Mads Kaggestad synes påtalenemndas innstilling på 14 måneders utestengelse var overraskende strengt.

– Jeg hadde trodd at tvilen skulle komme henne mer til gode. At hun hadde lyttet til legens råd med hans autoritet, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad til NTB.

– Enten tror de ikke på forklaringen på kjøp og bruk av kremen (Trofodermin), ellers så går det litt politikk i det. Gir de for lav straff, frykter de nok anke av WADA eller Det internasjonale skiforbundet. Det kan være årsaken til innstillingen på 14 måneder, spekulerer Kaggestad.

OPPDATER DEG: Dette skjer med Johaug-saken nå

Les også: Ny regel kan gi skrekkscenario for Johaug

Svenskene: - Rimelig

At Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse, var ventet, mener Expressens nyhetssjef.

- Dette var rimelig og ventet. Det var nok der man hadde trodd at Antidoping Norge ville lande, sier Expressens nyhetssjef Kalle Forsell kort tid etter at straffen på 14 måneders utestengelse ble kjent tirsdag ettermiddag.

Han er ikke i tvil om at dette er et hardt slag mot Johaug.

- Absolutt, de er tydelig på at hun ikke er uten skyld, at hun har gjort feil og at hun skal straffes. Jeg blir overrasket om domsutvalget (i Norges Idrettsforbund) kommer fram til noe annet, sier Forsell.

Han kaller Johaug-saken gigantisk i Norge og legger til at det er reist en rekke spørsmål rundt tilfeldighetene i saken:

- Det fins mange spørsmål, blant annet at hun to uker før hun ble tatt, sa i et intervju på TV at hun aldri tar noe, selv ikke en salve, uten at hun trippelsjekker først. Men det gjorde hun. Hun tok en salve der det står tydelig på forpakningen at det inneholder et dopingstoff, sier Forsell.


Niels Kiær i påtalenemnda sier at det har vært en stor jobb å komme fram til innstillingen om 14 måneder utestengelse.

– Det har vært en omfattende jobb, ikke minst for å bekrefte opplysningene vi har fått. Det har vært en av de større sakene vi har behandlet, men rent dopingteknisk har det ikke vært komplisert. Det er ikke strid om analysesvaret, sier Kiær til NTB.

Kiær er advokat og én av fire i nemnda som har kommet fram til en innstilling på 14 måneder.

– Har det vært uenigheter?

– Det vil jeg ikke si noe om.

I en pressemelding fra Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, kommer det fram at vedtaket ble lagt fram 22. november.

– Vi har brukt tid på å gå gjennom protokollene. Det er mye presseinteresse, så vi har måttet forberede oss på en forsvarlig måte. I tillegg må utøver varsles, sier Kiær om hvorfor det har tatt én uke til påstanden ble offentlig kjent.

Uenig Johaug

Norges Skiforbund sier følgende i en pressemelding:

- Vi er ikke kjent med detaljer i innholdet i påtalevedtaket og avventer nå den videre prosessen. Vi mener derfor det ikke er riktig av NSF å kommentere vedtaket før domsutvalget er ferdig med sitt arbeid og har avsagt en dom. Vi henviser til Therese Johaugs advokat, Christian Hjort, for eventuelle ytterligere kommentarer, sier kommunikasjonssjef i NSF, Espen Graff.

Selv er Johaug uenig i straffeforslaget.

«Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert», sier Therese Johaug i en pressemelding fra hennes advokat Christian B. Hjort.

(Artikkelen fortsetter under)

Kryptisk Kowalczyk

Justyna Kowalczyk har uttalt seg på Twitter etter påtalenemndas innstilling på 14 måneders utestengelse for Therese Johaug.

«Jeg lurer på hva FIS og WADA mener», skrev den polske langrennsløperen.

Hun la også til emneknaggene «14 måneder» og «åpner popkorn».

Den polske langrennsstjernen skriver også til en av sine følgere at hun ikke vil uttale seg om straffens lengde.

Kowalczyk har tidligere vært svært kritisk til norsk langrenn og bruken av astmamedisin.

- Strengt

Tidligere landslagstrener Egil Kristiansen vil ikke uttale seg om påstanden om 14 måneders utestengelse av Therese Johaug for brudd på dopingbestemmelsene.

– Det var jeg ikke klar over, men jeg har ikke noe ytterligere kommentarer om dette, sier Egil Kristiansen til NTB.

Han ville derfor ikke spekulere i om at en utestengelse på 14 måneder kan være formildende på noen måte.

Kristiansen ga seg som landslagstrener for langrennskvinnene foran denne sesongen. Han har tatt over ansvaret for de norske skiskyttergutta, og han er for tiden i Östersund i forbindelse med verdenscupåpningen der.

Skiskytter Ole Einar Bjørndalen vil ikke mene noe om lengden på straffen, all den tid det ikke er avsagt en dom ennå. Han mener at en dopingstraff er det verste man kan oppleve som utøver.

– Én uke er kritisk for oss. Om man er noen dager syk eller utsatt for ulykke, eller i verste fall utestengt for doping, så er det kritisk uansett, sier Bjørndalen til TV 2.

Hans kollega Emil Hegle Svendsen syns Antidoping Norges forslag til straff er streng.

– Jeg synes jo synd på henne og 14 måneder kanskje en vel litt for strengt reaksjon. Men slik er nå reglene og realiteten, og det må vi bare forholde oss til, sier Emil Hegle Svendsen til NTB.

- Vi får se

Johaug-manager Jørn Ernst mener 14 måneder utestengelse kjennes «veldig strengt».

– Therese er glad for at det hun har fortalt har blitt lagt til grunn. Hun har blitt tillagt lite skyld i denne innstillingen, sier Ernst til NTB.

Men med dét i bakhodet, synes Johaug at påstanden om 14 måneder er streng.

– Reaksjonen er at den føles veldig streng. Men dette er bare en innstilling, så får vi se hva utfallet blir i domsutvalget, sier Ernst.

Manageren beretter at han og Johaug foreløpig ikke har snakket om en eventuell anke. Dét vil eventuelt bli tema etter at domsutvalget har behandlet saken.

Tas nemndas innstilling til følge, vil Johaug rekke 2018-OL.

– Er det en lettelse?

– Ja, sånn sett, men 14 måneder er lenge. En dom med den lengden vil jo gå inn i neste sesong. Det vil i så fall påvirke forberedelsene til OL for Therese, sier Ernst.

– Hvordan har Johaug det nå?

– Hun var forberedt på at en slik innstilling ville komme, svarer Ernst, som gjentar at innstillingen føles streng.

LES OGSÅ:

HTML EMBED
embedNAvideo("LKGEnh5xRNIVf9W_h0URdQ", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("7GBYO4Nq2V-gDfyqNST-cA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("rjt3w3nvSuiUYt7EJ4XYkA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)