Northug knuste svenskene: - Det var en dårlig spurt

BEST: Petter Northug er verdens beste på ankeretappe.

BEST: Petter Northug er verdens beste på ankeretappe. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Petter Northug sikret ny, norsk stafettseier.

27.02.15 15:30

FALUN/OSLO (Nettavisen): Stafett i langrenn for herrer er tradisjonelt en norsk distanse. De norske herrene hadde vunnet alle VM-stafettene i langrenn siden 2001. I 1999 vant Østerrike foran Norge, men også på de

fire stafettene før det, havnet det norske laget øverst på pallen.

Fredag ble det ny norsk seier. Etter at stafetten stadig tok en ny vending, og nye lag stadig fikk luke, endte det opp som det måtte ende opp. Petter Northug og Calle Halfvarsson gikk sammen på den siste etappen. Der viste Northug seg sterkest nok en gang, og sikret det åttende strake norske VM-gullet i stafett for herrer.

Dermed ble det norsk gull og svensk sølv, mens Frankrike sikret bronsen.

På det norske laget gikk Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug jr.

- Dårlig spurt
Gullvinner Northug har sett for seg scenarioet med han og Halfvarsson mange ganger.

- Det var noe jeg har sett for meg i sommer og høst, og ikke minst i vinter. Ut på den tredje etappen skjønte jeg at det ville ende opp med spurt, sier Northug til NRK etter løpet.

- Det var en dårlig spurt, men det var is her på oppløpet, så det var vanskelig å treffe skikkelig, fortsetter han.

- Utrolig artig
På de tre første etappene var det tre norske stafettdebutanter i mesterskapsammenheng. Om de tre debutantene, hadde Northug bare skryt å komme med.

- Det er utrolig artig. De gjorde en kjempejobb, så det var bare for meg å sette signaturen på verket.

En av debutantene, Niklas Dyrhaug, synes det hele er en drøm som går i oppfyllelse.

- Det er helt sykt å vinne gull i Sverige, mot Sverige, på målstreken, forteller han NRK etter rennet.

Dyrhaug viste muskler
Først ut i sporet var Niklas Dyrhaug. Snøvær gjorde det vanskelig å skaffe noen stor luke, men siste gang opp den lille Mørdarbakken trøkket debutant-Dyrhaug til, og sprengte store deler av feltet.

Russland, Canada, Finland, Tyskland og Kazakhstan holdt følge med nordmannen, men svenske Daniel Richarsson måtte slippe. Det var hele 20,5 sekunder opp til tetgruppa for Sverige ved veksling.

Dyrhaug var godt fornøyd med egen etappe.

- Jeg skulle trøkke til på den siste runden. Svensken prøvde seg litt på runden før, og da så jeg at han var litt sliten. Da han slapp opp siste bakken, fikk jeg bare ekstra motivasjon, sa Dyrhaug til NRK etter etappen.

STERK: Niklas Dyrhaug virket sterk på den første etappen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Jeg ble leika med
På den andre etappen gikk onsdagens gullvinner på 15 kilometer, Johan Olsson. Svensken viste fredag at formen virkelig er god. Når han i tillegg hadde fordelen av å komme bakfra, fikk Olsson kontakt med tetgruppa allerede halvveis på etappen.

Ut på den siste runden klinket Olsson til nok en gang. Opp til toppen av løypa fikk han syv sekunder på Tønseth, og svensken hadde også veldig god glid. Til veksling var det hele 14 sekunder ned til Norge. Plassert mellom de to storfavorittene var Frankrike, 6,7 sekunder bak Olsson.

- Det var tungt. Jeg tror formen er god, men jeg ble leika med av herr Olsson i dag, innrømte Norges andreetappeløper til NRK.

RASK: Anders Gløersen er en rask mann, og gikk en god etappe for Norge. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Hellner slet
Bronsevinner fra onsdagens løp, Anders Gløersen, gikk for det norske laget på tredjeetappen. Marcus Hellner var svenskenes mann, mens Robin Duvillard gikk for Frankrike.

Både Duvillard og Gløersen hentet Hellner tidlig på etappen. Svensken hadde ingen god etappe, og Gløersen fikk til og med en liten luke inn mot veksling. Petter Northug fikk et drømmeutgangspunkt, og gikk ut 3,8 sekunder før franske Andre Backscheider og 6,4 sekunder før svenskenes håp, Calle Halfvarsson.

Som forventet, ventet Northug på konkurrentene i starten, og trioen samlet seg tidlig på den fjerde etappen.

Frankrike fikk luke
Overraskende nok, lot Northug og Halfvarsson franskmannen få en luke ut på etappen. Ingen av de to ønsket å bruke krefter på å hente den siste konkurrenten om gullet.

Men å gi fra seg et gull på hjemmebane for Halfvarsson, eller enda verre, å gi fra seg et gull i Sverige, for Northug, var ikke aktuelt. Northug tok et «magadrag», og hentet franskmannen på noen få minutter.

Dermed endte det opp i en ny spurtduell mellom Halfvarsson og Northug. I spurt er det ingen som slår den norske skikongen, og Norge tok nok et gull i Falun.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.