Northug med sterke VM-signaler

Petter Northug viste konkurrentene ryggen på NM-stafetten søndag.

Petter Northug viste konkurrentene ryggen på NM-stafetten søndag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Taktomslag i motbakker og spurter av godt gammelt merke.

Petter Northug har brukt NM-helgen til å sette en solid standard inn mot VM i Falun.

Svenskene var skremt etter lørdagens maktdemonstrasjon, og de ble antakelig ikke mindre skremt etter den frekke avslutningen som endte med stafettgull til Strindheim i søndagens folkefest under NM på Røros. Opptakten hadde broren Tomas Northug og annenmann Lars Ove Aunli sørget for.

- Svenskene var bekymret etter å ha sett deg i går. Hva tror du de tenker i dag?

– I dag er de lettet, kanskje? Det er vanskelig å dra noen konklusjoner etter denne helgen. I går var det en bra dag, mens i dag var en mindre bra dag, sa Northug.

- Var disse løpene her i Røros en demonstrasjon i psykologisk krigføring overfor konkurrentene?

- Nei. I mesterskap ønsker jeg å sette fart. Da vil jeg vise at jeg er sterk hele veien og så gå ifra. Det er jeg ikke god nok til ennå.

Lek

Lyns Hans Christer Holund ble regelrett lekt med på den siste kilometeren av NM-stafetten, og uansett om du oppfatter det som arrogant eller purt publikumsfrieri og show, er det ikke til å komme bort fra at Petter Northug virker sterk 18 dager før det smeller i gang i Falun.

- Det som skjedde mot slutten, var det trening til alvoret i Falun?

- Det var godt å få trent litt på taktomslag i motbakker. Det blir noen bratte kneiker mot slutten der, og jeg må sørge for at jeg ikke blir fragått der, sa Northug i kanskje det siste intervjuet han gir før han går verdenscuprennene i Östersund helgen før VM.

Humor

Det var mye humor, skjemt og ironi etter stafettseieren. Det blir ofte slik når Petter Northug er i form og føler at han har kontroll på situasjonen. Det virker absolutt som at det er status etter NM-dagene.

- Du føler ikke at det var litt frekt å rykke slik i bakken, for deretter å la deg hente inn igjen?

- Nei, det var sterkt av ham å hente meg etter at jeg rykket slik. Holund viser form. Jeg tror mer på at det blir oppfattet som arrogant det Holund gjorde, at han lar meg gå for så å hente meg inn igjen på en slik måte etter at jeg stivnet. Jeg følte meg i hvert fall pisset på, kom det fra Northug.

God følelse

- Hvilken følelse sitter du igjen med etter NM?

- Jeg trengte å få blåst ut litt når jeg har vært i høyden og trent rolig.

- Var følelsen bedre i dag enn under sprinten?

- Nei, hadde det vært sprint i dag ville jeg fortsatt ikke hatt sjanse til å hevde meg i topp 3. Jeg må i hvert fall være ti dager nede i lavlandet før jeg kan gå fort i en sprint.

- Hvordan er følelsen bare noen få dager før VM starter?

- Jeg er ikke superstresset.

Og akkurat det er det enkelt å skrive under på. Søndag ettermiddag satte han seg på flyet fra Røros til Oslo blant andre sammen med kong Harald.

Mandag morgen går flyet til Mellom-Europa. De kommende dagene skal formen friseres ved Berninapasset i Sveits.

Forhåpentlig vender Northug tilbake i enda bedre form enn under et NM som endte med 6.-plass i sprinten og seier i skiathlon og stafett. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.