Det er også en av hovedårsakene til at påtalenemnda tirsdag la ned påstand om utestengelse på hele 14 måneder for den norske skistjernen.

«Johaug kan klandres for ikke å ha foretatt ytterligere undersøkelser av legemiddelet hun fikk og benyttet, særlig siden forpakningen var merket med 'DOPING'», heter det i deres vurdering.

Johaug testet positivt på det anabole steroidet klostebol etter bruk av kremen Trofedermin, som hun skal ha fått av landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

Men verken Johaug eller landslagslege Fredrik S. Bendiksen hevder å huske at forpakningen til kremen var merket med «DOPING».

Johaug skal også ha kastet forpakningen etter at hun fikk tildelt medikamentet av Bendiksen, og det har derfor vært usikkert om den aktuelle pakken var merket med dopingadvarsel.

Les også: - Derfor må Johaug dømmes uten nåde

Et sentralt spørsmål

Niels Kiær, prosessfullmektig i Antidoping Norges påtalenemnd, forteller til Nettavisen at dette også var viktig for dem å finne ut av før de la ned påstand om utestengelse.

Nå har de imidlertid konkludert at det ikke er noen tvil - pakken var merket med «DOPING».

- Det er et veldig sentralt spørsmål så det er sjekket, sier Kiær til Nettavisen.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljene på etterforskningen vår, men vi er trygge på at dette er riktig, forteller prosessfullmektig i påtalenemnden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bendiksen fikk spørsmål om merkingen

Allerede under pressekonferansen i oktober hvor Johaug avslørte at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve, ble lege Bendiksen spurt om dopingmerkingen.

Han hevdet da å ikke kunne huske å ha sett en slik merking.

- Jeg kan ikke erindre at jeg så et slikt trafikkskilt på den pakken jeg fikk utlevert. Jeg kan ikke erindre at dette sto verken på pappkartongen eller på selve tuben, sa Bendiksen på pressekonferansen.

Også Johaug har hevdet å ikke ha lagt merke til advarselen på forpakningen.

- Slik hun husker det mottok hun pakken fra Fredrik Bendiksen med hans anvisninger om hvordan hun skulle bruke kremen og forsikringer om at kremen ikke inneholdt forbudte stoffer. Hun tok tuben ut av pakningen og kastet deretter denne. Hun la ikke merke til noe varselskilt. Hadde hun gjort det, så ville hun selvfølgelig ikke brukt kremen, sa Johaugs advokat, Christan B. Hjort, til TV 2 forrige måned.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Johaugs advokat for å få en kommentar i forbindelse med påtalenemndas konklusjon om at forpakningen var merket med «doping», men advokat Christian B. Hjort har foreløpig ikke svart på Nettavisens henvendelser tirsdag.

Til VG har han imidlertid uttalt at han fortsatt mener det ikke er grunnlag for å utestenge Thersese Johaug slik Antidoping Norges påtalenemnd nå hevder.

HTML EMBED
embedNAvideo("yNa2O7MQHfxHQoa9dDvcSA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("gTNuxB4lFbQH6FOgGUcIUQ", false)