Gå til sidens hovedinnhold

Sender flere hundre kilo med brunost til norske OL-stjerner i Sør-Korea

Det norske støtteapparatet er for lengst i gang med å tilrettelegge for de norske utøverne i OL-byen Pyeongchang.

KALBAKKEN (Nettavisen): Tidligere i vinter kunne Nettavisen melde at Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Olympiatoppen sammen har leid et eget hotell i Sør-Korea hvor utøverne skal bo under de kommende lekene.

I den offisielle deltakerlandsbyen ville utøverne ikke hatt tilgang på norsk mat, og det er et av hovedargumentene for at Olympiatoppen og de nevnte forbundene blar opp 4,5 millioner kroner for eget bosted.

Det norske støtteapparatet jobber nå for at alt skal ligge best mulig til rette for OL-håpene når de ankommer Sør-Korea i starten av neste måned.

En rekke av de norske utøverne skal blant annet ha hatt et ønske om å ha med norsk mat til Sør-Korea, og denne uken sender matvareprodusenten Tine ned flere hundre kilo med brunost, samt andre produkter som utøverne får tilgang på i Pyeongchang.

Fornøyd Bjørgen

Ett av Norges største gullhåp i OL, Marit Bjørgen, er fornøyd med at hun får tilgang på norske produkter i Sør-Korea.

- At jeg kan spise det samme til frokost i Korea som jeg gjør hjemme, er en fordel, sier Bjørgen.

Det koreanske kjøkkenet er populært utenfor landets grenser, men langrennsdronningen foretrekker mat hun er godt kjent med fra før i en periode der konkurransene kommer tett.

- Jeg vet at det fungerer og kan fokusere på det som er jobben min under OL, nemlig å gå fort på ski, forklarer langrennsstjernen.

- Kjempeviktig

Ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Heidi Holmlund, skal selv til OL i Pyeongchang for å bistå den norske troppen.

Holmlund har blant annet ansvaret for at de norske skiskytterne og langrennløperne får servert den maten de skal på Hotel Olive hvor de skal bo.

Hun forteller til Nettavisen at det er viktig at forholdene legges godt til rette for utøverne.

- Det er kjempeviktig med trivsel. Mat i mesterskap er viktig for å skape trygghet, forutsigbarhet og den følelsen av også å være litt hjemme mens man er så langt borte, sier Holmlund.

Hun møter Nettavisen ved Tines hovedkvarter på Kalbakken i Oslo hvor hun ser over pallen med matvarer som denne uken sendes til Sør-Korea.

Fire kokker

Holmlund avslører at det under OL vil bli jobbet døgnet rundt for at utøverne skal kunne spise til riktige tider. Totalt fire kokker og en baker reiser til Sør-Korea for å bistå langrennsløperne og skiskytterne.

- Det kommer til å være mat store deler av døgnet. Den største utfordringen for oss som har matansvaret, er at langrenn og skiskyting skal konkurrere på så forskjellige tidspunkt. Derfor må vi sende fire kokker. Kokkene må gå skift fordi langrennsutøverne skal følge koreansk tid. De skal spise frokost i 7-8-tiden, mens skiskytterne skal ha frokosten sin til lunsjtider koreansk tid. De forskyver døgnet litt. De skal spise middag nesten rundt midnatt. Det må være mat tilgjengelig nesten døgnet rundt, forklarer Holmlund.

Ernæringsfysiolog mener tidligere mesterskap har vist at en slik tilrettelegging er en suksessoppskrift.

- At utøverne har en plass som de kan gå til utenfor hotellrommet sitt, hvor de kan sitte sammen, spise god mat, se på TV og snakke om helt andre ting enn konkurranse, det har vist seg å være en suksessfaktor i mange mesterskap, forteller Holmlund.

Løfshus vil unngå sur fisk og nudler

Sjef for langrennslandslaget, Vidar Løfshus, legger heller ikke skjul på at det er viktig for utøverne å ha tilgang på norske produkter under OL.

- Vi er veldig fan av norske meieriprodukter. Vi har med oss brunost og slike produkter hele tiden, sier Løfshus til Nettavisen.

- Vi er avhengig av å ha de gode norske ernæringsproduktene der, forklarer landslagssjefen.

Landslagssjefen synes det er greit at løperne kan forholde seg til mat de er godt vant med fra Norge.

- Det handler om at man har produkter man kjenner fra hverdagen og som man har i kjøleskapet til vanlig. Det er dumt å åpne kjøleskapet, så er det bare nudler og sur fisk der, sier Løfshus med et smil.

Løfshus har også vært med i prosessen rundt planleggingen av utøvernes bosted i Sør-Korea. Han håper og tror at det har blitt lagt godt til rette for at de norske stjernene skal kunne få et fint opphold i OL-byen.

- Jeg føler at vi har bra kontroll, sier Løfshus.

OL i Pyeongchang arrangeres fra 9. - 25. februar.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken