«Jeg var så nervøs at jeg skalv i vekslingsområdet. Og alt jeg tenkte var at jeg ikke måtte gjøre noen feil. Det var det stolteste øyeblikket i mitt liv.»

Slik starter Northug et langt Facebook-innlegg når han skildrer hvordan han for elleve år følte det da han skulle ut og gå ankeretappen for Norge på stafetten.

Trønderen takker både familie, støttespillere, fans og kritikere gjennom sin innholdsrike karrière i innlegget på Facebook, og statusen, som ble lagt ut sent mandag kveld, har allerede høstet over 5000 likes, og har i skrivende stund over 300 kommentarer.

32-åringen annonserte onsdag forrige uke at han nå gir seg som langrennsutøver etter flere tunge år hvor han ikke har fått det til å stemme i skisporet.

Les også: Klæbo vil gå Tour de Ski

Mosvik-ekspressen måtte ta til tårene da han snakket om familien på pressekonferansen, og mandag kveld la han ut et langt Facebook-innlegg der han blant annet skildrer hvor mye støtten fra publikum hjalp ham under VM-femmila i Kollen.

«Da jeg gikk femmila under VM i Oslo, lå jeg rett bak Vylegzhanin da vi nærmet oss mål. Hver bevegelse i kroppen hans viste hvor mye lettere og sterkere han var i kroppen enn meg. Jeg hadde ikke mer å gi. Jeg var helt ferdig.

Men så løfta jeg blikket. Og så menneskene på hver side av sporet. 100.000 kledd i rødt, som skreik og veiva meg fram.

Opp bakken, der Vylegzhanin begynte å rykke. Over kulen, der det flata ut. Inn på oppløpet. Ut på siden, og forbi ham.

Jeg kommer aldri til å glemme det.»

Les også: Northug-bekreftelse: Legger skiene på hylla

Northug har blitt hyllet som følge av en suksessrik karrière, men han har også høstet kritikk, spesielt de siste årene da det har buttet mer imot på det sportslige plan.

I innlegget er han klar på at ikke kun er hans fans som gjør at han er takknemlig nå som han har gått inn i pensjonstilværelsen om man ser det i et toppidrettsperspektiv.

«Alle supportere, alle kritikere. Alle som har reist seg i setene hjemme foran tv-skjermen, når jeg nærma meg oppløpet. Alle som har stått på tribunene og veivet og skreket meg fram. Alle som har gått ut og kritisert meg, og stilt opp i debatter og tordnet i media. Jeg føler ingenting annet enn takknemlighet».

Se innlegget her: