RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Olssons kjempeløp sikret nytt svensk gull

RÅSTERK: Johan Olsson sikret Sveriges andre gull på rad.
RÅSTERK: Johan Olsson sikret Sveriges andre gull på rad. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Anders Gløersen sørget for norsk bronse.

FALUN/OSLO (Nettavisen): Onsdag var dagen da Norge skulle ta revansje. Smørerne skulle smøre gode ski, svenskene skulle slås, og vi skulle ta tilbake VM-tronen.

Det ble tidlig klart at løpet ble en kamp mellom svenske Johan Olsson, franske Maurice Manificat og norske Anders Gløersen.

Gløersen tapte dessverre litt på den siste runden, og seieren gikk til svenske Olsson.

Gløersen ble nummer tre, mens Manificat sikret sølvet.

Marcus Hellner ble nummer fire.

- Som en seier
Bronsemedaljevinner Gløersen var veldig fornøyd med onsdagens pallplass.

- Jeg kjente at det gikk tungt på slutten, og at sekundene gikk fort. I dag er medalje som en seier for meg, sier han til NRK etter løpet.

Gløersen var tidligere regnet som spesialsprinter, men skjønte før årets sesong at han ikke var rask nok i  en klassisk sprint til å hevde seg helt i toppen. Dermed startet prosessen med å omgjøre seg selv til en distanseløper i fri teknikk. Onsdag kom belønningen.

- Det er dette som har vært målet i hele år. Jeg er kjempefornøyd!

Med onsdagens medalje skal det mye til for at Gløersen blir vraket fra stafetten fredag.

Ofret alt
Gullvinneren onsdag har slitt hardt for denne seieren. Han har vært borte fra familien de siste åtte ukene, og føler selv at seieren er veldig fortjent.

- Jeg tror ikke det er mange som har gått så hardt inn for dette her de siste åtte ukene som meg, sier Olsson i seiersintevjuet til NRK.

Han forteller at det var fra 13,5 kilometer at han fikk mest igjen for den siste tidens trening.

- Jeg skjønte at avlsutningen var god. Den siste sprintrunden fra 13,5 kilometer gikk jeg inn i med tanken om at det var en sprintprolog. Det gikk veldig fort, forteller Olsson.

Fire norske topp ni
På startstreken for Norge, onsdag, stod Petter Northug, Chris Jespersen, Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe og Anders Gløersen. Alle fem ble regnet som medaljekandidater før løpet. Bare Gløersen hang med onsdag.

Krogh ble nest beste nordmann på en femteplass. Deretter fulgte Jespersen på åttendeplass og Røthe på niendeplass. Petter Northug og svenske Calle Halfvarsson hadde begge en tung dag i sporet. De gikk i kø i mål, og Northug var nesten fem minutter bak Olsson i mål.

Tidlig startnummer
Svenske Johan Olsson gikk tidlig ut, med startnummer 17. Svensken åpnet med et smell, og det var tidlig klart at svensken skulle kjempe om gullet.

Anders Gløersen åpnet litt roligere enn svensken, men gikk gradvis raskere. Ved halvgått løp var han drøye fire sekunder bak Olsson.

På sisterunden ble det dessverre tøffere for nordmannen, og i mål var avstanden 19,2 sekunder opp til svensken.

Manificat sitt løp lignet på Gløersen sitt, men franskmannen avsluttet hakket sterkere enn nordmannen, og slo Gløersen med 1,4 sekunder.

Løse løyper
Det har haglet med kritikk av løypene tidligere i mesterskapet. Lederen for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang slo tilbake mot kritikken før rennet onsdag. I forkant av rennet kom også beskjeden om at løypene onsdag var blitt saltet for å holde seg harde gjennom hele herreløpet.

Allerede før start kom likevel beskjeder om at løypa startet å bli løsere og løsere. For hver løper som gikk ble det altså dårligere og dårligere forhold.

Flere løpere på tidlig startnummer gjorde gode løp onsdag. Mye tyder på at løypene tapte seg utover i løpet.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere