*Nettavisen* Sport.

Oslo blir kandidatby for OL i 2022

KANDIDAT: Oslo blir kandidatby for Ol i 2022. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Ble klart mandag.

07.07.14 12:39

Mandag offentliggjorde den internasjonale olympiske komité hvilke tre byer som skal få offisiell status som kandidatbyer for OL i 2022.

OL-debatten i Norge har vært lang og preget av uenighet, men selv om Oslo nå er offisiell kandidatby, er veien fram til et OL fortsatt lang.

Blant annet trenger Oslo 2022 en statsgaranti fra regjeringen for å kunne gå videre med prosjektet. Det vil bli tatt stilling til i høst. Det er snakk om en statsgaranti på rundt 35 milliarder norske kroner som mål til for å få et OL.

- Ikke overraskende
Byrådsleder i Oslo og leder for søkerkomiteen, Stain Berger Røsland (H), opplyser i en pressemelding at det var ventet at Oslo vi få komme med videre.

- Dette var ikke veldig overraskende, men er en bekreftelse på at vår søknad er sterk. Søknaden har nå passert statens kvalitetssikring og IOKs gjennomgang. Dersom storting og regjering bestemmer seg for at Norge skal sende den, har vi en historisk mulighet til faktisk å bli tildelt lekene etter at mange og sterke byer har trukket seg. Er det ett tidspunkt vi bør søke om OL er det nå, sier Røsland om avgjørelsen som ble tatt av IOK mandag.

BLOGG:- Hva galt har Nord-Korea gjort?

IOK mener Oslo ønsker å bygge videre på arven fra Lillehammer i 1994.

- Vi er glade for å se tre forskjellige innfallsvinkler når det gjelder å arrangere lekene. Det gir IOK muligheten til å velge mellom tre ulike søknader, sier IOK-president Thomas Bach på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Oslo fokuserer på ungdommen i søknaden sin og å bygge videre på arven fra Lillehammer-OL i 1994. De håper å inspirere befolkningen til å omfavne en sunnere og mer aktiv livsstil, sier han videre.

De øvrige kandidatbyene er Beijing (Kina) og Almaty (Kasakhstan).

Flere byer har trukket budet om å arrangere OL i 2002. Svenske Stockholm og polske Kraków droppet begge budet på grunn av manglende støtte, mens ukrainske Lviv trakk seg på grunn av uroen som har preget landet.

- Nøkternt OL
I slutten av juli neste år blir det bestemt hvem som får lekene i 2022.

Alle kandidatbyene vil nå bli vurdert av en evalueringskommisjon, som gjennomgår søknaden nøye, besøker byene, og skriver en rapport til alle IOK-medlemmer. deretter instiller de på en OL-by til IOK-styret.

– Det er fint å få bekreftet at vår søknad oppfyller de krav IOK stiller til en arrangør av De olympiske og paralympiske vinterleker, sier president i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite, Børre Rognlien.

– Siden vi også har vært så tydelige overfor IOK om at vi vil arrangere et nøkternt OL, tuftet på bærekraft og etterbruk, er dette også akseptert som et premiss. Det betyr at vi skal stå fast på at vi ønsker oss vinterleker på norsk – bygget på norske verdier og tradisjoner, sier Rognlien videre..

OL-byråd Hallgeir Bjercke kommer med en klar oppfordring til regjeringen.

- Et OL i 2022 kan gi hele landet noen muligheter vi aldri ville fått uten disse lekene. I tillegg til idrettsfesten og verdien av de felles opplevelsene som skapes, innebærer det blant annet muligheter for topp- og breddeidretten, innovasjon, kunnskap, næringslivet, folkehelse og kultur, sier Bjercke.

Han får støtte av Røsland.

- Vi bor i et land som har de økonomiske ressursene til å arrangere et OL, og hvor vinteridrett betyr enormt mye. Derfor mener jeg Norge både kan og bør søke om å arrangere et OL på vår måte, sier Stian Berger Røsland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag