RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmeligheten som kan gi Northug-gull

PASSER PERFEKT: Tomas Northug bør ha gode sjanser til å hevde seg under torsdagens sprint i Falun, skal vi tro de som har studert VM-løypa.
PASSER PERFEKT: Tomas Northug bør ha gode sjanser til å hevde seg under torsdagens sprint i Falun, skal vi tro de som har studert VM-løypa. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix / Skjermdump Falun-VM)
Sist oppdatert:
VM-løypa er som skapt for Tomas Northug.

FALUN (Nettavisen): Han har bare én verdenscupseier å vise til, Tomas Northug, men når startskuddet går på VM-sprinten torsdag, er han blant medaljekandidatene.

Det som trolig har vært en «hemmelighet» for folk flest, er at sprintløypa i Falun er som skreddersydd for Tomas Northug og hans sprintstil.

Tirsdag fikk de norske løperne inspisere sprintløypa i Falun. Det ga gode svar, skal vi tro hovedpersonen selv.

- Jeg tror løypa passer meg ganske bra, så får vi se. Svaret får vi i morgen (torsdag), sier Tomas Northug til Nettavisen.

Vil avgjøre tidlig
Han ville ikke røpe for mye av kampplanen før torsdagens sprint, men hintet om at han, som i Otepää, kommer til å prøve å avgjøre lenge før oppløpet.

Da han fikk spørsmål på onsdagens pressekonferanse om hvilke løpere som er best i stakespurt, svarte han nemlig slik:

- Jeg har ikke lyst til å møte noen av dem (Eirik Brandsdal, bror Petter eller Ola Vigen Hattestad) på et oppløp, og jeg skal prøve å gjøre det (avgjøre) før den tid.

- Verst om Tomas vinner
Petter Northug var for øvrig klar i talen da han fikk spørsmål om det vil «være enklest å takle et tap av gullmedalje hvis det er Tomas som vinner».

- Nei, det hadde vært verst, svarte han til stor latter.

Skal vi tro sprinttrener Arild Monsen, ligger mye til rette for at lillebror Northug skal kunne hevde seg blant de beste i VM-løypa i Falun.

- Det bør være en fin løype som passer han. Det er fordi han får gått en del diagonalgang og sprunget lett. Han får muligheten til dra på slik han gjorde under NM på Røros, sier Monsen til Nettavisen.

- Har han gode bein, håper jeg at han kan strekke ut og ha en bra fart i feltet, forklarer Monsen.

SPRINTLØYPA: Denne passer Tomas Northug bra, skal vi tro landslagsløperne.


Slik er VM-løypa
Den 1,4 kilometer lange sprintløypen i Falun byr på en jevn stigning i starten av løypen, noe som skal passe lillebror-Northugs stil godt.

Det har også landslagssjef Vidar Løfshus bitt seg merke i.

- Jeg tror den passer Tomas veldig bra, han har vist at han har et veldig bra diagonalrykk. I Falun-løypene får han gå diagonal ut fra stadion og helt opp på toppen, og kommer tilbake og får gå enda en diagonalbakke med forhåpentligvis godt feste, så det passer Tomas veldig bra, spår Løfshus.

- Han har en litt uortodoks sprintstil, men du tror altså den kan passe her i Falun?

- Ja, men her får han virkelig brukt den. Det blir spennende å se om han får utnyttet det, sier landslagssjefen.

OPTIMISTER: Vidar Løfshus og Arild Monsen.


- Må være i front
Sprinttrener Monsen mener Northug må ta kommando i front av feltet om han skal lykkes på torsdag.

- Han må ha en superdag som han hadde i Otepää og delvis i NM, der han bare kan kjøre sin frie fart. Så langt i karrieren har han vært vant til å bli liggende litt bak i feltet, men nå er han plutselig god nok til å ligge i front. Da merker han at det ikke er noe tyngre. Han merker heller at det tvert imot er bedre å få gå på egne premisser, forklarer Monsen.

- Gleder meg
Tomas fikk altså sitt store gjennombrudd med verdenscupseier i Otepää i januar. Nå er han klar for sitt første mesterskap som medaljekandidat.

- Først og fremst gleder jeg meg, og ser frem til å stille meg på startstreken og gi gass, sier Northug.

KAOS: Norsk og svensk presse tar bilder av Petter Northug og Tomas Northug (t.v.) etter mediamøtet ved Lugnet skistadion i Falun onsdag.


Langrennsekspert og tidligere verdensmester Odd-Bjørn Hjelmeset er positiv med tanke på lillebror Northugs sjanser i sprinten.

- Tomas Northug har vunnet verdenscuprenn i år og er en like stor gullkandidat som de tre andre norske løperne. Styrken hans er diagonalgang, men det er ikke dermed sagt at han er dårlig til å stake for det, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Hvis Tomas gjør som han har gjort i det siste, med å klinke til fra start, blir nok Tomas en vanskelig mann å slå. Men jeg tror han kanskje er avhengig av å være i første heat, sånn at han får restaurert bedre. Han kan komme til å bli sliten, utdyper han.

Det kan bli et skidrama for historiebøkene når sprinten går av stabelen torsdag.

Petter Northug, Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad stiller også til start på sprinten for Norge.

Ski-VM strekker seg fra 18. februar og avsluttes søndag 01. mars. Nettavisen er på plass hele perioden og kommer med ferske rapporter og intervjuer hver dag.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere