- Medaljevinnere var dopet i 2013-VM

MEDALJØRER: petter Northug, Nikita Kriukov og Alex harvey tok alle medaljer under VM i 2013.

MEDALJØRER: petter Northug, Nikita Kriukov og Alex harvey tok alle medaljer under VM i 2013. Foto: Andreas Solaro (AFP / NTB scanpix)

Dopingjeger spår avsløringer.

De norske skiheltene leverte et sterkt mesterskap under VM i Val di Fiemme for to år siden. Marti Bjørgen tok blant annet hele fire gull i mesterskapet.

Utøvere fra Norge, Sverige, USA, Russland, Kazakhstan, Polen, Sveits og Canada tok alle medalje under konkurransen i den italienske fjellbygda.

Nå hevder imidlertid den danske dopingjegeren Rasmus Damsgaard at noen av de som tok medalje under mesterskapet i 2013, trolig var dopet.

Kontant svar
På et direkte spørsmål om dette svarer dansken kontant:

- Ja, sier han ifølge svenske Aftonbladet.

I forbindelse med Vm i 2013 mistenkte det internasjonale skiforbundet at flere utøvere hadde kommet opp med avanserte metoder for å dope seg, metoder som ikke kunne avsløres gjennom ordinære tester den gangen.

Derfor ble en rekke dopingprøver fryst ned, slik at de kunne analyseres senere. Håpet var at analyse metodene skulle bli bedre i framtiden.

- Noen av prøvene skal vi spare på i ti år, sier Damsgaard.

Dansken jobber spesielt med bloddoping og er altså overbevist om at flere topputøvere var dopet under mesterskapet i Val di Fiemme.

Juksemakerne kan imidlertid fortsatt ikke føle seg trygge.

To typer
Det er i hovedsak to typer doping som er vanskelig å oppdage i dag. Det ene er EPO, som øker røde blodceller. Dette kan bli inntatt i mikrodoser for å øke utholdenheten, uten at blodverdiene blir suspekte.

Den andre metoden er å injektere et type protein som kalles HIF-1-alpha. Dette gir musklene flere kar. Dette dopet har gitt god effekt under tester på dyr og selv om det ikke er på markedet, tror Damsgaard at det brukes.

- Ja. Vi tror at analysemetoder for å oppdage HIF-1-alpha kommer om to til tre år, sier dansken som i utgangspunktet ikke er så positiv til ettertester.

Han vil helst fange juksemakerne med én gang.

- Jeg hater at vi må tine opp gamle tester og så se hvem som har testet positivt. De har allerede fått medaljer og premiepenger. De har også nytt godt av å være kjente, sier dopingjegeren ifølge Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.