*Nettavisen* Sport.

Johaug gråt av glede etter gulldrama

SEIER: Therese Johaug kunne juble for nytt VM-gull. Foto: Christof Stache (Afp)

Viste monsterkrefter i Mørdarbakken.

21.02.15 15:09

FALUN / OSLO (Nettavisen): Lørdag var det klart for Falun-VMs første distanserenn i langrenn. Marit Bjørgen vant årets første VM-løp torsdag, da hun spurtet inn til seier på sprinten.

På lørdagens 15-kilometer med skibytte, viste Bjørgen at sprinten kan ha kostet i meste laget. Allerede etter halvtgått løp, var hun ristet av lørdag.

Medaljekampen sto dermed mellom Therese Johaug, Charlotte Kalla og Astrid Urenholdt Jacobsen.

Sterkest av de alle ut på sisterunden var Johaug. Hun rykket til i Mørdarbakken, og skaffet seg noen sekunder ned til Jacobsen. Kalla slapp også i bakken, og Jacobsen og Kalla måtte kjempe om sølvet.

På de siste hundre meterne forsøkte Kalla å rykke fra Jacobsen, men den norske jenta kom tilbake, og spurtet inn til sølv.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Turte ikke snu meg
Gullvinneren gråt av glede da hun passerte målstreken, og det var en smørblid Johaug som ble intervjuet av NRK etter løpet. Hun var spesielt fornøyd med løpsopplegget, og synes rykket til slutt satt veldig godt.

- Jeg turte å ha litt «is i buken» i dag, så fikk jeg rykket til skikkelig. Men jeg turte ikke snu meg oppe på toppen. Jeg tenkte bare «Herregud, kommer de?», sa gulljenta.

Johaug synes likevel, som de fleste andre, at det var ekstra stas med Urenholdt Jacobsen sammen med henne på pallen.

- Dette er vanvittig stort. Dette har vært drømmen helt siden vi startet opp i mai, så dette er moro. Men det er jo ekstra moro med Astrid i dag, da, fortalte Johaug til NRK.

- Dette er faktisk dritgøy
Også Jacobsen selv likte løpet sitt lørdag.

- Jeg tenkte at jeg bare skulle ut å ha det gøy i dag, og alt jeg tenkte på gjennom løpet, var faktisk at dette er faktisk dritgøy. Jeg klarte å nyte hele løpet.

Og når Jacobsen ikke tok gullet selv, var det godt at det var en annen norsk kvinne som sto på toppen av pallen.

- Jeg er glad det var en nordmann som vant, så fikk jeg høre nasjonalsangen og grine litt, jeg også, lo sølvvinneren i intervjuet med statskanalen.

Les også:Astrid: - Jeg ble provosert av Kalla

Imponerte av Jacobsen
Landslagssjef Vidar Løfshus var strålende fornøyd med Johaug og Jacobsen.

- Løpet var perfekt regissert. Ingen ting var avgjort før alt var avgjort. Det Therese gjør i bakken, det har jeg ikke ord for, sa han til NRK etter rennet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPURTSEIER: Astrid Urenholdt Jacobsen spurtslo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

Også Astrid Urenholdt Jacobsens medalje varmet landslagssjefens hjerte.

- Astrid er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrids vegne. Det er nok ingen som aner hvordan Astrid har det inne i seg selv nå, avsluttet Løfshus.

Urenholdt Jacobsen har vært gjennom mange nedturer de siste årene, og også landslagstrener Egil Kristiansen var imponert over Jacobsens medalje.

- Ut ifra det siste året, og alt hun har vært gjennom, er det helt utrolig. Dette er vanvittig stort, konkluderte Kristiansen til NRK.

Sprakk opp tidlig
Allerede på den første runden av klassiskdelen av lørdagens løp, sprakk det opp i kvinnefeltet. Therese Johaug satt fart fra start, og det dannet seg tidlig en tetgruppe med syv løpere.

Sammen med Johaug, var Marit Bjørgen, Astrid Urenholdt Jacobsen og Heidi Weng. De norske løperne hadde også med seg svenskene Charlotte Kalla og Sofia Blecker. Den siste jenta som klarte å holde følge fra start av, var finske Kerttu Niskanen.

På den andre runden av klassiskdelen, smalt Johaug til igjen. Bare Kalla og Urenholdt Jacobsen klarte å holde følge opp den lille Mørdarbakken denne gangen.

Både Bjørgen, Blecker og Niskanen klarte å ha delvis kontakt inn til skibyttet, mens Heidi Weng lå over halvminuttet bak ledertrioen etter halvgått løp.

Klikk på bildet for å forstørre.

SUPERJENTENE: Astrid Urenholdt Jacobsen og Therese Johaug gratulerer hverandre med lørdagens kjempeløp. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)

Trøbbel for Bjørgen
Ut på skøytedelen av lørdagens løp, trodde mange at Marit Bjørgen ville kunne hente inn de få sekundene hun lå bak Johaug og co. Slik gikk det ikke. En tydelig sliten Bjørgen ble fragått av både Bleckur og Niskanen, og måtte se medaljene fly fra henne.

Det ble dermed Kalla, Johaug og Urenholdt Jacobsen som skulle gjøre opp om medaljene ut på den siste runden à 3,75 kilometer.

På skøytedelen av løpet gikk kvinnene opp hele Mørdarbakken. Der avgjorde Therese Johaug løpet mesterlig, og sikret dermed norsk gull igjen.

Jacobsen spurtet inn til sølvet, mens Kalla tok bronsen. Niskanen ble til sutt nummer fire, mens Bleckur endte på femteplass. Marit Bjørgen ble nummer seks, over halvannet minutt bak Johaug.

Heidi Weng ble nummer syv, mens Martine Eek Hagen endte på ellevte plass.

Kowalczyk sto over
Justyna Kowalczyk fra Polen viste kjempeform på torsdagens sprint, og mange fryktet at hun kunne hindre de norske jentene i å ta nye medaljer lørdag.

Men allerede fredag kveld ble det klart at Kowalczyk valgte å stå over 15-kilometeren. Den polske jenta mente hun ikke ville ha noen sjanse i lørdagens løp, og valgte å spare kroppen til søndagens lagsprint.

På det norske lagsprintlaget søndag skal Maiken Caspersen Falla gå, antageligvis sammen med Marit Bjørgen.


Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.