Norske Lisa (18) må delta i VM for Danmark

I VM-BAKKEN: Lisa Christine Blunck Moe, her foran bakken hvor lagkonkurransen i alpin-VM ble gjennomført.

I VM-BAKKEN: Lisa Christine Blunck Moe, her foran bakken hvor lagkonkurransen i alpin-VM ble gjennomført. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg forstår ikke dansk engang!

VAIL (Nettavisen): Lisa Christine Blunck Moe er 18 år gammel, født og oppvokst i Norge og deltar under årets VM i alpint.

Men ikke for moderlandet - hun representerer nemlig Danmark!

18-åringen har, på grunn av sin danske bestefar, dansk pass, og har de siste to årene representert det danske alpinlandslaget.

For å kunne delta i internasjonale FIS-renn, måtte hun melde seg til tjeneste for det danske laget.

- Det var ikke mulig å kjøre for det norske landslaget. Og så var det ikke så vanskelig å komme inn på det danske landslaget. Det er ikke så mange gode alpinister i Danmark, forteller Blunck Moe til Nettavisen.

Forstår ikke dansk
Nettavisen møter henne etter lagkonkurransen i VM, hvor hun selv var tilskuer og hadde tilhold på tribunen.

Det danske landslaget er rekordstort i årets VM. Hele syv utøvere representerer de danske fargene, fire jenter og tre gutter.

- De andre snakker dansk, Hadde jeg ikke vært dansk, så hadde jeg ikke fått kjøre i VM, så jeg er veldig fornøyd, fortsetter hun, og forteller at hun føler seg mest norsk.

- Jeg forstår ikke dansk en gang! Forstår ikke hva lagkameratene snakker om rundt middagsbordet, ler ungjenta.

Blir ertet
Nordmenn har alltid vært glade i å erte dansker for skiferdigheter. Og heller ikke Blunck Moe slipper unna spydighetene, til tross for at hun er født i Norge og med «ski på beina».

- Det er litt «danske på ski»-vitser og sånn, men det driter jeg i! Jeg får være med på mye mer enn andre, så det er verdt det.

Under årets VM stiller hun til start i storslalåm og slalåm. Selv har hun ikke ambisjoner om å hevde seg resultatmessig, men er med for å lære.

- Det er vanskelig å si hvordan jeg vil hevde meg. Jeg har aldri før kjørt World Cup-renn. Jeg kan liksom ikke sammenligne meg med noen her, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet)

I FARTA: Lisa Christnie Blunck Moe er norsk, men kjører for Danmark under alpin-VM i Beaver Creek. Foto: Tore Wik


For to år siden deltok hun i ungdoms-OL i Romania for Danmark. Frem til nå har det vært karrierens høydepunkt for 18-åringen, som til daglig går på Hovden skigymnas.

- Jeg har veldig lyst til å satse som alpinist. Målet er selvsagt å kunne leve av det. Jeg tror jeg får et motivasjonsløft etter å ha vært med her. Det kan være perioder hvor det går litt tungt, og man ikke får de resultatene man ønsker, selv om man jobber «ræva» av seg. Men man må bare fortsette å jobbe hardt.

Best i storslalåm
Før mesterskapet hadde hun kun møtt én av de danske lagkameratene som er med i VM.

- Hvordan står du i forhold til de andre jentene på laget?

- Vi bytter på å være best. Jeg er best i storslalåm, mens hun ene er best i slalåm.

- Jeg gleder meg helt sinnsykt mye! Målet er å bare ha det gøy her og lære masse. Ta med masse erfaring i bagasjen hjem. Jeg håper på andreomgang, men det er nok litt urealistisk, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet)

MÅLBEVISST: Lisa Blunck Moe har store ambisjoner som alpinist. Foto: Anders Bakkerud Larsen (Mediehuset Nettavisen)


- Hvordan er det å være til stede her og se de enorme ressurserene de større landene har?

- Det er veldig kult og inspirerende. Jeg blir litt misunnelig. Det hadde vært kult om det danske laget også hadde hatt det samme apparatet rundt seg. Men jeg er ikke på det nivået til de norske, og jeg føler ikke at jeg helt fortjener ha et slikt apparat rundt meg, forteller hun ydmykt.

Tapt for Norge
Med ambisjoner om å en dag kunne leve av alpinsporten, kan man lure på om hun for alltid er tapt for det norske alpinlandslaget, dersom hun skulle komme opp på det nivået.

- Jeg må jo holde meg til Danmark, tenker jeg. Jeg er tapt for det norske landslaget, forteller jenta med ambisjoner om en dag å få stille til start i et World Cup-renn.

At det er store forskjeller på det norske og danske landslaget hersker det ingen tvil om.

Blunck Moe betaler selv for utstyret hun bruker, også dressen hun skal bruke under mesterskapet i Beaver Creek.

- Jeg har en norsk og svensk landslagsdrakt, men ingen dansk. De rakk ikke fikse det for meg til mesterskapet. Jeg håper jeg kjører i en gammel norsk landslagsdrakt under konkurransene her, forteller hun med et stort smil om munnen.

Torsdag er det duket for storslalåm for kvinnene, og det blir Blunck Moes internasjonale mesterskapsdebut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.