*Nettavisen* Sport.

Her er synet som møter de norske skiskytterne

SØRPE: Slik ser det ut når man ankommer skistadion i Kontiolahti Heldigvis ser det ut til at arrangøren har kontroll på løypene. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)

Norsk stjerne venter sørpe og dyp snø i løypene.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Torsdag starter skiskytter-VM i finske Kontiolahti, et sted med lang tradisjon for vintersport, snø og kulde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da Nettavisen torsdag morgen ankom stadion i Kontiolahti var det imidlertid lite som minnet om vintersport og skifest. Området inne på og rundt stadion var stort sett dekket av sørpe, vann og møkk.

Det har de siste dagene vært uvanlig mildt i Øst-Finland og det har tidvis regnet i området. Dette har selvsagt ført til løst føre og mindre snø.

Heldigvis ser det ut til at finnene har god kontroll på løypene og under innskytingen torsdag formiddag, så både skytebanen og målområdet bra ut. Temperaturen i Kontiolahti ligger på rundt én plussgrad og det er ventet at den ikke vil forandre seg mye i løpet av dagen. Været er ellers overskyet og grått. Det skal også holde seg utover kvelden.

- Ikke drømmeføre
Ifølge yr.no vil været forbli slik de neste dagene.

I dagene før VM-starten har det vært mye snakk om nettopp løypene og flere eksperter har spådd at VM fort kan utvikle seg til en parodi.

Føret har blitt sammenlignet med det som var under ski-VM i Falun.

De norske utøverne føler seg imidlertid trygge på at det norske smørerteamet har kontroll på situasjonen og at alt vil fungere bra.

- Det føret som er nå er ikke mitt drømmeføre. Jeg har hørt at det kanskje kan bli bedre utover i mesterskapet, men vi går ut ifra at det blir som det er nå på torsdagens stafett, sier Fanny Welle-Strand Horn til Nettavisen.

- Det blir likt for alle. Vi går ut samtidig og alle må bare kjempe seg rundt løypa. Det gjelder å være smart og disponere løpet riktig, sier hun.

- Var i Falun
Welle-Strand Horn tror Norges smørerteam er godt forberedt.

- Smørerne våre var i Falun, under VM, og så på forholdene der. De var ganske like som her, så vi får håpe de har lært litt, sier hun.

26-åringen går første etappe for Norge og blir slik sett en prøvekanin. Sliter hun med føret, kan hun gi raske tilbakemeldinger til smørerne.

- Jeg håper mine tilbakemeldinger vil hjelpe, hvis det går dårlig. Men vi skal helst ha gode ski fra første stund. Oppgaven min på første etappe, blir først og fremst å henge med. Det er ikke om å gjøre å vinne hele stafetten på den første etappen, sier Welle-Strand Horn videre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

INNSKYTING: Skytebanen og målområdet så bra ut under innskytingen torsdag morgen. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)

- Sørpe og dyp snø
Johannes Thingnes Bø har svært gode minner fra Kontiolahti og har vunnet i de finske skoger flere ganger tidligere. Han går torsdagens mixed stafett, sammen med Welle-Strand Horn, Tarjei Bø og Tiril Eckhoff.

Han er ikke spesielt bekymret for føret i løypene.

- Jeg tror det blir bra, men litt sørpe og dyp snø blir det nok. Plutselig fryser det på og da går det fort, sier han til Nettavisen.

- Vi får ta det føret vi får, legger han til.

Tradisjoner
Kontiolahti var også arrangør av VM tilbake i 1999.

Også en rekke andre steder i Finland er kjent for sine gode vintersportstradisjoner og spesielt Lahti er et sted norske idrettsutøvere og fans har mange gode minner fra. Lahti var også aktuell som arrangør av årets VM, men valget falt til slutt på det litt mer øde Kontiolahti.

Lahti skal på sin side arrangere ski-VM i 2017.

Klikk på bildet for å forstørre.

LITE SNØ: Det var ikke akkurat magisk vinterstemning på vei inn mot tribunene i Kontiolahti. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

SØRPE: Stadionområdet i Kontiolahti. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag