RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye regler kan gi norsk suksess

NYE DRESSER: Tom Hilde hopper her med de gamle hoppdressene. Nye regler gjør at han får en langt mykere landing denne sesongen.
NYE DRESSER: Tom Hilde hopper her med de gamle hoppdressene. Nye regler gjør at han får en langt mykere landing denne sesongen. Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
- Det er en enorm forskjell, sier Tom Hilde.

Våren 2012 bestemte det internasjonale skiforbundet FIS å endre utstyrsreglene for skihopperne. Det resulterte i trangere hoppdresser. 

Mindre luftmotstand fra dressene resulterte i at hopperne hadde høyere hastighet i landingsøyeblikket enn tidligere.

Regelendringen fikk en blandet mottakelse av hoppmiljøet, som fryktet skader og kortere hopping på grunn av de nye dressene.

FIS snur
Etter to år med tettsittende dresser har FIS nå snudd i saken. Dermed kan hopperne igjen benytte seg av dresser som kan sitte fire centimeter fra kroppen. 

- Dressene var for tynne i fjor. Vi fikk ingen effekt, sier Tom Hilde til Nettavisen.

En gledelig nyhet, skal vi tro det norske hopplandslaget.

-Det var en enorm forskjell. Det er første gang på veldig lenge at vi har fått en ordentlig godfølelse etter å ha byttet dress. Det er mye lettere å fly, sier Hilde etter å ha benyttet seg av de nye dressene under årets sommer Grand Prix.

- De var for tynne i fjor. Vi fikk ingen effekt. Men det å slippe opp, slik at den sitter litt utenfor kroppen, gjør at løftet blir ekstremt mye bedre. Det er det de har gjort. Den har gått fra å være helt tettsittende til at man har en eller to centimetere å gå på fra kroppen. Det gav en enorm effekt, forklarer Asker-hopperen.

Fornøyd Stöckl
Norges landslagstrener Alexander Stöckl, tror regelendringen vil gi Norge en fordel i vinterens verdenscup.

- Norske hoppere er veldig gode til å fly. De har en god følelse i luften, og derfor tror jeg at det er bra for oss at dressene blir større. Da blir flyfasen viktigere, noe som er bra for oss, sier Stöckl til Nettavisen.

- Det at det blir mindre hastighet ved landing er veldig bra. Risikoen for skader er nå mindre, og det var også bakgrunnen for at FIS ville ha denne endringen. Forhåpentligvis reduserer man antall skader forårsaket av for tøffe landinger, forteller østerrikeren.

Tilpasser dressene
Til tross for at FIS nå tillater at dressene ligger fire centimetere fra kroppen, mener Stöckl at det ikke nødvendigvis gir en fordel.

Det norske hopplandslaget vil derfor jobbe hardt med å tilpasse hver enkelt dress frem mot vinteren. 

- Det er viktig at man tilpasser dressen enda mer individuelt. Det er ikke bare å gjøre den en til to centimeter større over hele kroppen. Man må i stedet tilpasse dressen optimalt til hver enkelt utøver, for det kan være helt forskjellig.

- Det er ikke sikkert man trenger å tøye grensen over hele dressen. Men det er en oppgave Andreas Vilberg tar seg av. Etter min mening, er han en av de beste i sirkuset. Det er bra at vi har han. Vi jobber med at våre utøvere skal ha det beste utstyret, sier Stöckl. 

POSITIV: Alexander Stöckl er glad for at FIS tillater større dresser.


De norske hopperne er for øyeblikket i franske Courchevel, hvor de forbereder seg til det kommende sommer Grand Prix-rennet.

Der stiller Norge med følgende hoppere:
Phillip Sjøen, Bækkelagets SK/Kollenhopp
Anders Fannemel, Hornindal IL/Lillehammerhopp
Tom Hilde, Asker Skiklubb/Kollenhopp
Rune Velta, Lommedalen IL/Kollenhopp
Andreas Stjernen, Sprova IL/Trønderhopp
Daniel André Tande, Kongsberg IL/FlyingTeam Vikersund

Rennet kan du se på Eurosport førstkommende lørdag. 


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere