RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STORE FAVORITTER: Marit Bjørgen blir løftet opp av lagvenninnene Therese Johaug og Heidi Weng etter seieren i Tour de Ski. I Falun kan det bli mer norsk jubel.
STORE FAVORITTER: Marit Bjørgen blir løftet opp av lagvenninnene Therese Johaug og Heidi Weng etter seieren i Tour de Ski. I Falun kan det bli mer norsk jubel. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Eksperter: - Norge kan klare historisk VM-bragd

Sist oppdatert:
Men våre svenske naboer er ikke like sikre.

VM i Falun kan bli en historisk begivenhet på mange måter. Og særlig sett med norske øyne.

Sist gang en nasjon vant alle renn under samme verdensmesterskap på enten dame- eller herresiden, skjedde da de russiske damene vant fem av fem øvelser under VM i Trondheim 1997.

Nå er det én øvelse mer, og ekspertene tror Norge i kvinneklassen blir første nasjon siden Russland til å vinne gull på alle distanser.

- De er gode nok til å vinne alt. Det kan skje ting, det så man i Sotsji, men i utgangspunktet er de norske jentene favoritter på alle distanser, sier ekspertkommentator Johan Kaggestad til Nettavisen.

POSITIV: Johan Kaggestad.

- De har ikke bare én som kan vinne, men de har verdens tre beste løpere i Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng, og mange som kan komme på pallen. Da ligger det veldig bra an. En av dem kan bomme, men likevel har man to å gå på, utdyper TV 2-profilen.

- Tar alle medaljene
Han har latt seg imponere av de norske jentene denne vinteren, i likhet med resten av langrennspublikummet.

- Ut fra det jeg har sett før i år, er de soleklare favoritter. Det vil nesten være overraskende om de ikke tar alle medaljene på distanserennene, er Kaggestads spådom.

- Det kan kanskje være noen svensker som kan melde seg på i sprinten?

- Jeg tror også det skal bli vanskelig, sier Kaggestad.

- Usikre sprinter
Han får støtte av Frode Estil, tidligere olympisk mester i langrenn.

- Ja, jeg tror egentlig de kan klare å vinne alle seks renn. Det ser veldig lovende ut. Det er eventuelt sprintene det er usikkerhet rundt, ellers er de norske jentene gigantiske favoritter på de lengre distansene, sier Estil til Nettavisen.

HAR TROEN: Frode Estil.

- Men det var de før OL i fjor også, og da klaffet det ikke helt, er han rask med å minne om.

Kjell-Christian Markset kommenterer langrenn for Eurosport. Han spår også en norsk gigantsuksess under VM for de Johaug, Bjørgen og co.

- Det kan faktisk skje at de vinner alle seks renn, og så sterke som de norske jentene har vært i år, er det heller ikke urealistisk. Det er ofte et spørsmål om hvem av de norske som kommer til å vinne, og jeg kan ikke se at noen av de utenlandske skal kunne konkurrere, sier Markset til Nettavisen.

Håper på Weng
Om det ikke skulle bli fullstendig gullrush, er han sikker på at det blir et bra mesterskap for Norge på kvinnesiden.

- At de slår til i Falun og vinner flere medaljer, det er jeg ikke i tvil om. Det kan også bli flere medaljevinnere, både Heidi Weng, Johaug og Bjørgen. Det hadde vært spennende om Weng kunne vært med og kjempe om seieren på i hvert fall én av distansene, sier Markset.

Men der de norske ekspertene har ståltro på en historisk gullfangst i Falun, er våre svenske naboer mer lunkne.

Lunkne svensker
Kristoffer Bergström har jobbet med langrenn i flere år for Sveriges største avis Aftonbladet.

SPÅR DOMINANS: Kjell-Christian Markset.

På spørsmål om Norge i kvinneklassen blir første nasjon siden Russland i 1997 til å vinne gull på alle distanser, svarer han slik:

- Nei, (Norge vinner ikke alle rennene). Norge er favoritter på hver distanse, men la meg bruke sannsynlighetslære til å forklare hvorfor det ikke blir seks gull. La oss si dere har 75 prosent sjanse til å vinne sprinten, teamsprint og ti kilometer fri teknikk, samt 90 prosent sjanse på skiathlon, stafett og tremil. Det gir 31 prosent sjanse for at alle seks klaffer. Rotete? Da tar vi det med en setning: Norge 2015 er dårligere enn Russland i 1997, sier Bergström til Nettavisen.

Han får støtte av kollega Albin Julin i Expressen. Julin ber oss dempe forventningene, men virker likevel ikke helt overbevist.

- Nei, det tror jeg nok ikke (at Norge vinner seks av seks renn). Men det er kanskje bare ønsketenkning. Egentlig høres det ganske rimelig ut, men da er det en del som skal stemme. Jeg tror Norge får bank av Stina Nilsson, både i den individuelle sprinten og på sprintstafetten, sier Julin til Nettavisen.

Det er bare å glede seg.

VM i Falun arrangeres fra 18. februar til 01. mars.

Kvinnenes seks renn i Falun:
Sprint (klassisk)
Lagsprint (fri teknikk)
10 km enkeltstart (fri teknikk)
15 km fellesstart med skibytte
30 km fellesstart (klassisk)
Stafett

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere