RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt NM-gull til Marit Bjørgen


NYTT GULL: Marit Bjørgen går i mål til et nytt NM-gull under 15 kilometer fellesstart.
NYTT GULL: Marit Bjørgen går i mål til et nytt NM-gull under 15 kilometer fellesstart. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gikk nok en gang seirende ut av duellen mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Marit Bjørgen hadde skaffet seg to av to NM-gull så langt i mesterskapet på Gåsbu før lørdagens fellesstart med skibytte, og ingenting ser ut til å stoppe Marit Bjørgen i langrennssporet om dagen.

15 kilometeren endte med en spurtduell mellom Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga, og der var det nok en gang skidronningen som dro det lengste strået.

LES OGSÅ: Bjørgen tok gullet to tideler foran Uhrenholdt Jacobsen

Bjørgen var to tideler foran Uhrenholdt Jacobsen i mål - akkurat som under fredagens 10 kilometer - mens Haga fulgte etter noen centimetere bak Uhrenholdt Jacobsen.

Det var Bjørgens 24. gullmedalje i NM-sammenheng i sin karriere, og tre NM-gull på tre dager viser at OL-formen er i ferd med å maksimeres.

- NM har gitt meg gode svar. Jeg har trent veldig bra fram til nå, og fått tre gode konkurranser. Jeg synes kroppen fungerer veldig bra, og er veldig fornøyd, sier Bjørgen til NRK etter rennet.

- OL-plassene skal avgjøres

På forhånd var det mest spenning knyttet til om Uhrenholdt Jacobsen eller Haga kunne tukte Bjørgen, og dermed så å si sikre seg en plass i OL i Sør-Korea i februar.

- OL-plassen på distansen ligger antakelig oppe til spill her, kommenterte NRKs Jann Post da de tre utøverne nærmet seg spurtduellen, og ble utfylt av sin makker Torgeir Bjørn:

- Hvis enten Astrid Uhrenholdt Jacobsen eller Ragnhild Haga tar gullet her, får de trolig gå den øvelsen i OL. Bjørgen får nok gå den uansett, sa han.

Dermed var det Uhrenholdt Jacobsen som vant den «interne duellen» mellom henne selv og Haga. Uten at noe som helst er avgjort, betyr det at Lyn-løperen har sikret seg et godt kort på hånda når OL-plassene skal fordeles blant langrennsjentene.

- En kjempevanskelig avgjørelse

- OL-søknaden var nok hakket bedre før jul, det var den nok, innrømmer Ragnhild Haga overfor NRK etter rennet, og fortsetter:

- Jeg følte meg jo også hakket bedre da. Men nå har jeg trent litt, og jeg tror jeg trenger noen renn. Og jeg gleder meg og over at flere på laget går fort, for vi er et veldig sterkt team. Vi skal reise til OL og kjempe om medaljer på damesiden, det er helt klart, lover 26-åringen.

Hun vil ikke gi fra seg OL-plassen med det første, til tross for at Uhrenholdt Jacobsen kom foran på lørdag.

- Jeg synes jeg har gått bra, spesielt i skøyting i år. Men jeg aner egentlig ikke hvordan trenerne tenker rundt det. Det er sikkert en kjempevanskelig avgjørelse når alt kommer til alt, sier Haga.

- Må være fornøyd

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er mer fornøyd når hun møter statskanalen.

- Det er kjedelig å tape med så liten margin to dager på rad, men på en annen side må jeg være veldig fornøyd med å faktisk være så nær Marit, sier hun. 

- Jeg viser stor framgang, og er egentlig akkurat på skjemaet som jeg la tidligere i år. Det er jo veldig mye bra. Det er bedre å være en sko bak enn en halv evighet, legger hun til.

Bjørgen tok føringen

Ikke overraskende var det Marit Bjørgen som tok føringen fra start, og satte opp tempoet i front. Astrid Uhrenholdt Jacobsen hang imidlertid med i ryggen på skidronningen, og gjennom den klassiske delen var det omtrent ti løpere som holdt seg i tetgruppa.

Ved skibytte etter 7,5 kilometer var det fortsatt Bjørgen som ledet an, og tidlig på andre halvdel var en kvartett med fire løpere i front.

De tre største favorittene, Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ragnhild Haga var alle med og kjempet i front sammen med Silje Øyre Slind.

Forsøkte å stikke ifra

Før den siste runden, etter 11,2 kilometer, var det Ragnhild Haga som hadde tatt over i front, og i de neste motbakkene ble det litt for hardt for Øyre Slind, som måtte slippe til de tre i tet. I den nest siste motbakken forsøkte Uhrenholdt Jacobsen å stikke fra de to andre, men Haga og Bjørgen var raskt oppe sammen med Lyn-løperen igjen.

Dermed var det duket for en ny spurtduell, som Bjørgen altså gikk seirende ut av.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere