RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se videointervju med Northug

Sist oppdatert:
- Det har vært tøffe dager for meg og mine nærmeste.

TRONDHEIM (Nettavisen / NTB): Etter ha fått forkynt dommen på 50 dagers ubetinget fengsel var Petter Northug (28) klar på at fyllekjøringshistorien ville forfølge ham resten av livet.

- Jeg skammer meg og er klar til å ta den straffen jeg fortjener, sa Northug da han på pressekonferansen på Rica Nidelven brukte ett minutt og tjue sekunder i plenum til å forklare seg etter dommen i Sør-Trøndelag tingrett.

Langrennsesset virket preget av situasjonen i sin blåhvite stripete skjorte. I det 45 minutter lange rettsmøtet litt tidligere på dagen virket han tydelig ubekvem og svarte kort, presist og lavmælt på dommer Ingrid Stigums spørsmål.

Bak ham satt et samlet norsk mediekorps og pustet ham i ryggen. Northug var hele dagen helt alene. Den eneste som var i nærheten var manager Are Sørum Langås. Der var ingen advokat, og der var ingen andre familiemedlemmer eller fra teamet.

Da fellesuttalelsen kom 50 minutter etter at retten var hevet satt han der med fukt i øynene.

Da NTB fikk fire med ham alene en drøy halvtime var han fortsatt preget, men fattet. Han ønsket ikke å snakke mye om det som skal framover. Konsentrasjonen lå på det som hadde skjedd de siste månedene og onsdagens dag i retten.

Tøff dag
- Det har vært en tøff dag, men det har også vært en dag vi har visst om en god stund og hatt mulighet til å forberede oss til. Det ble en tøff dag. Det var ingen artig dag, men jeg har hatt fokus på å komme igjennom og gå videre etterpå.

- Har du rukket og gjort deg opp noen mening om dommen?

- Nei, jeg var forberedt til å komme til tingretten for å forklare meg og få dommen. Noen flere tanker enn da har jeg ikke gjort meg. Planleggingen får vi ta etter hvert.

- Eksperter sier at du snarest mulig bør søke om utsettelse av soningen slik at den blir lagt til etter sesongen?

- Det er ikke noe vi har tenkt på akkurat må. Nå har vi vært her og fått dommen. Det er ikke noe vi bruker energi på i dag.

- Hvordan har de fem siste månedene vært? Det kan ikke bare ha vært enkelt?

- Det har vært tøffe dager så klart, for meg, mine nærmeste og de rundt meg. Det har vært litt bearbeiding hele veien. Nå handler det om å leve en normal hverdag.

Vil påvirke
- Tror du dette kommer til å påvirke deg på noe vis i det som skal skje framover når sesongen starter?

- Ja, det gjør det sikkert, men det som skjedde i dag gjorde at noe falt av skuldrene mine. Det er godt at saken er ferdig, men det er klart at dette vil være med meg resten av livet.

- Har du fått snakket med medpassasjeren etter det som skjedde i dag?

- Nei, ikke i dag. I dag har jeg bare vært i tingretten, dratt hit og hatt de seansene her.

- Hvilke tanker har du gjort deg om prosessen som har skjedd. Nå har du kanskje fått opplevd mediene fra en litt annen side enn når det dreier seg om gode plasseringer?

- Det har gått bra det. Også i en slik situasjonen handler det om å stenge alt ute. Det gjelder å ha fokus på det som er viktig, selv om det skjedde en slik sak.

I tilståelsessaken ble det brukt mye tid på punktet i siktelsen som omhandlet falsk forklaring. Dommeren antydet langt på vei at det tredje avhøret av Northug etter ulykken ikke burde ha blitt foretatt. Det var medvirkende til at hun la seg på et straffenivå som var ti dager lavere enn det påtalemyndigheten la opp til.

- I dommen kan det virke som du har fått strafferabatt for måten politiet la opp avhørene på?

- Det har jeg ingen formening om.

ANGRER: Petter Northug.

Møtte pressen
Etter at Northug hadde godtatt dommen reiste han direkte til Rica Hotell i Trondheim, for å møte pressen.

- Det har vært en tung dag for meg. Jeg har blitt minnet på de tankeløse handlingene som skjedde 4. mai. Det har så klart vært noen svarte dager de siste månedene, og jeg beklager igjen det som skjedde, sa Northug.

- 4. mai sviktet jeg mine nærmeste, og jeg sviktet de som hadde tillit til meg, og ikke minst de som har sett opp til meg. Det kunne ha gått verre, det kunne ha endt med at noen ble hardt skadet eller drept. Etter ulykken fikk jeg panikk og tenkte ikke klart. Noe som gjenspeiler noe jeg sa i første avhør til politiet. Jeg fokuserer på at jeg sa sannheten til politiet samme dag, la han til.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere