*Nettavisen* Sport.

Er Velta synsk? Sjekk hva han gjorde før VM

TRAFF BLINK: Han er kanskje ikke en tabloidkunstens mester, men Rune Velta melder nyheter før de skjer. Denne forsiden laget han på oppfordring fra Nettavisen FØR verdensmesterskapet i Falun.

Den ferske verdensmesteren bør kanskje levere en lottokupong, sånn for sikkerhets skyld.

21.02.15 19:43

FALUN (Nettavisen): Rune Velta hadde aldri vunnet et verdenscuprenn engang, men lørdag klinket han til, vartet opp med to kanonhopp og ble verdensmester i normalbakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er helt utrolig, jeg hadde ikke forestilt meg dette. Det var en perfekt dag i bakken, ting stemte fra første hopp, sier Velta til Nettavisen etter VM-bragden.

Man kan nesten begynne å lure på om 25-åringen fra Lommedalen er synsk.

Da Nettavisen utfordret ham og de andre hopperne til å lage drømmeoverskrifter før VM, valgte Velta nemlig den enkle og gode løsningen:

Velta tok gull.

Og drømmeoverskriften gikk i boks lørdag kveld.

Når han møter Nettavisen etter VM-bragden i Falun, kan han bare flire av det merkelige sammentreffet.

Når Nettavisen spør om «hauken fra Lommedalen» husker hva han skrev, gliser han bredt, gir tommel opp og svarer:

- Velta tok gull.

Han husker selvsagt helt rett. Den nybakte verdensmesteren mener han klarte å finne rytmen for hvert hopp han har gjort i Falun.

- I dag klarte jeg å være der jeg bør være for å få ut makspotensialet. Da jeg fikk til det, tenkte jeg at det var muligheter. Og det var det, sier Velta.

- Justert livet sitt
Landslagstrener Alexander Stöckl mener det ligger enormt mye jobb bak VM-bragden.

- Han har vært utrolig dedikert på alle områder for å få det til. Han har justert livet sitt inn mot toppidrett i mange år. Han har valgt å satse på skihopping, og han har vært utrolig dyktig til å utvikle seg. Derfor stor han på toppen i dag, og det er vel fortjent, sier Stöckl til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE HYLLET: Lagkameratene bar Velta på gullstol etter VM-bragden. Foto: Christof Stache (Afp)

- Rune er ikke den mest talentfulle, men han har ett stort talent: Innsats og vilje til å legge ned jobb, utdyper landslagssjefen.

- Er det spesielt for deg at det er Rune som står på toppen av pallen?

- Det er perfekt og vel fortjent. Han har jobbet hardt over mange år og har hatt mange negative opplevelser i bakken. Men nå står han på toppen som verdensmester, og summen stemmer bra nå, sier Stöckl.

Tårevått
Det ble en tårevåt kveld for den nybakte verdensmesteren. TV-bildene viste at han ikke klarte å holde det salte vannet tilbake da fotografene flokket seg rundt ham for å forevige øyeblikket.

Velta ble hyllet av flere tusen nordmenn på tribunene da han endelig kunne sette beina på det øverste trinnet på pallen.

Under «Ja, vi elsker», klarte ikke gutten fra Lommedalen å holde tårene igjen.

- Jeg tenkte først på det at det var en ekstremt stor prestasjon og det største jeg har gjort i hoppbakken. Jeg har aldri vært verdensmester før, og det synes jeg var ganske stort. Man blir egentlig bare veldig glad for at den jobben man har gjort betaler seg, sier Velta om hva han tenkte.

- Det føles fantastisk deilig. Det var litt av en følelse jeg satt med på sletta og ventet på resultatet, «i dag håper jeg at jeg er foran, altså». Jeg ble slått ut, og plutselig kom gutta og løftet meg opp, forteller han.

- Hva ligger bak gullet, Velta?

- Jeg vet ikke, ufattelig mange repetisjoner av én bestemt bevegelse, og det kom ut i dag. Deilig, beskriver han.

Han ledet etter første omgang, og var siste hopper igjen i tårnet da alt skulle avgjøres.

Men nervene var under kontroll, forteller han.

- Jeg hadde det ganske bra, egentlig, noe jeg har hatt i hele dag. Jeg har fått mer og mer selvtillit for hvert hopp, men var klar over at jobben måtte gjøres om jeg skulle bli verdensmester. Det er utrolig, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

RØRT: Rune Velta måtte felle en tåre etter gullet. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)


- Mangler bare 29
Lagkamerat Anders Jacobsen er glad på Veltas vegne.

- Alle på laget er veldig glade i Rune, men jeg hadde nok ikke satt pengene mine på Velta før VM. Men i Midtstuen før vi dro hit var han den som hoppet best. Han har hatt progresjon i alle hoppene, og i dag var han blant de to beste i alle tre hoppene, sier Jacobsen til Nettavisen.

Fakta

Fakta om Rune Velta

Velta hadde aldri vunnet et verdenscuprenn før han var alene igjen på toppen av Falun-bakken lørdag.

Jacobsen mener den mentale prestasjonen er enorm.

- Jeg er mest imponert over sistehoppet, og hvor sterk han var i hodet. Det er vanvittig tøft å se på, og vi vet alle hva slags kapasitet han har. Han har en vanvittig spenst, og når han treffer på hoppkanten er det vanskelig å følge ham, sier Jacobsen.

- Hva betyr dette for ham?

- Dette betyr alt for selvtilliten hans, og nå vet han at han er i stand til å stå på toppen. Han har bare manglet 1 og 29 på resultatlistene, og nå mangler han bare 29, spøker Jacobsen.

- Alle gode ting er tre
Norges assistenttrener Magnus Brevig er stolt på elevens vegne.

- Det er helt rått. Han har lært på den harde måten så langt i karrieren, VM-gullet i skiflygning glapp på grunn av nedslaget, i dag var det strøkent. NM-gullet glapp, og i dag var jeg sikker på at alle gode ting skulle være tre, sier Brevig til Nettavisen.

Bak den norske gullhelten var det Severin Freund fra Tyskland som tok sølvet og Stefan Kraft fra Østerrike som kapret bronsen.

Velta var 0,4 poeng vakre poeng foran Freund.

Det er sant som DDE sier:

«Det umulige e mulig».

Her er noen av reaksjonene på sosiale medier etter Velta-triumfen:

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBED


SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.