RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ET VILLDYR: Synnøve Solemdal ser kanskje uskyldig ut, men ifølge eksperten kan hun være et villdyr med ski på beina og børse på ryggen.
ET VILLDYR: Synnøve Solemdal ser kanskje uskyldig ut, men ifølge eksperten kan hun være et villdyr med ski på beina og børse på ryggen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Ikke la deg lure: Hun er et villdyr

Synnøve Solemdal må bare våkne fra dvalen.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): - Hvis villdyret våkner, da blir det moro å være norsk, sier skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg til Nettavisen.

TV 2-profilen snakker om 25 år gamle Synnøve Solemdal.

Tingvoll-jenta har medalje fra skiskytter-VM i 2012 og 2013, samt to verdenscuptriumfer på samvittigheten, men det begynner å bli en stund siden Solemdal sist sto øverst på seierspallen.

Denne sesongen har resultatene vært elendige og formen på bånn, men skal man tro Stoltenberg, er ikke dette nødvendigvis god nok grunn til å la seg lure. Når Solemdal først våkner, er hun ifølge eksperten et villdyr.

Onsdag får hun muligheten til å bevise dette. På kvinnenes normaldistanse går hun sin første distanse under Kontiolahti-VM.

- En tiger
Rennet blir en viktig test for Solemdal, med tanke på å få gå en eventuell stafett senere i mesterskapet. 25-åringen har slitt, som mange andre i den norske troppen, med sykdom denne sesongen og er ikke i sitt livs form.

Stoltenberg mener det ikke er realistisk å ha for store forhåpninger til hva Solemdal kan utrette, men påpeker at hun har et enormt potensial.

Nettavisen tok en prat med mannen som har fulgt skiskytterne tett i mange år rett før avreise til Kontiolahti og han er ikke i tvil om at Solemdal, på en dag der alt klaffer, kan håndtere verdenseliten.

- Synnøve er litt unnskyldt, for hun har slitt med sykdom. Jeg håper hun finner formen til VM. Hun har den perifere outsiderrollen. Når hun våkner, er hun en tiger og hvis alt klaffer er hun best in verden, men med den oppladningen hun har hatt og de resultatene hun har vist, vil jeg si at Tiril Eckhoff er vårt fremste medaljehåp, sier TV 2s ekspert.

- EN TIGER: Ole Kristian Stoltenberg om Synnøve Solemdal.

- Men det ville vært en hyggelig overraskelse om villdyret våknet, sier TV 2-eksperten.

Tung sesong
Hvis man tar en titt på verdenscupen sammenlagt så langt denne sesongen, er den listen trist lesning for Solemdal.

Av de norske som har tatt poeng denne sesongen, er hun dårligst. 25-åringen har kun sanket ti poeng og er nummer 82 av totalt 92.

Siden sin internasjonale debut i 2008 har Solemdal som best endt som nummer 13 i verdenscupen og dårligst som nummer 81.

Den inneværende sesongen har hun fortsatt til gode å havne blant de 25 beste i et verdenscupløp. Beste plassering kom i Pokljuka, en 31.-plass.

Den største oppturen denne sesongen kom under et IBU-renn (nivået under verdenscupen) i Slovakia, der hun ble nummer tre på sprinten og nummer seks på den påfølgende jaktstarten.

Til NTB sier Solemdal at hunføler seg bedre enn på en stund.

- Det har gått litt bedre i det siste, men det måtte det nesten gjøre. Jeg synes kroppen har svar bedre enn tidligere. Men det er litt vanskelig å si, for vi har jo ikke konkurrert noe. Jeg har lyst til å få gått litt hardt.

- Akkurat nå håper jeg ingenting. Jeg ser på meg selv som en reserve og alle distanser jeg får gå blir egentlig bonus. Jeg prøver å gå i meg selv, trene bra og være på hugget. Om jeg får sjansen, skal jeg være klar.

- Én må ut
Til tross for beskjedne resultater utelukker ikke dametrener Stian Eckhoff at Solemdal kan få en plass på laget som skal ut i stafett fredag.

- Det er aldri lett med slike uttak, det er fem jenter med ned hit og én må ut. Det er et valg vi må ta, sier treneren til Nettavisen.

Fakta: Solemdals skrekksesong

Klikk for å åpne faktaboksen
 

2014/2015-sesongen:
Holmenkollen:
52.plass
Holmenkollen: 57.plass
Oberhof: 69.-plass
Pokljuka: 43.-plass
Pokljuka: 31.-plass
Hochfilzen: 55.-plass
Hochfilzen: 43.-plass
Østersund: 73.-plass

- Alle jentene har gått gode stafettetapper før denne sesongen, så per dags dato er alle aktuelle. Men dette er noe vi ikke vil spekulere mer i før etter at nordmaldistanserennet er over, fortsetter dametreneren.

På sprinten og den påfølgende jaktstarten var det få av de norske jentene som imponerte. Eckhoff mener forholdene var nært sagt umulige.

- Vi hadde ikke satt oss noen klare medaljemål der før vi kom hit. Slik som sprinten var, så ble det også vanskelig. Du får ikke gjort noe med været. Tiril var vår beste og hun gjorde det hun kunne, sier storebror.

- Vi får ikke trent på slike forhold, mener den tidligere skiskytteren.

Under jentenes sprint tidligere i VM snødde det voldsomt. Til normaldistansen onsdag er det spådd regn, varmegrader og grått vær.

Dermed kan det bli en ny, uforutsigbar dag på jobben for jentene.

- Er utålmodig
Tiril Eckhoff har som nevnt vært best av de norske jentene så langt, med en 19.plass på sprinten lørdag og en 18.plass på jaktstarten søndag.

DAMETRENER: Stian Eckhoff.

- Jeg må bare ta med meg det som var bra i to løpene inn i normalen. Det er mange om beinet i skiskyting, det er derfor det er en morsom sport. Dette er tross alt mitt første VM, så jeg kan ikke sutre over en 18.-plass. Men jeg er nok litt utålmodig og må jobbe mer med å stabilisere meg. Det tar tid, sier den populære skiskytterjenta.

Eckhoff trekker også fram at løypa i Finland er knallhard, spesielt før skytingene, noe som er uvant for mange av profilene i VM.

- Det er en hard inngang, med en bratt bakke før skyting. Jeg er ikke vant til det. Jeg må bare trene mer for å bli bedre, oppsummerer hun.

Kvinnenes normaldistanse starter 17.15 onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere