Landslagssjefen sendte Nettavisen skrekkbilde

SENDTE SKREKKBILDE: Landslagssjef Vidar Løfshus sendte Nettavisen dette bildet (innfelt) for å vise at forholdene har vært verre i Falun tidligere. VM-løypa er nemlig heftig omdiskutert på grunn av det milde været.

SENDTE SKREKKBILDE: Landslagssjef Vidar Løfshus sendte Nettavisen dette bildet (innfelt) for å vise at forholdene har vært verre i Falun tidligere. VM-løypa er nemlig heftig omdiskutert på grunn av det milde været. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/ukjent (NTB scanpix/privat (med tillatelse))

- Det var helt ekstremt.

24.02.15 17:56

FALUN (Nettavisen): VM-løypa i Falun er blitt et hett tema innad i langrennsmiljøet de siste dagene.

Stadige plussgrader gjør sitt til at snøen blir våt og løs, noe som gjør det utfordrende for både smørere og løpere.

- Helt ekstremt
Norge har, som NRK meldte denne uken, allerede fått to FIS-advarsler for å ha gjort forberedelser i løypa utenfor oppsatt tid.

Tirsdag var det så skiftende forhold at det ble totaltbom og smørefiasko på kvinnenes 10-kilometer.

Når Nettavisen tar opp løypebekymringen med landslagssjef Vidar Løfshus, minner han om at det har vært verre før.

I et verdenscuprenn i Falun i mars 1989 var det nemlig så mildt at løperne omtrent gikk på gress og grus.

Det er tydelig at temaet har vært oppe hos den norske landslagsledelsen, for Løfshus finner fort frem et bilde på sin egen mobiltelefon fra løpet i 1989 og sender det til Nettavisen.

- Det var helt ekstremt den gangen, så det kunne vært verre, sier Løfshus.

- La ut planker
Tidligere OL-mester Kristen Skjeldal gikk det aktuelle rennet i 1989. Han husker det godt når Nettavisen tar kontakt.

- Det var helt ekstremt, sier han over telefon.

Bildet fra mars i 1989 viser at det har blitt arrangert langrenn i langt mer krevende forhold tidligere. Foto: Privat

- Det var kjempelite snø og skikkelig vått. Det var enormt skitten og sugende snø. De la ut planker som de hadde surret rundt med håndklær dynket i skirens, forteller han.

- Hvordan var det å gå?

- Jeg er vestlending, så jeg er vant med vestlandsvær og skikkelig sugende føre. Jeg gikk med et smil om munnen. Jeg var på andre året som senior og gjorde et veldig godt løp. Jeg hadde det kjekt, men mange synes det var helt forferdelig, sier Skjeldal til Nettavisen.

Vegard Ulvang gikk også det berømte rennet i 1989. Han husker det var flere steder enn Falun som hadde problemer med snømangel den sesongen.

- Jeg husker det var så vidt det gikk. Men i 89-sesongen var det nesten ikke snø i det hele tatt, og jeg husker NM var flyttet til Geilo det året. Det var den første sesongen det virkelig var total krise, og det var så vidt vi fikk avviklet løpene, sier Ulvang til Nettavisen.

- Du må huske på at det var før kunstsnøens tid, og vi var avhengig av natursnø. Det hadde ikke vært så mye bedre her i dag, om vi ikke hadde hatt kunstsnø. I dag går alle løp, hele verdenscupen, på kunstsnø.

- Krevende
Frykten hos både løpere og arrangører er at føret blir avgjørende for hvem som stikker av med seieren.

SPENTE: Landslagstrener Trond Nystad (t.h.) og landslagssjef Vidar Løfshus tester ski på Lugnet skistadion i Falun. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Jeg er omtrent like forberedt som ei jomfru som har slått opp telt i ei militærleir, sa Martin Schanche etter en skoledebatt i 2008.

Slik kan det kanskje føles for de norske løperne hvis løypeforholdene blir så dårlige at det er bingo utfra hvilket startnummer man får. Det kan fort bli en fordel å gå tidlig.

Petter Northug var klar på at løypeforholdene vil avgjøre hans sjanser til å hevde seg på 15-kilometeren da han snakket med pressen etter søndagens lagsprint.

GIKK RENNET: Kristen Skjeldal. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Hvis det ikke blir vasseføre og jeg går gjennom snøen, blir jeg skummel. Jeg håper å prege løpet, sa skikongen.

- Vurderer du å stå over hvis det blir vasseføre?

- Da må jeg ta en vurdering, det er ikke vits for meg om det ikke går fremover, jeg må få igjen for de skyvene jeg tar, sa Northug.

Landslaagstrener Trond Nystad er spent på hvilken jobb arrangørene får gjort med løypa før onsdagens renn.

- Jeg vet ikke hva slags jobb de har gjort. Jeg har selv vært ute og gått på ski, og vet at været gjør det ekstremt krevende å lage skispor når det er rundt null grader. Det har vært mye vind, ikke mye nedbør og lite frost, og på vinteren må man ha frost for å få det fast. Jeg har respekt for at de har ekstremt vanskelig værforhold å jobbe med, sier han til Nettavisen.

- Et problem
Landslagstreneren påpeker også at VM-løypene må tåle mye trafikk og belastning i disse to ukene.

- Det er masse skirenn, folk som trener og folk som tester ski. Da er det vanskelig å få løypa til å sette seg. Det er et problem, men jeg tror det hadde vært et problem overalt. Jeg er trygg på at arrangøren gjør en jævlig god jobb, sier Nystad.

TUNG HVIS VÅTT: Petter Northug kommer til å slite hvis VM-løypene blir våte. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)

Mandag var det fridag i VM, og da ble det arrangert sponsorstafett i VM-løypene. Helt greit, mener Nystad.

- De må få lov å forberede seg, det er en del av arrangementet. Det får vi bare respektere.

- Vil ikke det skade løypa?

- Det kan skade litt, men i Holmenkollen går tusenvis av folk i løypene hver dag. Vi skal være glade for at folk går på ski, og det er bedre enn at vi legger restriksjoner. Men det er klart, arrangørene har sperret løypa for å spare snøen, og akkurat hva som skjedde i går, det vet vi ikke. Men de har vært flinke til å sperre løypa på konkurransedager.

- Må takle det
Landslagssjef Vidar Løfshus mener arrangøren gjør så godt dem kan.

- Så kan man sikkert være uenige når det kommer til prepping av løypene. Vi driver med utendørsidrett, og skulle vi hatt is burde vi gått på skøyter hele gjengen, sier han til Nettavisen.

- Løperne har gått skirenn under langt verre forhold tidligere. De må bare lære seg å takle det.

Om de klarer det, ser du fra klokken 13.30 onsdag. Nettavisen er på plass i Falun og følger rennet.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.