RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han har ikke gått i Northug-fella

SAMME VIRUS: Både Tarjei Bø og Petter Northug har blitt plaget av rhinoviruset.
SAMME VIRUS: Både Tarjei Bø og Petter Northug har blitt plaget av rhinoviruset. Foto: Montasje (NTB scanpix)
- Petter slet med det samme, sier Tarjei Bø.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Før VM i Finland slet Tarjei Bø med sykdom. Det var et såkalt rhinovirus som plaget skiskytteren.

For de fleste som følger norsk idrett er dette viruset ganske kjent. Det er nemlig den samme sykdommen som plaget Petter Northug høsten 2013.

Trønderen pådro seg virussykdommen under sesongoppkjøringen og klarte aldri helt å finne tilbake formen den sesongen. Det endte som kjent med et ganske mislykket OL i Sotsji - uten medaljer for Northug.

Northug-viruset
Men der Northug ikke klarte å skape suksess i etterkant av sykdommen, har Stryn-gutten Tarjei Bø vist at rhinoviruset ikke kan stoppe ham.

Under Kontiolahti-VM har han allerede fått med seg tre bronsemedaljer og vi er bare halvveis i mesterskapet. Dette til tross for at den fysiske formen ikke er på topp og at 26-åringen har slitt voldsomt før i vinter.

Overfor Nettavisen påpeker Bø at han ikke har blitt mer syk enn vanlig folk av rhinoviruset, men at det tok lang tid å bli kvitt det.

- Jeg har ikke vært så veldig syk, jeg gikk blant annet konkurranse i Holmenkollen med det. Det tror jeg ikke den vanlige mannen i gata hadde klart. Men ja, det har tatt tid å bli kvitt det, sier han til Nettavisen.

- Jeg har vært fult oppegående, men da jeg presset kroppen kjente jeg at ting ikke fungerte. Det var da alarmklokkene gikk av, forteller 26-åringen.

- Petter slet
Han trekker også fram det at nevnte Northug slet med det samme.

- Ja, det er det samme viruset Petter hadde før OL i fjor. Han slet med det hele høsten og hanglet. Det er slik, når vi trener så mye og presser kroppen, så ligger vi på kanten hele tiden og utfordrer oss selv.

- Da er det lett å komme inn i en ond sirkel med sykdom, sier Bø.

Landslagslege Ola Berger har tidligere opplyst at rhinoviruset i enkelte tilfeller kan gi mer langvarig sykdomsforløp, slik at det tar lenger tid å komme tilbake i god form og at dette trolig var situasjonen med Bø.

(artikkelen fortsetter under bildet)

TRE MEDALJER: Tarjei Bø har åpnet VM godt.


Rhinoviruset er i bunn og grunn et vanlig forkjølelsesvirus. Et svært hardnakket virus som drives best på overflater, som dørhåndtak.

Ifølge Folkehelseinstituttet er viruset svært smittsomt.

Sykdomsmareritt
Denne sesongen er imidlertid ikke første gang Bø har slitt med sykdom. 26-åringen var ansett som verdens beste skiskytter tilbake i 2011, men flere sykdomsperioder har ført til at han stadig har blitt satt tilbake.

I 2012 og 2013 slet 26-åringen med et det såkalte Twar-viruset. Dette førte til at Bø falt bort fra verdenseliten en periode, men også da slo han voldsomt tilbake og vant et litt overraskende gull under VM i Nove Mesto.

- Jeg gir aldri opp. Det er på tide at dere (pressen, red anmerk.) også snart skjønner det, sier Bø om evnen til å alltid slå kraftig tilbake.

Han mener erfaringene han har gjort seg gjennom de siste årene har vært med på å gjøre ham til en utøver med større forståelse for motgang.

- Det jeg opplevde for to år siden og den kampen fram mot VM da, er en erfaring som bare noen få andre har opplevd. Det er en slik opplevelse som må til for at jeg skal kunne hente fram urkreftene, sier Bø.

Har roet seg
Ifølge lagkompis Emil Hegle Svendsen er ikke storebror Bø fult så eplekjekk og seierssikker nå, som han var tidligere i karrieren.

Han har roet seg på rommet, mener romkamerat Svendsen.

- Da jeg først slo igjennom, trodde jeg det skulle gå rett gjennom taket. Men etter å ha opplevd litt motgang, skjønner jeg at toppidrett er brutalt. Det er nok noe Johannes (Thingnes Bø) tenker nå, men han kom også litt ned på jorden søndag. Jeg har hatt noen sesonger tidligere der jeg har kommet litt ned på jorden igjen. Jeg har fått mer respekt for en idrettsutøvers karriere, det kan gå opp og ned, og man skal aldri ta noe for gitt. Jeg setter mer pris på ting nå enn da jeg først slo igjennom.

- Da jeg slo igjennom følte jeg meg ustoppelig, selv om jeg også har trent knallhardt siden jeg var rundt 16 år. Jeg skjønte nok tidlig hva som skulle til i skiskyting og gjorde det. Derfor slo jeg gjennom tidlig, tror Bø.

OL neste?
Bø står med sju VM-gull så langt i karrieren, men kun to av dem er fra individuelle løp. Nå sikter han mot en individuell medalje i OL.

- Det er kun OL det gjenstår for meg å lykkes i, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BRØDRE: Både Storebror Tarjei og lillebror Johannes har satt sitt preg på VM.Under Sotsji-OL i 2014 fikk han det ikke til, selv om han da var frisk.

- Det ble en litt annen greie. Jeg bommet litt på høydetreningen og det var mitt første mesterskap i høyden. Ting løsnet ikke helt, sier han.

Takker laget
Etter løpet søndag var alle i den norske VM-troppen svært glade på Bøs vegne etter bronsen på jakstarten. Bø takker også lagkompisene.

- Vi har et veldig solid lag, med mye kunnskap. Jeg lærte masse av Emil og Ole Einar (Bjørndalen) da jeg først kom inn i laget. Jeg har fått gode tips og støtte hele veien. Vi er gode på å støtte hverandre, sier Bø.

VM i Kontiolahti er langt fra over og Bø og de andre norske har også gode vinnersjanser på normaldistansen, stafetten og fellesstarten.

Mandag er det imidlertid hviledag for både utøvere og journalister. Det passer Bø bra, for han følte seg sliten etter søndagens renn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere