RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northug bryter tausheten

Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gir sin versjon av konflikten med Norges Skiforbund.

Tidligere denne uken ble det kjent at skistjernen Petter Northug og Norges Skiforbund ikke hadde kommet til enighet om en såkalt representasjonsavtale. Dermed får ikke Northug gå på landslaget og han blir nektet start i verdenscupen den kommende vinteren.

Ifølge Skiforbundet svarte ikke Northug på den forslåtte avtalen før tidsfristen løp ut og dermed så de seg nødt til å gi ham startnekt.

Tirsdag ettermiddag kom det en pressemelding fra Northug-leieren angående denne saken, der han for første gang snakker om situasjonen.

Northug mener blant annet at Skiforbundet har gått bort fra de løftene som ble gitt da han først bestemte seg for å stå utenfor landslaget i 2013.

Trønderen skal ha ønsket en lignende avtale med landslaget for den kommende sesongen, men Skiforbundet ønsket en avtale med de betingelsene som gjaldt forrige sesong.

Til tross for gjentatte forsøk tirsdag kveld har ikke Nettavisen fått svar på sine hendvendelser til sentrale personer i Norges Skiforbund i forbindelse med denne pressemeldingen.

Kommunikasjonsansvarlig i Skiforbundet, Espen Graff, sier til TV 2 at forbundet vil komme med en respons på Northugs utspill senere.

«Norges Skiforbund kjenner til at Petter Northug har uttalt seg i en pressemelding tidligere i kveld. NSF kommer tilbake når vi har diskutert innholdet, og vi kommer tilbake med en uttalelse i løpet av kort tid», har NTB fått opplyst av forbundet.

Tirsdagens pressemelding ble sendt ut av Northugs manager Are Sørum Langås og er gjengitt i sin helhet her:

«Jeg beklager at det igjen er støy rundt min person og mine sportslige valg. Jeg har behov for å si til alle:  Målet mitt er å gå fort på ski for Norge i verdenscupen – til vinteren og de neste vintrene. Det eneste jeg
har bedt Skiforbundet om er å stå ved betingelsene jeg ble forelagt forut for valget om å etablere egen satsing utenfor landslaget. Reglene tillater fortsatt at jeg kan defineres som representasjonsløper, men Skiforbundet har ikke vist vilje til å bruke dette handlingsrommet.

Derfor har jeg verken svart ja eller nei til avtalen jeg er blitt forelagt.
I morges kom jeg hjem til Trondheim igjen etter 20 dager på høydetrening i Italia. Jeg har trent godt og har hatt færrest mulig forstyrrelser for å sikre den mentale roen som skal til for å fokusere hundre prosent på topp kvalitet i hver eneste treningsøkt. Underveis har jeg utallige ganger sett for meg engasjerte publikumsansikter og slitne konkurrenter mens jeg stolt har gått med det norske flagget på drakta.

Det trigger meg. For jeg har virkelig lyst til å vinne flere gull for Norge. Målet er å ydmyke konkurrenter i verdenscupen, VM og OL de kommende tre sesongene. I tillegg har jeg planer om utvalgte langløp. Det var denne langsiktigheten, friheten til selv å organisere min egen hverdag og trening, forsøke nye metoder og løsninger – og ikke minst bygge min egen fremtid jeg ønsket da jeg i 2013 tok valget om å stå utenfor landslaget. Valget sto mellom å legge skiene på hylla, eller å stå utenfor landslaget og satse videre med eget opplegg.

Forut for beslutningen ba jeg Skiforbundet om å klargjøre hvilke betingelser som ville gjelde om jeg satset på egenhånd – og selv betalte regningen for flybilletter, hotellopphold, lønn til min egen trener, fysioterapeut, skiansvarlige osv. Skiforbundet var da kjent med at Coop var den eventuelle samarbeidspartneren. En av dem som ga tydelige svar var daværende sportssjef for langrenn - Åge Skinstad. Han var - også skriftlig - helt klar på at jeg kunne være representasjonsløper – med de rettighetene og pliktene som gjelder i forbindelse med renn og mesterskap.

I tiden etter at jeg tok min beslutning våren 2013, har Skiforbundet gått bort fra både sine løfter og endret reglene og tolkningen av dem for å tvinge meg tilbake til landslaget. Landslaget og måten det drives på er  fantastisk – men jeg passer ikke inn i modellen. Jeg får mer treningsro, energi og motivasjon på utsiden.

Jeg er ikke tatt ut på landslaget og ber om at jeg heller ikke blir det. Dermed kan jeg være representasjonsløper og behandles likt som alle andre utenfor landslaget og ber ikke om særordninger. At jeg selv tar ansvar og kostnader for sommertrening, sesongoppkjøring, skitesting, trenere, medisinsk apparat, høydeopphold – ja alt det som IKKE handler om å gå renn. Selvsagt skal jeg delta på de premisser som gjelder alle andre som da går for Norge. Inkludert å være lojal overfor landslagets sponsorer når jeg representerer.

Jeg vil ikke verken norsk idrett eller norsk skiidrett noe vondt. Jeg utfordrer ikke landslagsmodellen, men ber om at premissene som lå til grunn for mitt valg i 2013 fortsatt skal gjelde. Standardmodellen passer ikke for alle. Andre løpere som måtte ønske å stå utenfor blir ikke berørt av annet enn dagens regler. Jeg ber bare om å få lov til å gjøre ting slik jeg må gjøre dem for at det skal fungere for meg. For at jeg igjen skal kunne vinne skirenn for Norge. Jeg ber bare om å få gjøre det Skiforbundet sa jeg kunne få gjøre».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere