- I dag har vi like gode ski som de andre, og da bare knuser vi dem

JUBEL: De norske jentene kunne juble for nok et gull.

JUBEL: De norske jentene kunne juble for nok et gull. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Suveren seier til de norske jentene.

26.02.15 14:53

FALUN/OSLO (Nettavisen): Den norsk-svenske duellen i langrennsporet foregår for fullt i Falun. I forkant av torsdagens stafett sendte svenske medier nye stikk i retning Norge. De lurte på hvilke unnskyldninger Norge ville bruke etter å ha tapt stafetten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men slik gikk det ikke. Etter et kjempeløp av de norske jentene, er det svenskene som må finne ut hva som gikk galt.

De norske jentene knuste all motstand, og viste på nytt at de er verdens beste skijenter.

Sverige tok andreplassen, mens Finland ble nummer tre.

- Fantastisk følelse
Alle gulljentene var enige om at denne seieren var ekstra god. Etter mye svensk jubel de siste dagene, smakte seieren torsdag ekstra godt.

- Det er en fantastisk følelse. Det er så godt å ta tilbake denne tronen, jublet Therese Johaug til NRK etter målgang.

I det samme seiersintervjuet, fortalte Heidi Weng om en deilig revansje.

- I dag hadde vi like bra ski som de andre, og da bare knuser vi dem, sa Weng.

- Snakket om det i fjor
Astrid Uhrenholdt Jacobsen avgjorde løpet på den tredje etappen. Hun var mer enn fornøyd med gullet.

- Dette var stort. Vi snakket om det allerede i fjor, etter OL i Sotsji, at neste år, da skal vi ta det, sa Jacobsen til NRK etter løpet.

- Skiene var kjempegode i dag, og dette var stort både for løpere, trenere og smørere. Også de syv løperne som ikke fikk gå stafetten i dag, men som er med på laget, skal ha en stor del av æren for dette gullet, fortalte gullvinneren.

Luke på førsteetappe
Heidi Weng gikk den første etappen på det norske laget. Weng, som har hatt et skuffende VM så langt, viste mer av hva hun kunne torsdag.

På den første runden fikk det relativt rolig, men opp Mørdarbakken på andrerunden, trøkket den norske jenta til. Bare finske Aino Kaisa Saarinen holdt helt følge med Weng. Duoen i tet ledet med tolv sekunder ned til Sverige ved veksling.

LES OGSÅ: Norge raser: - Skylder på denne mannen

LES OGSÅ: Svenskene gjør narr av oss: - Dette skylder Norge på i dag

Taktiske svensker
På den andre etappen valgte svenskene å gå med Charlotte Kalla. De fryktet at Therese Johaug skulle avgjøre løpet på denne etappen, og plukket derfor ut sin antatt sterkeste løper på etappe numer to.

På de første 2,5 kilometerne av den andre etappen så svenskenes plan ut til å fungere perfekt. En råsterk gullvinner fra tirsdagens 10-kilometer tok gradvis innpå Johaug i tet. Inne ved runding var avstanden nede i fem sekunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

SEIERSKLEM: Marit Bjørgen mottok seiersklem fra sine lagveninner da hun krysset målstreken. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

Ut fra stadion på andrerunden, smalt likevel Johaug til, akkurat som Weng gjorde på den første etappen.

- Dette er perfekt taktisk av Johaug, utbrøt tidligere landslagssjef Morten Aa Djupvik på NRK da Therese Johaug smalt til ut fra stadion.

Men det var den svenske taktikken som så ut til å fungere best. Johaug stivnet litt mot toppen av Mørdarbakken, og Kalla kjørte inn Johaug ned mot stadion. Ved veskling skilte det bare ett sekund mellom de to storfavorittene. Finland vekslet 16 sekunder bak.

Svensk fall
På tredjeetappen var svenske Maria Rydqvist uheldig, og falt allerede etter en drøy kilometer. Det gjorde at Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en gratis luke ned til den svenske løperen.

Den luka økte mer og mer utover på tredjeetappe, og Marit Bjørgen ble sendt ut på ankeretappen med nesten 18 sekunders ledelse. Uhrenholdt Jacobsen gikk altså en kjempeetappe.

Klikk på bildet for å forstørre.

AVGJØRELSEN: Her avgjør Astrid Uhrenholdt Jacobsen torsdagens stafett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

På sisteetappe økte Bjørgen fra start. Det var ikke lenger noen tvil om hvor gullet skulle ende. Endelig var gullet tilbake der det hører hjemme - i Norge!

Avstanden ned til Sverige på andreplass var til slutt 29,2 sekunder, mens Finland på tredjeplass var 30,8 sekunder bak Norge.

Saltet
Løypekritikken har vært stor i Falun. Torsdag valgte arrangøren å salte hele løypen.

Dette gjorde at løypene var mye fastere og hardere enn tidligere i mesterskapet. Endelig kunne arrangøren se tilbake på et løp hvor det var relativt gode og jevne skiforhold.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.