Bjørgen: - Jeg må bestemme meg enten fredag eller lørdag

Få steder gjør Marit Bjørgen (34) tryggere enn et høydeopphold i italienske Seiser Alm. Likevel er hun som alltid spent foran et nytt mesterskap.

Få steder gjør Marit Bjørgen (34) tryggere enn et høydeopphold i italienske Seiser Alm. Likevel er hun som alltid spent foran et nytt mesterskap. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Ønsker å gå alle VM-renn.

I VM er planen at Bjørgen skal gå samtlige seks øvelser om det går som det skal.

– Plan A er å gå alt. Dette vet jeg ikke før mesterskapet er i gang. Dette må bestemmes fort. Det er lagsprinten det står på, og den kommer allerede den første søndagen. Jeg må bestemme meg enten fredag eller lørdag. Jeg må ta hensyn til de andre, og det skal meldes inn et lag også.

Få steder gjør Marit Bjørgen (34) tryggere enn et høydeopphold i italienske Seiser Alm. Likevel er hun som alltid spent foran et nytt mesterskap.

I 1998 var Bjørgen for første gang på plass i de majestetiske Dolomittene. Da var hun 18 år og ladet opp til junior-VM.

Hele elleve ganger har hun vært i Seiser Alm foran et internasjonalt mesterskap. Hun er der i år også. Bjørgen reiste rett ned etter sølvet bak Therese Johaug på 10-kilometeren i NM på Røros.

Mandag formiddag var hun altså der på tiende dagen denne gangen. Onsdag går turen i retning Norden, først til flyplassen i München og deretter til Östersund via Arlanda i Stockholm kommende torsdag. Der er det to verdenscuprenn før VM i Falun starter torsdag 19. februar.

Strålende

Været var aldeles strålende denne mandagen i området som står på Unescos verdensarvliste.

Da Bjørgen og lagvenninnene tok seg ut på morgenøkta på ski viste gradestokken minus 10, og sola skinte fra mer eller mindre skyfri himmel. Skiløypene var selvsagt også helt av ypperste merke.

– På en skala fra 1 til 10. Hvor er du nå?

– 9! Jeg har det bra.

– Fordi du er her?

– Det er fordi det har fungert veldig bra den siste tiden. Det har vært et bra høydeopphold, og treningen har fungert bra. Men jeg er spent og gleder meg til Östersund. Nå kommer jeg rett ned fra høyden til Östersund, og det kan gå begge veier. Jeg har opplevd både dårlige og gode løp rett etter et høydeopphold.

– Det er roen og stillheten her oppe du søker?

– Det blir på en annen måte enn om du er hjemme og trener. Dette blir nesten som en ferie med rolige rusleturer, og ingenting annet å gjøre enn å slappe av og spise mat. Her er du borte fra alt, og det handler kun om trening, avslapning og spising. Jeg kjenner at jeg får overskudd, og jeg er i godt humør.

Tanke

– Har du noen gang vært her og tenkt at nå kommer det til å gå styggfort i mesterskapet som kommer?

– Det vet man aldri. Du kan si at ting er bra, men du er spent likevel. Du har aldri kontroll på de andre og vet ikke om det du føler er bra nok. Jeg har aldri tenkt her at nå er jeg i rå form. Men det ser bra ut. Det har ikke vært noe dårligere enn før, heller kanskje litt bedre. Det er det som gjør det så spennende.

– Hvordan har sesongens tre første måneder vært?

– Det har gått som jeg ville. Jeg var forberedt på at det ville ta litt tid før det løsnet, og det kom akkurat i riktig tid med tanke på Tour de Ski. Ting har klaffet bra, og jeg ligger godt an i verdenscupen sammenlagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.