKE UTEN SELVTILLIT: Petter Northug vil slå tilbake etter den dårlige OL-starten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skistjernen har planen klar for teamsprinten.

17.02.14 10:38

Klikk på bildet for å forstørre.

SOTSJI (Nettavisen): Petter Northug og Ola Vigen Hattestad blir løperne som skal redde Norges ære i langrennssporet når det skal kjempes om gull på lagsprinten onsdag.

Til tross for at Northug før jul uttalte at det var uaktuelt for ham å gå noe annet enn sisteetappen, ville verken skikongen selv eller sprinttrener Arild Monsen bekrefte hvem som går hvilke etapper, av taktiske årsaker.

Men Northug går sisteetappen, all sunn fornuft og logikk tilsier det.

- Liker å prøve dumme ting
Og selvtilliten er ikke borte, til tross for et magert OL foreløpig. På spørsmål fra NRK om han vil ha en luke over toppen, eller om han er komfortabel hvis han kommer inn på oppløpet sammen med noen av de andre favorittene, svarer Northug slik:

- Jeg liker å prøve på dumme ting.

Han mener nemlig at den siste bakken i sprintløypa kan mørne beina på de konkurrentene som vil stikke av før oppløpet.

- Ja, man blir mør av de to første etappene og kvaliken. Du blir mørna, det blir du, sier Northug.

Da han blir spurt om hvem han tror går etappene for Sverige, svarer Northug slik:

- Jeg tror Teodor Peterson avslutter, og at Emil Jönsson går første.

- Hvem vil du møte?

- Begge.

- Er du redd for Sverige?

- Nei.

- Har vi noe å hevne?

- Absolutt, vi har masse å hevne. Vi har tapt de viktigste stafettene her nede, men det er igjen en teamsprint vi skal forsvare fra forrige OL, og ikke minst en viktig femmil. Vi kan rette opp inntrykket med en bra avslutning, sier han.

Nå gleder han seg bare til sprinten, og påpeker at Norge ikke «går rundt og skjelver i gangene» av det dårlige mesterskapet så langt. Lagsprinten blir uansett tøff, tror han.

- Det blir en tøff konkurransetype, og spesielt i en type høyde som vi har her. Du ser det er mange som sliter med taktomslagene her, og man kan ikke gjøre som i lavlandet. Det blir en knallhard teamsprint, sier Northug.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GÅR SISTEETAPPE: Alt tyder på at Petter Northug får viljen sin og går sisteetappe på teamsprinten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


God følelse

Petter Northug var den eneste som hadde godkjente ski under stafetten søndag. Men han gikk på fabrikkslip, ikke ski som var håndtert av det norske smøreteamet. Var stafetten en opptur for gutten fra Mosvika?

- Ja, følelsesmessig fungerte det bra, og det er godt å ta med seg inn i en teamsprint, sier han.

- Hvem er de største konkurrentene på sprinten?

- Sverige og Russland blir sterke. Kasakhstan blir sterke, og det er alltid noen lag som kan overraske. Sveits, med Cologna-brødrene som bor på høyden her, blir veldig farlige, sier Northug.

Northugs lagkamerat i teamsprinten ble altså Ola Vigen Hattestad, som vant sprintgull tidligere i OL.

For fire år siden i Vancouver-OL gav Hattestad, med tårer i øynene, fra seg sin plass på laget til Øystein Pettersen på grunn av sykdom. Fra tribunen ble han vitne til at Northug og «Pølsa» tok OL-gull.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGES LAG: Petter Northug og Ola Vigen Hattestad går teamsprinten for Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


- Tenker ikke på Vancouver
Nå får Hattestad muligheten til å få oppfylt drømmen som ble knust for fire år siden. Han hevder imidlertid at han bruker lite tid til å tenke på det som skjedde i Vancouver.

- Jeg tenker ikke noe på det. Det kan jeg ikke, sier Hattestad til Nettavisen.

- Jeg husker hva som skjedde, men jeg føler ikke at det blir en revansje, sier gullvinneren fra sprinten.

Sprinttrener Arild Monsen erkjenner at det blir noe spesielt for Hattestad, men er klar på at uttaket ikke er noen belønning til Hattestad for det som skjedde i Vancouver.

- Det blir litt spesielt. Det var en fin gest han gjorde for fire år siden, men han har ikke fått noen premie for det i dag. Vi har tatt ut det beste laget. Og hadde ikke Ola vært på pallen eller blitt olympisk mester, så hadde ikke han vært på dette laget. Men han har vist kanonform, sier Monsen til Nettavisen.

Onsdag skal altså både gutta og jentene ut i lagsprint, som starter klokken ti norsk tid. Nettavisen er på plass i Sotsji hele OL og kommer fortløpende med rapporter fra Russland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.