*Nettavisen* Sport.

Sjekk svenskenes bønn til VM-klare nordmenn

GOD STEMNING: Når nordmenn valfarter til skogen for å se langrennsheltene fly forbi, blir det ofte god stemning. Her illustrert ved denne tilfeldige karen fra Ski-VM i Holmenkolen 2010. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Drikk med måte!

21.02.15 10:46

FALUN (Nettavisen): I disse dager strømmer titusenvis av nordmenn til de svenske skogene i Falun.

Klikk på bildet for å forstørre.

For mange er ski-VM en stor fest, og med fest følger det ofte alkohol og høy promille.

Nå ber Thomas Hellgren, det svenske politiets innsatssjef for Falun-VM, nordmenn om å feste med måte.

- Pass på hverandre og drikk med måte. Feste kommer folk til å gjøre, men hold det på et rimelig nivå, da går dette fint, sier Hellgren til Nettavisen.

- Blir festing og alkohol
Den svenske politisjefen røper at de har forberedt seg lenge og godt på de utfordringer som venter i forbindelse med de store folkemassene.

- Vi vet at det kommer til å bli flere tilfeller med festing og alkohol. Det vet vi, og det er vi forberedt på. Når det gjelder festing, pleier vi å si det slik: Hvis annenhver enhet man drikker er vann, går det bra, sier Hellgren til Nettavisen.

- Vi forventer og planlegger hyggelige dager i Falun. Vi tror og håper at både publikum og aktive får et positivt inntrykk av dette her, og at det oppleves som trygt og sikkert. Det finnes ingenting som tyder på at det blir mye bråk, forsikrer han.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Hans Pontusson er sikkerhetssjef for VM i Falun. Han forteller til Nettavisen at de er godt forberedt på at enkelte kan komme til å få i seg for mye alkohol under mesterskapet.

- For å få tillatelse til å servere alkohol i forbindelse med arrangement, må man følge visse bestemmelser. Det medfører blant annet at man må ha et antall vakter på stedet der alkoholen serveres. Vi følger disse bestemmelsen, og det er derfor et ganske godt antall vakter til stede som skal passe på at folk oppfører seg og at man eventuelt kan ta hånd om de som blir for berusede, sier Pontusson til Nettavisen.

- Politiet har også forsterket beredskap, slik at de skal kunne ta hånd om fyll og bråk, forklarer sikkerhetssjefen.

- Festglade folk
Pontusson tror imidlertid at de fleste kommer til å oppføre seg bra.

- Det skal sies at den type publikum som kommer hit nå er helt klart festglade folk, men de er som regel i en veldig positiv stemning.

- Skulle noen være så uheldige å havne i trøbbel fordi man har fått i seg for mye alkohol, har vi helsepersonell som er operative døgnet rundt for å hjelpe til.

Også kommunikasjonssjef for mesterskapet i Falun, Katarina Medveczky, mener de har kontroll.

- Vi er klar over at det er mange som kommer for å ha det gøy og feste. Vi har et nært samarbeid med politiet, og de har erfaring med store arrangement. Det er vi godt forberedt på, sier Katarina Medveczky.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAN SKAPE JUBEL: Therese Johaug kan få fart på vorspielet til festsultne nordmenn. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


Ifølge Hellgren er det svenske politiet så klare som man kan bli før et stort idrettsarrangement.

- Vi jobber veldig tett opp mot arrangøren, Falun kommune og mange andre for å lykkes. Vi er nemlig ikke alene om å jobbe med sikkerheten her. Vårt arbeid er å holde orden og sørge for sikkerheten rundt arrangementet, sier han.

- Pass på hverandre
Han har følgende råd til nordmenn som tar turen for å følge VM fra nært hold:

- Som vi sier før alle store arrangementer; lås inn verdisaker, pass på hverandre og følg instruksjonene fra de lokale arrangørene. Se til at man holder sammen og pass på at ingen blir overlatt til seg selv, er rådet hans.

- Hvor mange politifolk jobber under VM?

- Vi er så mange som vi bedømmer at vi må være, for å si det slik.

- Kan du ikke gå ut med et tall?

- Vi går ikke ut og omtaler hvor mange vi er, og noen dager er det et ulikt antall politifolk på jobb. Det er vanskelig å si eksakt hvor mange vi er, forklarer Hellgren.

Han forsikrer samtidig at det er god plass i fyllearresten til fulle og ufordragelige nordmenn om det skulle trengs.

- Det er nok plass til å ta det som kommer. Det er ikke spesifikt for nordmenn, men alle som ikke kan oppføre seg, bekrefter han.

- Har du andre råd til nordmenn som kommer til Falun?

- Jeg holdt på å si «lykke til», hehe. Nei, følg de anvisninger som blir gitt. Da blir dette riktig bra, avslutter han.

Ski-VM strekker seg fra 18. februar og avsluttes søndag 01. mars. Nettavisen er på plass hele perioden og kommer med ferske rapporter og intervjuer hver dag.

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag