RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tiril Eckhoff: - Jeg burde sagt nei til mye av den dritten

MYE OPPMERKSOMHET: Tiril Eckhoff innrømmer at det har blitt lite for utenomsportslig oppmerksomhet det siste året.
MYE OPPMERKSOMHET: Tiril Eckhoff innrømmer at det har blitt lite for utenomsportslig oppmerksomhet det siste året. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Da skiskytterdronning Tora Berger abdiserte etter slutten av forrige sesong, tok det norske folk det med ro.

Prinsessen Tiril Eckhoff viste i Sotsji-OL at hun var en god arvtager til tronen. I Russland ble det tre medaljer på 24-åringen.

Denne sesongen kan det imidlertid se ut som folk litt har glemt at Eckhoff kom som en komet mot slutten av forrige sesong og at det fortsatt er en lang vei å gå før den populære utøveren blir stabil i verdenstoppen.

- Må si nei
Eckhoff har i tillegg fått mye utenomsportslig oppmerksomhet. Det har vært sang i TV 2-programet «Senkveld», hun har stilt opp på bilder i kalendere, det har vært intervjuer, fotoseanser og nå sist i Holmenkollen ble det mange oppslag om Eckhoffs tårer, etter svak innsats der.

Eckhoff sier til Nettavisen at hun opplever både positive og negative sider ved denne oppmerksomheten, men også at hun må bli flinkere til å si nei.

- Jeg er på en måte heldig som får oppleve alt det der. Det er ikke alle som får kameraene dyttet opp i trynet på den måten. Noen ganger tenker jeg: Jeg er heldig som får oppleve den dritten, sier hun til Nettavisen.

- Senkveld var veldig gøy, det angrer jeg ikke på. Men en del andre ting har jeg sett i etterkant at har blitt litt for mye og at jeg burde sagt nei, men man lærer vel av det, også? spør Eckhoff om det hun kaller «dritten».

- Tiril må si ifra
Ole Kristian Stoltenberg har fulgt skiskyting som ekspert og kommentator i mange år og mener at landslagsledelsen og Eckhoff har håndtert det trykket som har vært på en veldig ryddig måte.

- Medietrykket påvirker henne nok litt. Det har vært mye for henne. Men jeg tror de har en god dialog på det. Det er en litt ny rolle for Tiril, men vi ser det i andre idretter; for langrennsjentene er dette en del av hverdagen. Det hører med til det å være toppidrettsutøver. Det gjelder å være med på litt, for mye er moro, men vite hvor grensen går. Hun må si ifra, så det ikke ender på feil side av streken. Hun kan gjøre mye, men ikke alt, og si ifra når hun trenger å være i fred, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Jeg tror ikke det har blitt balansert så galt. Det handler jo også litt om hva slags spørsmål hun får. Blir den mange spørsmål om at hun er den «nye Tora», kan hun nok bli litt lei av det. Vi skal nok ha større forhåpninger til Tiril inn mot VM i 2018, mener TV 2-eksperten.

KALENDER: Tiril Eckhoff stilte opp i IBUs offisielle kalender.

VM-debutant
Under VM i finske Kontiolahti, som åpnet denne uken, er Eckhoff blant debutantene i den norske troppen. Tidligere har hun kun vært reserve.

Overfor Nettavisen innrømmer 24-åringen at presset og forventningene fra fans og presse i år kanskje har vært litt i overkant høye. Spesielt siden Eckhoff nå ikke lenger har rutinerte Berger å støtte seg på.

- Jeg synes det har vært litt annerledes. Det har vært rart uten Tora. Hun har vært mitt forbilde gjennom den tiden jeg har vært på landslaget. Nå er hun borte og da står jeg plutselig alene, sier Eckhoff til Nettavisen.

Til tross for at det bare har gått sånn passe bra denne sesongen, påpeker Eckhoff at resultatene denne sesongen er langt bedre enn i fjor.

- Bedre i år
24-åringen har blant annet tatt sin første verdenscupseier. I verdenscupen ligger Eckhoff totalt som nummer ni så langt denne sesongen, et bra stykke bak suverene Darja Domratsjeva fra Hviterussland. Sist sesong endte hun til slutt som nummer sju, etter en sterk avslutning.

- Vi er et ungt lag og det har vært mye bra i år. Det har vært bra trykk. Jeg har tross alt gjort det best i år, mye bedre enn i fjor, sier Eckhoff.

Med tanke på den oppmerksomheten Eckhoff har fått og de gode resultatene hun har hatt, er det lett å glemme at hun er VM-debutant.

- Det stemmer. Jeg må nok stikke fingeren litt i jorden og tenke: Herre min, det er første gang jeg opplever VM og jeg får gå alle distansene. For to år siden så jeg alt fra sidelinjen, forteller 24-åringen til Nettavisen.

- SPRUDLENE AMBASSADØR: Tiril Eckhoff.

- Så jeg må jo ha blitt bedre med årene. Det er noe å ta med seg. Det har vært en innmari gøy reise, forteller den norske yndlingen videre.

- Urettferdig
Ole Kristian Stoltenberg mener de forventningene som har blitt lagt på Eckhoffs skuldre denne sesongen er altfor høye.

- Tiril har fått veldig mye press på sine skuldre. Jeg har vært opptatt av at vi ikke skal mase så mye etter den nye dronningen, hun har tross alt bare én seier i karrieren, mot Toras 14 i en sesong. Vi kan ikke vente at noen gjentar noe slik. Det er et ufortjent press hun har fått på seg. Hun har vært kjempegod, sprudlende, medievennlig og en flott ambassadør for sporten. Hun må få lov til å feile, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Tiril er en medaljeoutsider, men har også mange gode sesonger foran seg. Det blir litt urettferdig å si at hun skal fylle skoene til Tora Berger.

Eckhoff selv påpeker også at hun tross alt ligger langt foran skjema.

- Det handler mye om det mentale i skiskyting. Tora ble ikke god før hun var oppe i 30-årene. Jeg har noen år på meg, men håper jeg stabiliserer meg i toppen før den tid, sier Eckhoff om å ta opp arven etter Berger.

TV 2-ekspert: Ole Kristian Stoltenberg.

- Mangler rutine
Stoltenberg føler 24-åringen fortsatt mangler litt rutine.

- Tiril mangler litt rutine. Hun er VM-debutant. Fysisk sett er hun i sine beste år, men som skiskytter kommer det gjerne litt senere. Hun er ung og har litt igjen til hun er en stabil skiskytter. Men det er helt normalt.

Han er likevel ikke i tvil om at Eckhoff kan bli best i verden. Eksperten ser også på 24-åringen som det sterkeste kortet på jentesiden i VM.

- Tiril har et potensial til å bli verdens beste skiskytter. Hun er rå i hodet og flink til å trene. Det er litt opp og ned på standplass, men det er ikke noe i veien med mulighetene, mener TV 2-profilen om stjernen.

Torsdag gikk det akkurat litt opp og litt ned på standplass. Eckhoff var den eneste av de norske på mixed stafetten som ikke skjøt fullt hus. 24-åringen pådro seg én strafferunde da Norge tok bronse.

Hun kunne trøste seg med at VMs første medalje alt er i boks.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere