*Nettavisen* Sport.

Northug frykter han aldri vil lykkes i Tour de Ski

Petter Northug var helt utslitt etter 15km fellesstart i den 6. etappen i Tour de Ski i Val di Fiemme i januar 2015. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Petter Northug har gått samtlige etapper i de ni foregående utgavene av Tour de Ski, men har aldri klatret til topps. 29-åringen tviler på at han kommer til å vinne touren i løpet av karrieren.

Trønderen har vært toer hele fire ganger, men det er monsterbakken Alpe Cermis som har satt en stopper for Northug-suksess i Tour de Ski. Selv tror han ikke det vil være noen forskjell på det i jubileumsutgaven heller.

– Jeg har levert mange gode løp i Tour de Ski, men (den avgjørende) Alpe Cermis passer ikke for meg, sier Northug i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Jeg har flere ganger startet som sammenlagtleder på den siste etappen, men jeg har aldri klart å forsvare ledelsen i den fryktelige bakken, sier 29-åringen, som har ladet opp til 2016-utgaven av Touren med et høydeopphold i Sveits sammen med broren Even.

Preget Touren

Northug har flere mesterskapsgull enn noen andre å se tilbake på, og han har flere etappeseire i Tour de Ski enn noen andre (13). Ved siden av sine fire annenplasser, har Northug også blitt nummer tre to ganger.

– Problemet er vekten min. Jeg er for stor og tung for denne type stigning. Som jeg ser det er det bare de lette utøverne som kan lykkes der, sier 28-åringen.

Fakta

Fakta om Petter Northugs TdS-plasseringer

Likevel mener Northug at det er den spesielle avslutningen som gjør Tour de Ski unik. Ideen om rennet ble utarbeidet i badstuen til Vegard Ulvang sammen med sveitseren Jürg Capol tidlig på 2000-tallet. Den første utgaven gikk i 2006-2007.

Komplett

– Tour de Ski gir oss den mest komplette langrennsløperen. Den som skal vinne der kan ikke ta lett på noen av etappene. Du må være sterk i samtlige øvelser, både på sprint og på langdistansene, i klassisk og i fristil, sier Northug.

– Alpe Cermis er Tour de Ski. Det er blitt et symbol for Touren. Det vil være feil å fjerne den fra programmet, selv om den ikke passer meg personlig, legger han til.

Fakta

Fakta om Tour de Ski-vinnere menn

29-åringen er klar på at han skal gi alt for seier også i kommende Tour de Ski.

– Denne konkurransen er fascinerende fordi den skiller seg fra de andre langrennsøvelsene. Jeg skal kjempe med nebb og klør for å bli best en gang. Jeg gir aldri opp, lover Northug.

– Ved siden av en pallplassering sammenlagt i den 10. utgaven av touren, vil jeg helst vinne to etapper også, sier Northug.

Tour de Ski starter med sprint for kvinner og menn 1. januar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.