RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olsbu-opptur kan gi kvinneløft

Marte Olsbu imponerte på søndagens jaktstart.
Marte Olsbu imponerte på søndagens jaktstart. Foto: Christine Olsson/tt (NTB scanpix)
Skiskytterforbundets idrettssjef Morten Aa Djupvik tror Marte Olsbus sjuendeplass i Östersund søndag kan løfte hele det norske kvinnelaget.

Olsbu, som fyller 25 år mandag, gikk inn til karrierebeste på jaktstarten etter å ha skutt fire fulle hus underveis. Etterpå var naturlig nok hovedpersonen glad, og også i det norske støtteapparatet var smilene brede.

Idrettssjef Djupvik tror og håper Olsbus definitive gjennombrudd som skiskytter vil gi en opptur for hele laget.

– Dette betyr selvfølgelig veldig mye. De (kvinnelaget) er i utgangspunktet veldig få, og har en uttalt målsetting om å være med å kjempe om en stafettmedalje i VM. Det kan ikke Tiril klare alene, sier han til NTB.

– Det at flere av jentene viser seg fram, er ikke bare utrolig viktig for å nå det målet, men også for tryggheten i hele laget. Når Marte er kapabel til å levere et sånt superløp, viser det at flere kan gjøre det samme, tilføyer han.

Deler på ansvaret

Ved siden av Tiril Eckhoff og Olsbu består årets elitelandslag på kvinnesiden av Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland og Elise Ringen. Sistnevnte sto over helgens verdenscupåpning på grunn av sykdom, men slutter seg til troppen igjen mandag.

I Östersund leverte Eckhoff fire jevnt gode løp. Birkeland ble nummer 14 på normaldistansen og gjorde i tillegg en god etappe på mixedstafetten, mens Synnøve Solemdal klatret 20 plasser og hadde fjerde beste langrennstid på søndagens jaktstart.

– Nå har vi fire jenter som kan prestere ganske ofte. Det begynner å ligne et ganske så slagkraftig stafettlag, sier landslagstrener Steinar Mundal til NTB.

Han gleder seg over at flere jenter nå kan dele på det prestasjonspresset som til enhver tid omgir laget.

– For meg som trener er det veldig viktig å se at alle fire kan prestere. Da blir det mindre press på Tiril. Man må jo regne med at hun feiler av og til. Det er viktig at de andre også tar litt av byrden, sier Mundal.

Ventet på Olsbu

Trenerkollega Stian Eckhoff underskriver gjerne på at søndagens Olsbu-gjennombrudd kan bli betydningsfullt for hele laget.

– Det betyr veldig mye. Det er viktig for laget å vise at vi kan, selv om vi er få, sier han.

At Froland-jenta, som var ny på elitelandslaget foran forrige sesong, skulle plukke fram et toppløp, har han på sett og vis ventet på.

– Vi forventet at hun skulle få et gjennombrudd, men det er umulig å si når sånt kommer. Det er det som er gøy med yngre utøvere, at de har potensial. Spørsmålet er bare når de får det ut, sier han.

Landslagstreneren vil samtidig ikke legge for mye press på Olsbu.

– Marte gjorde et superløp. Samtidig har hun nok et stykke opp til de aller beste i langrennssporet, så vi kan kanskje ikke forvente at hun skal være oppe i toppen jevnlig, sier han.

Denne uken forflytter verdenscupsirkuset seg til østerrikske Hochfilzen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere