*Nettavisen* Sport.

Boklöv: - Norge stjal V-stilen min

BLE SNYTT: Jan Boklöw hevder Norge stjal V-stilen hans. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp / NTB scanpix)

Antyder «industrispionasje» fra Norge.

21.02.15 11:54

Jan Boklöv er Sveriges mest kjent skihopper gjennom tidene og profilen er også kjent som V-stilens far, stilen som fortsatt brukes i dag.

Boklöv startet med denne stilen på 1980-tallet og revolusjonerte hoppsporten med den. Svensken deltok i verdenscupen i perioden mellom 1986 og 1992 og vant totalt fem enkeltrenn i løpet av karrieren. Han ble første svenske som gikk til topps i et verdenscuprenn, da han vant i Lake Placid i 1988.

Boklöv vant også verdenscupen sammenlagt i 1989.

I et intervju med VG Nett lørdag hevder imidlertid 48-åringen at Norge bevisst gikk inn for å stjele den V-stilen han hadde funnet opp på 1980-tallet.

I intervjuet sier Boklöv at Norge plantet Trond Jøran Pedersen i Sverige, som landslagssjef i 1990, for å tappe all informasjon om svenskens stil.

Dette til tross for at daværende hoppsjef i det internasjonale skiforbundet, norske Torbjørn Yggeseth, kalte stilen for «skrevestil» på denne tiden.

- Jeg har min versjon av hvorfor det ble som det ble. Det var planlagt. Trond Jøran gikk inn som trener i Sverige for å få informasjon. De stjal min stil til Norge, sier Boklöv i intervjuet med VG Nett lørdag.

Boklöv forteller blant annet om en trening i Marikollen, der han ble utspurt om detaljer rundt V-stilen og at Pedersen deretter ringte inn informasjonen til en professor i Trondheim. Han sikter til tidligere NTNU-professor Helge Norstrud.

Norstrud på sin side sier til VG at disse påstandene ikke stemmer.

Boklöv sier videre at suksessen til folk som Espen Bredesen og Lasse Ottosen, som hadde stor suksess på det norske landslaget med nettopp Pedersen som trener, ikke hadde kommet uten kunnskapen treneren hadde tilegnet seg. Bredesen vant blant annet OL-gull på Lillehammer i 94.

Videre sier han at nesten alt av hoppmiljø i Sverige forsvant etter at den norske treneren hadde forlatt jobben som landslagssjef for de blågule.

Overfor VG Nett fnyser Pedersen av påstandene til svensken og sier at Boklöv blander kortene når han nå uttaler seg om denne saken.

Lørdag er det duket for VM-renn i hopp i Boklövs hjemland. Hoppgutta skal konkurrere i liten bakken under mesterskapet i Falun.

Sist gang det ble arrangert VM i nettopp Falun, i 1993, var det nevnte Espen Bredesen som stakk av med seieren i sto bakke. Norge vant også lagkonkurransen under det mesterskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.