Overrasker Tour de Ski-stjernene: - Aldri sett lignende i verdenscupen

Norges Johannes Høsflot Klæbo er blant Tour de Ski-stjernene som har fått seg en overraskelse fra arrangørene. Skitrener for det slovenske landslaget, Ola Vigen Hattestad (innfelt) er sterkt kritisk.

Norges Johannes Høsflot Klæbo er blant Tour de Ski-stjernene som har fått seg en overraskelse fra arrangørene. Skitrener for det slovenske landslaget, Ola Vigen Hattestad (innfelt) er sterkt kritisk. Foto: NTB scanpix

Uten å informere deltakernasjonene har arrangøren lagt inn store pukler og et hopp i løypa til tirsdagens sprintrenn i Tour de Ski.

31.12.18 18:25

GARMISCH/OSLO (Nettavisen/NTB): Det skriver den svenske avisen Expressen mandag, med bilder av løypa. Avisen melder om sterke reaksjoner fra lagene som allerede nyttårsaften var på plass og tok løypa i øyesyn.

– Jeg har aldri sett noe lignende i verdenscupen, og jeg liker det ikke, sier norske Ola Vigen Hattestad, som nå er Slovenias trener.

– Arrangøren vil nok lage show, og det blir sikkert moro for TV-seerne, men jeg synes ikke om det, sier den franske stjernen Maurice Manificat.

– Dette er jo skicross, sier Russlands trener Markus Cramer.

Slik reagerer Norges landslagstrener

Ole Morten Iversen, landslagstrener for de norske kvinnene, er derimot ikke like skeptisk. Nettavisen snakker med landslagstreneren på telefon mandag ettermiddag. Han presiserer at han kun har sett løypen på bilder, men synes ikke det virker så skremmende.

- Jeg synes ikke det så dramatisk ut, men hvis det er noe risiko forbundet med det, så er jeg selvsagt imot det. Men hvis det er et element i sikre omgivelser, så synes jeg de skal tåle det, sier Iversen til Nettavisen.

Han legger imidlertid til at han generelt er skeptisk til slike elementer i langrenn.

- I prinsippet er jeg uenig at det skal lenges inn for mye sånt. Jeg synes ikke det hører hjemme i langrenn, men at det i en tour dukker opp et par moment som kanskje er litt utenfor, det får vi kanskje tåle, forteller landslagstreneren.

Les også: FIS-lederne legger press på løperne i forbindelse med Tour de Ski - Jacobsen reagerer

Hattestad: - Ødelegger alt

Flere av de som derimot har sett puklene med egne øyne er langt mer skeptiske.

På det rette strekket mot siste sving kan løperne velge mellom to spor, som inneholder ulike varianter av store pukler. I en bratt utforkjøring er det dessuten et hopp.

– Inngangen til siste sving, der løperne må velge mellom ulike pukler, er helt håpløs. Det er egentlig et fint sted å angripe, men puklene ødelegger alt, sier Hattestad til Expressen.

KRITISK: Ola Vigen Hattestad, Slovenias norske trener, er kritisk til tirsdagens Tour de Ski-løype. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ikke her for å kjøre skicross

Norge og Sverige var ikke på plass i Val Müstair allerede mandag, men trente i Toblach på hviledagen og beveget seg opp i høyden først kvelden før rennet. Melding om løypas utseende nådde også dem.

Les også: Sergej Ustjugov vant søndagens thriller i Tour de Ski

– Jeg er her for å gå langrenn, ikke kjøre skicross. Om jeg ville drive med hopp og pukler så ville jeg valgt en annen sport, sier svenske Viktor Thorn til Expressen på telefon.

Sveriges trener Mattias Nilsson påpeker at det flere ganger tidligere har vært forsøkt å legge inn pukler og hopp i sprintløypa i Val Müstair, men at det er blitt underkjent slik at man måtte endre løypa før rennet.

– Jeg har sett bilder av puklene i dag, og det ser ut som det går an å file dem ned. Det kan alltid bli justeringer, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.