*Nettavisen* Sport.

Skipresidenten firer ikke på Northug-kravene

AVVISER NY NORTHUG-BEHANDLING: Skipresident Erik Røste bekrefter at Petter Northug ikke blir en del av det norske landslaget i langrenn kommende sesong. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Avviser ny Northug-behandling i styret.

Norges Skiforbund godtar ikke at Petter Northug får kommersiell frihet gjennom sesongen og vil ikke ta flere initiativ for å få ham med på landslaget kommende sesong.

I klartekst betyr det at Northug ikke stiller når verdenscupen starter i Finland i slutten av november. Da blir det heller ingen Tour de Ski eller Tour de Canada på ham.

- Betyr dette at det ikke er rom for flere forhandlinger, skipresident Erik Røste?

- Det som er utfordringen, er at vi har strukket oss langt mot Petter Northug og at han skal få det tilrettelagt for sportslige utfordringer. Vi tilbyr også utøvere å ha private sponsorer, men når Petter Northug og hans hovedsponsor Coop også ønsker kommersiell frihet gjennom sesongen, så kan ikke Norges Skiforbund akseptere det.

- Vi har et ansvar for å finansiere fellesskapet i norsk skisport, og vi har også et ansvar for å tilrettelegge for framtidige generasjoner og at de skal ha de samme muligheter som Petter Northug og hans generasjon har hatt. Det er ikke mulig for oss å gi noe mer rundt det, sa Røste da NTB møtte ham i skiforbundets lokaler mandag ettermiddag.

Lang strid
Striden mellom Norges Skiforbund og Petter Northug er ikke ny. Det har vært gnisninger på tråden helt siden Northug slo igjennom under NM i Kongsberg i 2006 og deretter ikke ble tatt ut til OL. I mai 2013 takket Northug nei til landslaget og startet sitt eget private team.

Northug har i de siste sesongene hatt en avtale med forbundet som har gjort ham til landslagsutøver i perioder. I juni ble han tilbudt en avtale for kommende sesong lik den han hadde sist vinter. Denne avtalen svarte ikke Northug på innen fristen sist helg.

- Hva om Northug kommer tilbake og vil forhandle om det opprinnelige tilbudet?

- For det første er det viktig å poengtere at det ikke er noe snakk om forhandling. Norges Skiforbund har strukket seg så langt som det er mulig i denne saken. Noen vil mene for langt. Det har vært et raust opplegg. Skistyret er ferdigbehandlet med denne saken og tar ingen nye initiativ.

Ny verden
Fra før er det kjent at Marit Bjørgen mister kommende sesong grunnet graviditet. Dessuten er Therese Johaug for tiden ute med fingerbrudd.

- Hva betyr det at dere nå må planlegge for en ny sesong uten Marit Bjørgen og uten Petter Northug?

- Det er ingen tvil om at vi alle ønsker at Petter Northug skulle ha vært med. Alle som er glad i skisporten og langrenn ønsker det. Men når de kommer med krav om at de skal ha kommersiell frihet gjennom sesongen, så er det krav som vi ikke kan innfri. Det er helt umulig for oss. Det går på selve finansieringen av norsk idrett, den norske idrettsmodellen og den norske landslagsmodellen.

Den norske langrennsåpningen er på Beitostølen helgen 13.-15. november.

To uker senere er det verdenscupåpning i Kuusamo. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag