*Nettavisen* Sport.

Northug peker på Sundby

I GODT HUMØR: Petter Northug og Martin Jonsrud Sundby under pressekonferansen etter torsdagens 25km jaktstart i den 5. etappen i Tour de Ski i Toblach i Italia. Northug vant og Johnsrud Sundby kom på 3. plass. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Jeg tror det sitter en ved siden av meg som er sterkere.

TOBLACH (NTB): Petter Northug sto fram med en klasseavslutning av godt gammelt merke da han igjen vant en etappe i Tour de Ski, men mener at Martin Johnsrud Sundby er en mye større sammenlagtfavoritt enn ham selv.

Det er han forresten langt fra alene om å mene.

Northug lå – nær sagt som vanlig – på halen av det fire mann store tetfeltet gjennom 24,5 av de 25 kilometerne på den 5. etappen, men parkerte konkurrentene opp den siste bakken og over toppen ned på Nordic Arena i Toblach.

- Jeg tror det sitter en ved siden av meg som er sterkere, og det viste han vel i dag også. Hadde det vært individuell start, ville det ha blitt enorm differanse fra meg og opp til ham. Jeg må bare prøve å bite meg fast så godt jeg kan i den siste bakken, sa sammenlagtlederen under den internasjonale pressekonferansen.

Han ved siden av var tredjeplasserte Martin Johnsrud Sundby.

Reprise

Northug har gang på gang gjentatt at han ikke er en mann for avslutningsbakken i Val di Fiemme, og gjentok det på ny etter sin 13. etappeseier i Tour de Ski-sammenheng.

- Jeg har prøvd å henge med opp den siste bakken tidligere, og det har jeg ikke lykkes med. Jeg gjør et forsøk igjen, og jeg tror de fleste vet at jeg ikke slipper før det er «game over», og da har jeg kanskje brukt opp flere liv allerede. Jeg skal i hvert fall kjempe til det er stopp, sa 29-åringen.

Selv om Northug tok spurten som han ville, fortalte han om en tung reise underveis.

- Martin var veldig sterk, og da han satte fart, fikk vi mange sekunder til de bak. Belov var også sterk. Jeg var veldig sliten i den tredje og fjerde runden og måtte kjempe for å holde meg med. Det er tett mellom de fire første, men vi vet fra tidligere år at det kan skje ting på 15-kilometeren i Val di Fiemme, sa Northug.

På 15-kilometeren i klassisk fellesstart er planen klar. Der må han ligge i tet og kjempe om de maksimalt 45 bonussekundene som skal deles ut.

Russisk kjeft

Mens russeren Jevgenij Belov var tydelig sint på Northug for at han ikke bidro underveis i torsdagens løp, var tonen en helt annen fra de to øvrige i toppsammendraget; Martin Johnsrud Sundby og Calle Halfvarsson.

- Det ble en fin dag, og det ble god dynamikk blant oss fire i tet. Jeg tror alle som hadde noe å bidra med gjorde jobben bra.

Sundby tror Halfvarsson hadde mer enn nok med å henge med etter å ha brukt en del krefter i åpningen.

- Han følte seg nok ikke så sterk underveis, men var likevel framme og tok en del føringer oppover. Jeg og Belov rullerte bra underveis, mener Sundby.

Distanserte Cologna

- Petter synes nok det gikk mer enn fort nok. Det var ikke et sekund i løypa der det ikke var noen som tok ansvar. Da fungerte gruppa bra, og vi gikk styggfort underveis, sa Sundby.

Det gikk så fort at flere av de andre sammenlagtkandidatene ikke hadde mulighet til å holde samme tempo.

- Det er ikke ofte at en gruppe fungerer så bra som i dag. Vi putter nesten et minutt i sekken på Dario (Cologna) på 25 kilometer, i en etappe han pleier å være ganske rå på. Jeg er strålende fornøyd.

Northug har sju sekunder ned til Halfvarsson før lørdagens etappe. Ned til Sundby er det 12,2 sekunder. Belov er 12,4 sekunder bak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag