Northug-forfatter ville ha alle fakta på bordet

- Jeg var forberedt på kraften nyheten ville få, sier forfatteren.

10.09.14 22:34
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=92ZG2mrNxEmNq-BAuA792-oOFn0WDrbf9bai4Hyku8kxohoSBt8HcCkHuuoaveoVkjw9C13rkYFog7IrBujLCOUL6GHNgRMirUQsURlgtMhblobUBYP5OOZotvI_OmasRHkcMLhC_X4&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Sverre M. Nyrønning var aldri i tvil om at han skulle skrive konkrete opplysninger om Petter Northugs ulykke 4. mai.

I boka om Petter Northug som ble lansert onsdag, kommer det fram at langrennsstjernen hadde 1,65 i promille, samt at han kjørte mellom 80- og 90 km/t da han krasjet på Byåsen i Trondheim.

Forfatteren av boka tvilte aldri på at han skulle legge fakta på bordet.

- Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle skrive det. Fra jeg fikk vite det, var jeg aldri i tvil, fastslår han overfor NTB.

Nyrønning mener at han var forberedt på hvilken enorm interesse disse opplysningene ville skape.

- Jeg var forberedt på kraften nyheten ville få. Norsk presse har jaktet dette i flere måneder. Det er viktig for meg å si at disse opplysningene hører med i boka. Det er to faktiske opplysninger, sier han.

Satt i Frankrike
Arbeidet med boka var godt i gang da ulykken inntraff. Nyrønning satt i Frankrike da han leste nyheten for første gang.

- Jeg satt og jobbet med manuset da jeg leste at en bil hadde kjørt inn i autovernet ved Dalgård. Jeg tenkte ikke mer over det og jobbet videre. Et par timer senere sjekket jeg på nytt, og da sto det at det var Northugs bil.

- Hva var dine første tanker?

- Jeg ble overrasket og tenkte selvfølgelig på hvilken betydning dette ville få for bokprosjektet.

- Var du bekymret for at prosjektet ville skrinlegges?

- Jeg var spent på hva som ville skje, men jeg fortsatte å jobbe. Etter en slik hendelse kunne det bikket alle veier og det kunne stoppet hele prosjektet.

- Måtte Northug-familien overtales til å fortsette med boka?

- Jeg har ikke møtt ett nei. Det har vært helt åpent og greit. Vi hadde allerede etablert en relasjon, forteller Nyrønning.

Fleipet om glattcelle
I møtene etter ulykken opplevde han Northug som sterk, revansjesugen og med humoren tilbake. Skistjernens møte med glattcellen er et eksempel på det, mener Nyrønning.

- Han synes det var ganske trivelig på glattcelle. Han har et behov for ro, og det fikk han på en paradoksal måte i glattcella. Versjonen hans av denne episoden er ganske humørfylt.

Forfatteren tegner et bilde av en familie og utøver som sto støtt når det blåste som mest. Han mener tittelen på boka, « Northug – En familiehistorie» kommer enda mer til sin rett etter ulykken.

- Familiesamholdet kommer ekstra sterkt til syne etter 4. mai. Familien står sammen og løfter i flokk for å komme på rett kjøl.

- Det har vært et møte med en spennende familie. Min påstand i boka er at Petter er et produkt av en sterk familie. En familie som tør å stå fram. Som han sier i boka: «Vi er en sterk familie og har vært gjennom mye.», avslutter Nyrønning. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.