Svensk ekspert: - Vi skal banne og bue på Northug

SNART PÅ SVENSK JORD: Og Petter Northug kan vente seg en het mottakelse, skal man tro de svenske langrennsjournalistene.

SNART PÅ SVENSK JORD: Og Petter Northug kan vente seg en het mottakelse, skal man tro de svenske langrennsjournalistene. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Petter Northug på svensk jord i et mesterskap? Det er jo nødt til å gå knirkefritt ...

Det har i lang tid vært spesielt, forholdet mellom svenskene og 29 år gamle Northug.

I søndagens Expressen var det Gunde Svan som fyrte løs. Det er ikke første gang, og sikkert ikke siste.

Ski-VM på svensk jord i Falun er bare dager unna, og mesterskapet er som skapt for flere bruduljer mellom Norges største skistjerne og det svenske folket.

Når Instagram-kongen fra Mosvika kommer til Falun for å kjempe om edelt metall, er frykten stor hos våre svenske naboer for Northug-suksess på deres snø.

Og Northug kan vente seg en het velkomst, skal vi tro Aftonbladets mangeårige langrennsreporter Kristoffer Bergström.

- Vi kommer til å importere alle Sør-Afrikas vuvuzelaer og alle kubjellene til Sveits. Vi skal tute og klingre. Vi skal banne og bue. Og jeg tror ikke Petter bryr seg en dritt, sier Bergstrøm til Nettavisen.

TIRRER SVENSKENE IGJEN? Ekspertene er uenige om hva slags mottakelse Petter Northug får i Falun. Foto: Anders Wiklund (NTB scanpix)


- Folk er mindre interessert
Expressen-journalist Oscar Broström er imidlertidig ikke helt enig med sin kollega.

Broström tror fjorårets fyllekjøringsskandale har gjort sitt for å dempe Northugs «standing» i Sverige.

- Om alt hadde vært som normalt, hadde sannsynligvis halve Falun gjort seg klar for å, med glimt i øyet, sende meldinger etter Northug langs løypene. Men nå? Etter det som skjedde i fjor vår? Jeg er ikke så sikker, sier Broström til Nettavisen.

- Dette er bare en følelse, men jeg tror Northugs feiltrinn utenfor skisporet har gjort folk mindre interessert i ham som en idrettsutøver, selv om han som person fortsatt vekker interesse, utdyper Broström.

- Elsker å hate ham
Langrennsreporteren er imidlertid glad for at nordmannen blir å se i VM-løypene i februar.

Han mener Northug fortsatt er den største stjernen som blir å se i Falun, også for svenskene.

- For å omskrive Håkan Hellström, tror jeg mange i Sverige har kjent på følelsen at de elsker å hate Petter Northug, men at de har hatet ham så mye at de elsker ham. Litt overdrevet, selvfølgelig. Men Northug har vært herresidens store beholdning, en profil som har vakt reaksjoner og som har gjort flere engasjert i skisporten, sier Broström.

ELSKET OG HATET: Petter Northug og svenskenes forhold er komplisert, for å bruke Facebook-terminologi. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)


Expressen-kollega Albin Julin tror på sin side at det svenske skipublikummet elsker Petter Northug.

- Og jeg tror alle ser frem mot å se ham i Falun, sier Julin til Nettavisen.

- Blir mottatt som idrettsmann
Til tross for fyllekjøringsskandalen, har lite endret seg, mener han.

- Northug er veldig populær i Sverige, og interessen rundt ham er minst like stor som for våre svenske løpere. Jeg blir imidlertid overrasket hvis han bare får høre glade heiarop langs sporene i Falun, men det har absolutt ingenting å gjøre med det som har skjedd. Petter kommer til å bli mottatt som en idrettsmann – og ingenting annet, sier Julin.

Han gleder seg til å høre hva Northug har å by på til pressen før og under mesterskapet.

- Munnhuggeriet mellom Sverige og Norge er tradisjon, og det er Petter minst like skyldig i som noen andre. Og eventuelle meldinger fra det svenske publikummet tror jeg faktisk bare gjør ham enda sterkere, sier Julin.

Ski-VM i Falun strekker seg fra onsdag 18. februar til søndag 1. mars. Nettavisen er selvfølgelig på plass i de svenske skoger og følger dramatikken tett.

LES OGSÅ: Her er VM-programmet

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.