- Har ikke kysset samboeren så mye i det siste

GLEDER SEG TIL VM ER OVER: Chris Jespersen gjør "alt" for å ikke bli syk til VM i Falun.

GLEDER SEG TIL VM ER OVER: Chris Jespersen gjør "alt" for å ikke bli syk til VM i Falun. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Chris Jespersen tar alle forbehold før VM.

09.02.15 09:34

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Chris Jespersen har blitt vant til å slite med sykdom, og denne vinteren har heller ikke vært noe unntak for den norske langrennsløperen.

En vond hals har ødelagt en rekke renn for vestlendingen i hans første sesong på landslaget.

Sykdom har ødelagt store deler av sesongen for Chris Jespersen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Til tross for at resultatene har vært dårligere i år sammenlignet med forrige sesong, valgte landslagsledelsen å ta ut Jespersen til VM i Falun.

Kysser ikke samboeren
Nå gjør han «alt» for å holde seg frisk frem til mesterskapet starter om en drøy uke.

- Jeg er veldig nøye på ting. Jeg har ikke kysset samboeren min så veldig mye i det siste. Jeg prøver å være knallhard på alt. Jeg vet jeg blir lett syk og det må jeg ta hensyn til. Er det sykdom i heimen nå rett før VM, forsvinner jeg med en gang, sier Jespersen til Nettavisen.

- Sånn sett gleder jeg meg til VM er ferdig og at ting roer seg litt ned. Man blir syk i hodet. Det skal bli godt å bli en normal person igjen, forteller Jespersen.

Fjerner mandlene
31-åringen fra Skånevik fikk oppkjøringen til OL i Sotsji ødelagt forrige sesong på grunn av sykdom. Med flere sykdomsperioder også i år, har Jespersen nå bestemt seg for å fjerne mandlene.

- Jeg skal ta mandlene til våren, så jeg håper det hjelper. Jeg har hanglet i hele vinter. Jeg har vært masse syk og håper at jeg skal bli bedre, forklarer 31-åringen.

Etter en ti dagers lang antibiotikakur har Jespersen nå begynt å øyne håpet om at godformen skal være på plass når startskuddet går for 15-kilometeren i VM.

- Jeg har troen. Det er fortsatt en god stund igjen til 15-kilometeren. Jeg tror jeg har god nok tid på meg.

IKKE TRYGG: Landslagstrener Trond Nystad håper at Chris Jespersen skal være i form til VM i Falun, men er på ingen måte trygg. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Ikke trygg
Også landslagstrener Trond Nystad gjør det han kan for at Jespersen skal være klar til VM, men sier man aldri kan være trygg.

- Vi er ikke trygge på noen ting. Vi driver med mennesker og ikke maskiner. Det ser ut til at Chris er i bra utvikling. Trygge er vi ikke, men vi håper at det skal gå bra, sier Nystad til Nettavisen.

- Hva gjør dere for at han skal unngå sykdom?

- Det er ikke så mye vi kan gjøre. Han er en kar som er veldig ivrig etter å trene, så av og til må vi si at «nå får ikke du lov til å gå». For eksempel på 15-kilometeren i NM, ville han gå, men da sa vi at det ikke var det lureste. Det handler mest om å gi gode råd til utøverne, slik at de ikke trener for hardt og for mye. Noe særlig mer enn det får vi ikke gjort, forklarer landslagstreneren.

Må prestere i Östersund
Før VM starter, skal langrennsstjernene først i aksjon i svenske Östersund, hvor de siste verdenscuprennene går av stabelen før mesterskapet i Falun.

Der mener Jespersen at han må prestere om han i det hele tatt skal få gå i VM.

- Jeg vil først få en pekepinn i Östersund. Det er klart at er man ræva der, ligger man dårlig an. Da er det heller ikke sikkert at jeg får gå i VM, så jeg må vise meg frem, forklarer Jespersen.

Liker Sverige
Hvis formen er på plass, tror han imidlertid at alt skal ligge til rette for at han skal kunne gå bra i VM.

Løypene i Falun passer nemlig Jespersen bra.

- Jeg tror det blir en del dobbeldans, og det skal passe meg bra. Alt ligger til rette for at det skal gå bra. Det er stort sett dobbeldans jeg er best i. Det blir spennende, forklarer 31-åringen.

Ser han tilbake på karrieren har han allerede hatt mye å glede seg over i de svenske skoger.

- Jeg liker veldig godt Sverige. Jeg begynte med å ta gull i junior-VM der. Jeg tok min første verdencupseier der i stafett og jeg fikk gjennombruddet mitt i verdenscupen min der med en fjerdeplass. Alt som har vært bra startet i Sverige, så jeg håper at det skal bli noen nye gode opplevelser, forteller vestlendingen.

15-kilometeren i VM arrangeres 25. februar. Få oversikt over hele VM-programmet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.