*Nettavisen* Sport.

Skiskytter-VM tror ikke på fullt hus i Holmenkollen

HJEMMEHÅP: Tiril Eckhoff er en av skiskytterne som håper på gull og Kollen-magi i VM på hjemmebane. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Er fornøyd om de selger ut to tredjedeler av tribunekapasiteten.

13.01.16 09:10

- Vi har fått en veldig god start, sier Erik Trosby, som er kommunikasjonsjef for skiskytter-VM som skal gå i Oslo i mars 2016.

Tirsdag kom meldingen om at billettsalget har passert 40.000. Målet til VM-arrangøren er å selge totalt 125.000 solgte billetter.

Det tilsvarer bare to tredjedeler av hva det er plass til. Publikumskapasiteten i Holmenkollen er 25.000 tilskuere per konkurransedag. Mesterskapet har åtte konkurransedager, med totalt elleve øvelser.

Med fullt hus vil det bety 200.000 solgte billetter.

- 125.000 er ikke et forsiktig anslag. Det er det vi styrer etter. Men vi håper og tror at det skal komme flere, sier Trosby til Nettavisen.

Bra atmosfære uansett

Da Oslo var vertskap for ski-VM i Holmenkollen i 2011 ble det publikumsrekord med 270.000 solgte billetter, pluss over 300.000 gratistilskuere som opplevde VM i marka. Totalt var det 1,2 millioner mennesker som fikk med seg konkurranser eller medaljeseremonier under mesterskapet.

- Vi har ikke noe mål om å matche ski-VM. Vårt mål er å skape et godt skiskytter-VM, og en fest som skiskytterfansen kan glede seg over, sier Trosby.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

VETERAN: Tidenes vinterolympier Ole Einar Bjørndalen klarte ikke å si nei til et VM på hjemmebane. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Er ikke interessen for skiskyting stor nok til at dere forventer å selge ut kapasiteten i Holmenkollen?

- Vi vet at interessen i Norge er veldig stor, og vil trekke mange til Holmenkollen. Om det blir 125.000 eller 150.000 eller 200.000 er for tidlig å si. Men 125.000 i Kollen vil det uansett bli en bra atmosfære.

Hvis arrangøren når målet om 125.000 solgte billetter, vil det si 75.000 usolgte tribuneplasser i løpet av mesterskapet.

Færre gratisplasser

Ski-VM har som kjent flere grener (langrenn, hopp og kombinert) og flere konkurransedager. Men da Petter Northug forsvarte gullet på femmila under VM i Holmenkollen var det foran rundt 70.000 tilskuere. Av disse var det solgt 28.700 billetter, mens resten sto gratis langs løypa.

Disse tallene er ikke direkte sammenlignbare, da skiskyttertraseene i større grad holder seg rundt stadionområdet. Gratistilskuerne har rett og slett dårligere kår under skiskytter-VM.

- I Norge er det tradisjon for at publikum er ute i løypene, men løypene i skiskytter-VM går tettere på stadion, og skiskyting er i større grad en arenaidrett, sier Trosby.

Det er i hovedsak tre tribuneområder det selges billetter til. Blant annet til en ny, provisorisk tribune som rammer inn standplassen på en måte som det ikke er gjort før i Holmenkollen. Alle publikumsområdene har storskjermer som følger rennene. Et ukespass koster mellom 650 og 2600 kroner, mens billetter til en av de mest populære øvelsene, herrestafetten, koster mellom 300 og 800 kroner.

Gjennomsiktig scene

Èn ting skiskytter-VM vil prøve å matche ski-VM på er premieseremoniene i Oslo sentrum.

- Der var det spennende lærdom å hente fra ski-VM. Vi skal bygge en scene som blir gjennomsiktig så man ser Slottet i bakgrunnen, og flytte den ut på Karl Johan så flest mulig skal få med seg det som skjer der, sier Trosby.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GJENNOMSIKTIG: Medaljeseremoniene under skiskytter-VM skal foregå på Karl Johan i Oslo sentrum. Foto: Tegning: Playroom/skiskytter-VM 2016

Nå er det altså solgt 40.000 billetter. Cirka 24 prosent av disse er kjøpt fra utlandet, og spesielt tyskerne er ivrige skiskytterfans. Men på samme måte som det var for ski-VM, forventer Trosby at billettsalget først vil få ordentlig fart på seg når det nærmer seg mesterskapet. 20 dager før ski-VM i Oslo var det for eksempel hele 120.000 ledige billetter.

- De som bor nærmest våkner sist, sier Trosby.

VM i skiskyting i Holmenkollen går fra 3. til 13. mars 2016.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag