Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northug: - Vi må spørre hva han driver med

EN SUKSESS: Finn-Hågen Krogh og sprinttrener Arild Monsen (t.h.). Begge har gjort det bra under VM.
EN SUKSESS: Finn-Hågen Krogh og sprinttrener Arild Monsen (t.h.). Begge har gjort det bra under VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Her er mannen Petter Northug beskriver som «kongen i den norske troppen under VM så langt».

FALUN (Nettavisen): Arild Monsen seiler opp som den mest vellykkede nordmannen under ski-VM i Falun.

Med unntak av Petter Northug, som har kjørt et eget treningsopplegg med sine private trenere, er det kun Arild Monsens elever på sprintlaget som til nå har hatt suksess i VM på herresiden.

Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen har alle sikret seg en medalje under VM i Falun.

På Trond Nystads allroundlag er situasjonen noe mørkere.

Der har Didrik Tønseth vært nærmest pallen med fjerdeplass på 30-kilometeren.

- Vi må spørre hva han driver med. Han kan være redningen inn mot stafetten og femmila. Det er han som er kongen i den norske troppen under mesterskapet så langt, er dommen fra Northug.

- Ikke tatt meg nær
Til tross for at Northug endte på en svært skuffende 62. plass på onsdagens 15-kilometer i Falun, virket det å være god stemning mellom han og Monsen etter løpet.

- Petter sa at han hadde sagt noen rosende ord om sprintlaget mitt til pressen. Han sa han hadde gitt ros, humrer Monsen til Nettavisen.

Før VM ble det spekulert i om Northug har vært negativ til sprinttreneren fordi Monsen krevde at han måtte gå NM for å kvalifisere seg til VM-sprinten. Moldenseren er imidlertid klar på at det er god stemning mellom de to.

- Av en eller annen grunn har jeg kommet i søkelyset med Petter fordi vi har hatt noen morsomheter, men det er ikke noe jeg har tatt meg nær av. Det er bare morsomt, sier Monsen.

KONGEN: Petter Northug roser sprinttrener Arild Monsen.


Distansesuksess
Anders Gløersen gikk onsdag inn til bronsemedalje på 15-kilometeren i Falun. Det til tross for at han er på sprintlaget til Monsen.

Sprinttreneren kan imidlertid avsløre at han har kjørt et eget opplegg for bronsevinneren denne vinteren. Testresultater på Olympiatoppen har vist at Gløersen ligger på et høyt nivå i forhold til andre distanseløpere, og Monsen har derfor tilpasset Oslo-guttens treningsopplegg.

- Han har trent mye og bra. Han har også holdt seg frisk. Han trenger å ha jevnlig med konkurranser, for hvis han trener for lite, mister han formen. Det har han fått gjort, sier Monsen til Nettavisen.

- Jeg har sagt at det er bare tull at han ikke kan gå bedre 15-kilometer, så vi endret litt i år med å ikke prioritere like hardt på klassisk sprint, og i stedet satset på skøytingen hans. Han og Finn-Hågen har gjort det samme på alle samlinger, men så har vi hatt individuell tilpasning mellom samlinger. Da trener de to gutta litt mer distanse enn hva de andre har gjort. De kjører lengre intervaller enn de andre på sprintlaget, forklarer Monsen.

- Har det vært din oppskrift?

- Ja, det har vært min oppskrift. Det er ikke noen enorme forskjeller, for jeg har litt tro på at vi må holde den sprintdelen litt i kroppen selv om man skal ut å prestere her i dag, sier Monsen til Nettavisen.

EN SUKSESS: Sprinttrener Arild Monsen.

Treningen har gitt resultater for både Finn-Hågen Krogh og Gløersen står med hver sin verdenscupseier på 15-kilometere i vinter. I VM har de også hver sin medalje.

52-åringen Monsen fikk en noe krevende start på sin karriere som norsk landslagstrener i sprint da han fikk kritikk for uttaket på sprinten under OL i Sotsji.

Sprinttreneren hadde nemlig lovet Finn-Hågen Krogh plass på laget, men valgte å bytte ham ut da Ola Vigen Hattestad viste svært god form kun en uke før mesterskapet.

MEDALJEVINNER: Anders Gløersen.

- Ekstremt imponert
Avgjørelsen skulle vise seg å være klok da Hattestad gikk inn til OL-gull, men til Nettavisen fortalte sprintreneren i ettertid at prosessen rundt uttaket burde ha vært løst på en annen måte.

- Jeg er ekstremt imponert av Arild Monsen, sier Odd-Bjørn Hjelmeset til Nettavisen.

Han påpeker at Monsens knallharde avgjørelser har betalt seg, og at sprinttreneren skal ha all mulig honnør for å ha våget å ta nettopp de avgjørelsene han har tatt i løpet av de to siste mesterskapene.

- En type som Ola Vigen Hattestad var nesten slaktet nedenom og hjem før OL i Sotsji, han hadde ikke sjanse til å prestere fordi sprintløypa var kapasitetsløype, men han vant likevel. Monsen hadde ståltro og tok ham ut fordi han så han var i form, innleder Hjelmeset.

- For Finn-Hågen var det helt håpløst. Men Arild er en annerledes trener som klarer å ta de avgjørelsene. Mange hadde feiget ut, mange hadde ikke våget å gjøre noe, bare sagt at «nei, laget er sånn», men han hadde tro på at Ola kunne vinne. Da tok han det valget. Han får masse kritikk, men du verden så mange som ikke hadde våget å gjøre det valget der, tror Hjelmeset.

LES OGSÅ: Norsk skilegende reagerer: - Det er syting

LES OGSÅ:Løfshus sendte skrekkbilde fra 1989

Den tidligere langrennsprofilen trekker frem at alle løperne Monsen har ansvar for er med til VM.

- Det er imponerende. Han er en usynlig trener, og en usynlig trener er ofte den som får med seg de fleste tingene. At Arild Monsen er en suksesstrener, det er det ingen tvil om, mener Hjelmeset.

ROSER MONSEN: Odd-Bjørn Hjelmeset

- Han visste det ville bli bråk da han gjorde om på laget under OL. Men han valgte å gjøre det likevel. Hva sier det om en mann som gjør det?

- Han gjorde egentlig litt av det samme valget på skiathlon nå. Finn-Hågen fikk mulighet til å gå skiathlon, men Finn-Hågen satte seg på bakrommet og diskuterte litt. Arild var klar på hva som måtte gjøres, Finn-Hågen måtte stå over for å gjøre det bra på sprintstafetten. Og sånn Finn-Hågen gikk der, det er jeg nesten 100 prosent sikker på at han ikke hadde greit med et skiathlon i beina, sier Hjelmeset.

Den tidligere verdensmesteren har aldri hatt Monsen som trener selv.

- Men for lenge, lenge siden var han smører i skiforbundet. Også der hadde han mange knallharde valg på smøring, og det var mye vi ikke var enige om. For meg virker det som Arild er godt likt, for han er dønn ærlig. Absolutt hele tiden. Han tar de knallharde valgene. Det er av og til ganske upopulært, men man vet hvor man har han hen, sier Hjelmeset.

Kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen velger å svare slik når Nettavisen ber ham beskrive jobben Arild Monsen har gjort med de norske løperne.

- Jeg pleier ikke uttale meg så veldig mye om det andre gjør, men jeg har registrert at det har blitt noen gull, og da må han ha gjort noe bra, sier Kristiansen.

- Har han fått for mye kritikk?

- Alt er sikkert ikke berettiget. Sånn er det med alt. Vi må regne med at vi både får kritikk og ros i denne jobben, sier Kristiansen.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!