*Nettavisen* Sport.

Bjørndalen enig i kritikken: - Norsk dominans ødelegger langrenn

ENIG: Ole Einar Bjørndalen sier seg enig i utspillet fra blant andre Justyna Kowalczyk. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Veteranen mener andre nasjoner er sløve og dårlige.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Før skiskytter-VM i finske Kontiolahti tok til var det ski-VM i rødt, hvitt og blått i svenske Falun. Norge rasket med seg 20 av de totalt 63 medaljene der.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant annet vant de norske utøverne 11 av 21 gull i mesterskapet.

Den norske dominansen i Falun kom i kjølvannet av at flere profiler hadde gått ut med kritikk mot at den norske dominansen i langrennssporet var i ferd med å ødelegge idrettsgrenen.

- Er helt enig
Profilen Justyna Kowalczyk er blant dem som flere ganger har rettet kritikk mot den manglende bredden toppen, mens den utskjelte svensken Thomas Wassberg har sagt det samme.

Skiskytterkonge Ole Einar Bjørndalen er en selverklært langrennsentusiast og har tidligere fått med seg én verdenscupseier fra langrenn. Han er enig i den kritikken som har kommet.

- Kowalczyk har helt rett når hun sier at det ødelegger sporten, det er jeg enig i. Det er ikke bra når kun to nasjoner hevder seg i toppen, sier Bjørndalen i intervju med Nettavisen.

- Det er klart at Kowalczyk har det tøft, men hun er i verdenstoppen når hun presterer. Jeg er enig i det hun sier, men dette er noe det internasjonale skiforbundet må fikse opp i, sier han.

- Sløve og dårlige
Bjørndalen er uansett klar på at det ikke er Norges feil at det har blitt slik.

- Langrennssporten har alltid vært åpen for alle, men Norges skiforbund jobber ekstremt godt med talent og har en ekstrem rekruttering. Andre nasjoner er sløve og dårlige på det, sier han.

Det internasjonale skiforbundet har den siste tiden tatt stilling til nettopp hvordan langrennssporten skal bli mer konkurransedyktig og ett av forslagene som diskuteres er at forbundet skal sette et tak på hvor stort budsjett de største nasjonene kan ha og slik blant annet begrense antallet folk i støtteapparatet og sirkuset rundt smørere og valg av ski.

- De andre nasjonene skylder ofte på at Norge har større støtteapparat og mer ressurser og det er for så vidt riktig. Men vi har også nasjoner som Italia og Russland, tradisjonelt gode langrennsnasjoner. Spesielt russerne har noe på gang, men det skulle gjerne vært flere som hevdet seg fra disse nasjonene. Litt av problemet er at ingen av de andre trener like mye som de norske. Mye handler om å trene godt nok, mener 41-åringen.

(artikkelen fortsetter uder bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

I EGEN BOBLE: Ole Einar Bjørndalen kjemper om nye medaljer i skiskyting. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


Mens langrennssporten er i ferd med å bli en nisjeidrett for folk fra Norge og Sverige, vokser skiskyting stadig internasjonalt. På kontinentet er skiskytingen, som de fleste vet, mye større enn langrenn.

- Slåss med langrenn
Under VM i Kontiolahti har vi opplevd medaljer til både Norge og flere andre nasjoner. Interessen for mesterskapet i den fiske ødemarken virker også stor og mange land er representert både på tribunen og ikke minst på pressesentret, der daglig nyhetsstoff sendes ut til hele verden.

- Jeg er langrennsfan, jeg digger langrenn, men langrenn er egentlig bare en idrett som folk ser på i Norge, Sverige og litt i Russland. Skiskyting har alltid vært større i utlandet enn i Norge. Vi har alltid måtte slåss med langrenn om interessen og har nesten alltid vært bak dem. Et par år har vi vært oppe på samme nivå som langrenn, men i dag er vi igjen bak dem, forteller Bjørndalen til Nettavisen.

- Men når vi kommer til utlandet er det stor forskjell. I nasjoner som Tyskland og Russland er skiskyting enormt, men også i mange andre mindre nasjoner er skiskyting populært, som for eksempel i Nederland. Der er det ekstremt populært, sier 41-åringen videre.

Han mener det internasjonale forbundet skal ha mye av æren for populariteten.

- IBU har gjort mye bra. De har laget en konkurranseform som er veldig interessant. Det er enkelt å følge med på skiskyting. Du kan forutsi hvert år hvor rennene skal være og dermed er det lettere å lage en stor folkefest i forbindelse med arrangementene. I langrenn er det kun folkefest under renn i Norge og Sverige. Andre steder er det ikke folkefest, sier han.

Skiskytterfestene i utlandet, overgår også de skiskytterrennene som arrangeres i Norge.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE LIV: Mange tilskuere - fra både Norge og andre nasjoner - har møtt opp for å se skiskyting i de finske skoger. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


- Ja, i skiskyting er folkefestene i utlandet større enn i Norge. IBU har jobbet godt og i tillegg er det mange utøvere som er veldig gode og har jobbet godt, også, fastslår Bjørndalen.

- Ikke medaljefokus
Under Kontiolahti-VM har Bjørndalen fortsatt til gode å stå på pallen selv, men har kunne glede seg over medaljer til Johannes Thingnes Bø (ett gull), Tarjei Bø (to bronse) og Emil Hegle Svendsen (ett sølv)på herresiden.

Selv ønsker han ikke å snakke høyt om medaljer.

- Det er dere i pressen som teller medaljer. Jeg kom hit for å gjøre gode løp. Jeg er i min egen konkurranseboble nå og medalje eller femteplass er et fett, sier Bjørndalen.

- Jeg skal gjøre gode løp. Blir det fokus på medalje og plassering, blir det fort feil fokus, sier han.

Skulle Bjørndalen få med seg et gull fra Kontiolhati, vil det være hans 20. VM-gull i karrieren. Han har i tillegg åtte gull fra OL i samlingen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.