Skilegenden hadde rett - men Bjørn Dæhlie ristet oppgitt på hodet

DRAKK VIN: Bjørn Dæhlie, i midten, kunne ikke forstå hvordan Maurilio De Zolt, til venstre i bildet, klarte å gjennomføre konkurranser med dietten han hadde.

DRAKK VIN: Bjørn Dæhlie, i midten, kunne ikke forstå hvordan Maurilio De Zolt, til venstre i bildet, klarte å gjennomføre konkurranser med dietten han hadde. Foto: Jon Eeg (NTB scanpix)

Rødvin og spaghetti kvelden før konkurranse? Det er kanskje ikke så dumt allikevel.

29.10.15 09:34

Maurilio De Zolt hadde suksess i langrennssporet, og ifølge ham selv var det på grunn av hans mye omtalte diett.

Italieneren er en legendarisk skiløper, og var blant annet med og stjal gullet fra Norge på stafetten under Lillehammer-OL.

Den gang var han kjent fordi han ofte banket i seg en tung spagettimiddag og en flaske rødvin kvelden før konkurranser, og alle «kostholdseksperter» ristet på hodet.

Karbohydrater er gull
Nå viser det seg at Maurilio hadde rett – det er faktisk smart å bygge opp et karbolager før utholdenhetsløp, og man skal gjøre det med stivelse og ikke sukker.

Og det er her pastaen kommer inn i bildet. Rødvin inneholder også karbohydrater, men det er uvisst om rødvinen hadde mest effekt.

Ifølge nettstedet Greatist.com er det bevist at spaghetti kvelden før konkurranse lønner seg.

Nettstedet skriver at det lønner seg å fylle på med karbohydrater og venne kroppen til å ta til seg pasta også i treningsdagene før konkurranse, og ikke bare kvelden før.

Bjørn Dæhlie var en av utøverne som ristet på hodet over dietten til De Zolt.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANT GULL: Maurilio De Zolt var med på det italienske stafettlaget som frarøvet Norge gullet under OL på Lillehammer i 1994. Foto: Bjørn-owe Holmberg (NTB scanpix)

Dæhlie forsto seg ikke på legenden
Nordmannen er 17 år yngre enn italieneren og kunne ikke forstå hvordan han oppnådde så sterke resultater som han gjorde.

- Hadde jeg drukket like mye vin som Maurilio, så ville jeg ikke klart å stille start start i konkurranser, i alle fall ikke fullføre dem, uttalte Dæhlie ifølge Washington Post.

De Zolt var en kultfigur i langrennsmiljøet, og han tok sølv på femmila under OL i 1988 og 1992.

I hjembyen San Pietro di Cadare var den lokale presten hans største supporter.

Idrettsgal prest
Hver gang italieneren vant i langrennssporet, ringte presten med kirkeklokkene for å varsle resten av landsbyen.

Under VM i 1987 vant De Zolt femmila. Da gikk Don Piero amok med klokkene og ringte i 20 minutter. Det var mye lengre enn hva han pleide under høytider som jul og påske, ifølge Langrenn.com

De Zolt beskrev seg selv som en livsnyter under sin karriere, og han mente det var tullete om han ikke skulle kunne leve og spise slik han selv ville, selv om han var profesjonell langrennsløper.

Han drakk heller vin enn melk, og han spiste heller loff enn brød.

Så til deg som forbereder deg til New York Marathon til helgen, kan du kanskje vurdere å kopiere dietten til De Zolt.

For hans del fungerte det i alle fall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.