*Nettavisen* Sport.

«Pølsa» hardt ut mot nytt regelverk: - Disk juksemakerne

STILLER: Øystein Pettersen går sesongstarten på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Den norske langrennsprofilen reagerer på regelverk som skal vanskeliggjøre «jukseskøyting».

Øystein «Pølsa» Pettersen reagerer på det nye regelverket rundt «jukseskøyting», som er innført foran den nye langrennssesongen.

- Det står at «jukseskøyting ikke er lov i klassiske renn», men er jukseskøyting vanlig skøyting? Jeg skjønner ikke? Kan man ikke bare si at skøyting ikke er lov? Kan man ikke holde seg til de reglene? Så må juryen konsentrere seg om det. Jeg skjønner at dette ikke er lett, men da er det bare å diske, sier «Pølsa» til Nettavisen.

Langrennsstjernen mener man i mye mindre grad bør kunne benytte seg av skjønn når man skal tildele eventuell straff for brudd på reglementet.

- Det spiller ingen rolle hvem de er
Pettersen forklarer at misliker juks, i utgangspunktet, og det er grunnen til at han reagerer på de nye reglene. Han mener de nye reglene gir rom for juks.

- Og så synes jeg at de reglene gir rom for juksing, med at man må se an hvilken type løp det er og litt sånn. Jeg mener at enten jukser du, eller så jukser du ikke. Så du må finne ut hva som er juks, og så må de diske dem som eventuelt jukser, forklarer «Pølsa».

Han mener juryen må være nådeløse mot juksemakerne, uavhengig av hvilke navn de måtte ha.

- Om han så heter Øystein Pettersen, Petter Northug eller en annen «apekatt» som ingen vet hvem er. Det spiller ingen rolle. Og det må i hvert fall ikke spille noen rolle når i løpet det skjer, dersom det har noen direkte betydning. Slik det står i reglene nå, så blir det åpnet for tolkning av reglementet, og det er jo dumt.

- Burde de nye reglene vært enda strengere?

- Jeg visste ikke at det var nye regler, forstå meg rett. Men de nye reglene burde slått fast, en gang for alle, at det ikke er lov til å skøyte. Og at de nye reglene skulle være så lette forholde seg til at alle sammen kan si «ja, men du brøt jo reglene». I stedet for sånn som det er nå at «det var så tidlig i løpet, eller at jeg tjente ikke så mye på det». Det er jo nå rom for sånne type tolkninger, og det liker jeg ikke, mener han.

- Burde ha et klokkeklart system
Han mener det ikke spiller noen rolle hvor stor eller liten gevinst man har ved å ta et skøytetak eller to.

- I et kappgangfelt, med et par løpesteg så har det ikke så mye å si. Men hvis du taper med en tidel, så hadde det mye å si allikevel, sier «Pølsa».

- Burde man ikke ha skjønn i det hele tatt ved slike tilfeller?

- Jeg mener man burde ha et klokkeklart system som gjør konkurransene 110 prosent rettferdige. Det må ikke være noen forskjell på om du går med eller uten feste. Nå er det sånn at «alle som staker skøyter». Men det er jo like mye skøyting blant de som går med feste. Det må ikke være noen forskjell.

- Enten så går du klassisk, eller så går du klassisk. Og om du skøyter i et klassisk renn, så er du disket. Da spiller det ingen rolle hva du heter, når du gjør det, hvordan du gjør det, spiller ingen rolle. Hvis det er spor og du skøyter i en sving, så må du bli disket, hvis det er det som er regelen.

Vil vanskeliggjøre staking
Det internasjonale skiforbundet (FIS) har allerede iverksatt tiltak for gjøre det vanskeligere for utøverne å ville satse på staking.

Til vinteren vil det blant annet bli enklere for juryen å diskvalifisere løpere.

Forrige sesong var det ikke uvanlig at utøvere tok skøytetak under klassiske renn, men for å diskvalifisere løperen måtte juryen først snakke med den aktuelle løperen og det hele endte ofte med en advarsel.

I vår ble imidlertid FIS enig om at en jury kan diskvalifisere en løper uten å ha han eller henne inne til avhør.

Akkurat dette poenget støtter Pettersen, men han mener altså regelverket kunne vært enda mer nådeløst mot juksemakerne.

Han mener imidlertid det blir helt feil å gjøre det vanskeligere for utøverne å stake hele rennet. Det blir å begynne i feil ende, mener Pettersen.

- Jeg tror man må begynne å diske de som jukser. Det tror jeg er dritbra. Og hvis vi klarer det, så blir det kjempebra. Og så, uavhengig av om du går med blanke ski eller ikke, det er jo like mye jukseskøyting om du går med feste. Det er jo det som er poenget, at du må diske de som jukser. Ikke om du velger å stake fordi du har trent på det, eller om du går med feste, mener han.

Vrien jobb for juryen
Han mener staking er en berikelse for langrennssporten og den klassiske disiplinen, og at det er noe som har kommet for å bli.

- Utøverne kommer til å bli råere i det, og jeg tror juryen og FIS skal konsentrere seg om å lage et reglement som disker de som jukser, uavhengig av hva de driver med. Om de går med eller uten feste. «Let the fair games begin».

- Det gleder jeg meg til. Jeg forstår jævlig godt at juryen har en vanskelig jobb. Det skjønner jeg. Det vil alltid komme tvilstilfeller, men da er det greit å ha et skikkelig reglement å støtte seg til. «Det står faktisk i reglene at hvis det er spor i en sving og du skøyter, så er det juks. Sorry, da ble det disk, da». Enkelt og greit, er «Pølsas» dom.

At FIS skal gjøre det vanskeligere for utøverne å stake et helt renn, ser Pettersen bare på som en utfordring. Det motiverer ham til å bli enda råere, forteller han selv.

- Arrangørene vil jo at vi skal gå klassisk, og det vil jo jeg også. Men staking er en del av klassisk, så da må man heller tilrettelegge for løyper hvor folk går klassisk uten å skøyte. Folk kan godt lage tøffere løyper, men jeg sier at jeg skal stake de løypene uansett. Jo hardere løyper de lager, desto råere kommer jeg til å bli i staking. Jeg, og mange med meg, har sett hvor effektivt staking er. Jeg tror at uansett hva slags løyper det blir, så blir det mer staking fremover. Og så blir det spesialiseringer. Og det synes jeg er helt greit, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag