Norsk skilegende reagerer: - Det er syting

AVHENGIG AV FORHOLD: Petter Northug er blant dem som har snakket om viktigheten av gode forhold under ski-VM. Nå ber tidligere landslagsløper Kristen Skjeldal om at utøverne heller fokuserer på å gå fort på ski.

AVHENGIG AV FORHOLD: Petter Northug er blant dem som har snakket om viktigheten av gode forhold under ski-VM. Nå ber tidligere landslagsløper Kristen Skjeldal om at utøverne heller fokuserer på å gå fort på ski. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters)

Kristen Skjeldal (47) er lei klaging på dårlige forhold.

25.02.15 12:32

FALUN (Nettavisen): Mildvær og vanskelige forhold har vært et stort samtaleemne i Falun de siste dagene.

Flere eksperter og ledere har vært usikre på hvor gode løyper man kan vente seg i de svenske skogene de kommende dagene.

Petter Northug er blant dem som har uttalt seg om dette.

På spørsmål om hvordan vær og føre påvirker sjansene hans på 15-kilometeren onsdag, svarte Northug slik:

- Hvis det ikke blir vasseføre og jeg går gjennom snøen, blir jeg skummel. Jeg håper å være med og prege løpet, sa Northug søndag.

- Vurderer du å stå over hvis det blir vasseføre?

- Da må jeg ta en vurdering, det er ikke vits for meg om det ikke går fremover, jeg må få igjen for de skyvene jeg tar, sa Northug.

- Sytete!
Tidligere OL-mester og langrennsprofil Kristen Skjeldal ber nå skifolket om å endre holdning.

På generelt grunnlag mener Skjeldal det blir for mye fokus på forholdene og for lite fokus på egenskaper til å takle det som venter i skisporet.

- På en måte synes jeg det blir litt sytete når det blir klisterføre og løst. Folk sier «nå burde de ha saltet, dette går ikke an». Da synes jeg det handler om at de ikke har prøvd godt nok. Personlig synes jeg de kunne droppe dette med salting. Jeg synes de må tåle å gå i løse forhold også, sier Skjeldal til Nettavisen.

- Det er nesten litt synd at man veldig sjeldent får løse forhold. Det handler om å beherske de forholdene også, mener skilegenden.

IKKE SYT: Det er rådet fra Kristen Skjeldal. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Han mener langrennsfolket må huske på at man driver med en utendørsidrett.

- Man må ta de forholdene man får. En dag kan det være tørr snø, en dag kan det være klisterføre, en dag kan det være vind, en dag kan det være regn og de dagene det blir løst, så blir det løst, sier han.

LES OGSÅ:Løfshus sendte skrekkbilde fra 1989

Kritisk til salting
Å salte løypene har vært diskutert før flere av løpene i Falun. Men Skjeldal håper de kutter ut trenden.

- Personlig synes jeg faktisk at det med salting er litt både óg. Jeg ser at man får det fast og fint, men jeg tenker at langrennssporten handler om at man driver med en utendørsidrett, påpeker han.

Under tirsdagens pressekonferanse ble de norske 15-kilometerløperne bedt om å kommentere løypeforholdene i Falun.

Gjennomgangsmelodien:

- Det er likt for alle.

TV 2-ekspert og tidligere langrennsløper Fredrik Aukland er ikke negativ til salting, men holder med Skjeldal når det gjelder hva løperne bør fokusere på.

- Det er egentlig riktig av de å ikke legge et fokus på forhold. Det blir bare negativt å gjøre det. Det nytter ikke å tenke på ytre negative faktorer i et mesterskap, men det er et faktum at løypene er løse. Det må de takle, sier Aukland til Nettavisen.

EKSPERT: Fredrik Aukland. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Spår hard kamp
På onsdag blir det en hard kamp om gullet på herrenes 15-kilometer. Derfor tør ikke Skjeldal tippe vinner.

- Det første jeg har lyst til å si, er at jeg synes det er veldig synd at Martin har blitt syk. Det hadde vært utrolig moro å se ham gå i god form.

- Men jeg tenker at det er veldig åpent. Petter er i storform og han har sjanser til å vinne. Så har man Cologna og Vylegzjanin som begge er i bra form. Det er så mange. Det blir veldig spennende, sier Skjeldal.

- Hvem håper du på?

- Jeg må si at selv om jeg har nordmann og holder veldig med Sjur Røthe fra Voss, er det ingen nedtur om det blir blågult øverst på seierspallen. Norge har sopt til seg så mye veldig mye i mange mesterskap over flere år. Jeg tenker det er bra for sporten at man bytter litt på.

15-kilometeren starter 13.30 onsdag. Nettavisen er på plass i Falun og følger rennet direkte.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.