*Nettavisen* Sport.

Tror ikke på Norge-treneren

TAR EN SPANSK EN? Odd-Bjørn Hjelmeset tror Egil Kristiansen bevisst legger favorittstempelet over på Charlotte Kalla. Foto: Montasje (NTB scanpix)

- Psykologisk spill, mener Odd-Bjørn Hjelmeset om at Egil Kristiansen utroper Charlotte Kalla til favoritt.

23.02.15 16:07

FALUN (Nettavisen): Når jentene går 10-kilometeren i Falun tirsdag, er det flere norske jenter blant gullkandidatene.

Men ifølge Norges landslagstrener Egil Kristiansen er det en svensk jente som må ta på seg favorittstempelet.

Klikk på bildet for å forstørre.

På spørsmål fra Nettavisen om hva Kristiansen tror om duellen mellom de norske kanonene Marit Bjørgen og Therese Johaug, svarer han slik:

- Vanligvis er Marit den sterkeste på 10-kilometer fri teknikk. Er Marit tilbake der hun skal være, blir det en knallhard duell. Men vi skal ikke glemme Charlotte Kalla oppe i det her. Hun er en ørliten favoritt i morgen, sier han til Nettavisen.

- Hvorfor mener du det?

- Det mener jeg med bakgrunn i det hun gjorde i Östersund, blant annet, der gikk hun veldig, veldig fort. Hun gikk også et av sine beste «skiathloner» her om dagen, argumenterer Kristiansen.

Tidligere verdensmester Odd-Bjørn Hjelmeset flirer når Nettavisen forteller hvem Norges landslagstrener holder som favoritt.

- Det tror jeg er en helt grei vurdering, men han gjør det nok litt for å piffe opp jentene. Sier du til Therese Johaug og Marit Bjørgen at «Kalla er bedre enn dere», da griner de nok litt på nesa, sier Hjelmeset til Nettavisen.

- Du mener det lukter litt psykologisk spill?

- Ja, det gjør det, og det synes jeg er veldig bra. Det er bra tenkt av Egil, at han snakker opp Kalla. Men Kalla er god, vi må huske at hun vant med 36 sekunder på Marit og 52 på Therese i Östersund, og vi skal ikke undervurdere Charlotte Kalla. Dette her er den øvelsen hun har tenkt til å bli verdensmester på, sier Hjelmeset.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAVORITT? Charlotte Kalla kan bli farlig på 10-kilometeren, mener Egil Kristiansen. Foto: Matthias Schrader (Ap)


LES OGSÅ: Avslører: Måtte ta intern alvorsprat om Kalla

Kallas løp i Östersund kan ha vært med å motivere de norske jentene. Der var svensken knusende overlegen og vant 10-kilometeren med over et halvt minutt ned til Marit Bjørgen.

- Jeg tror det er en liten vekker for dem. De (norske jentene) har vunnet helg etter helg, og plutselig er Kalla der og slår dem ganske solid. Det tror jeg gjør at de er enda mer skjerpet inn mot det som skal skje på torsdag, lørdag og resten av mesterskapet, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Nettavisen.

Faktisk ble Kalla et tema da landslagsledelsen innkalte de norske jentene til et møte denne uken. Da hadde de en alvorsprat om at det ikke blir så enkelt å vinne gull som mange kanskje har spådd.

- Da snakka vi om det, vi gjorde det. Jeg tror det skjerper dem, og det er nok en oppvåkning om at dette ikke blir en gåtur i parken, sier Løfshus på godt norsk.

- Enorm form
Therese Johaug gikk ikke inn på hva som ble sagt under møtet da Nettavisen spurte, men den norske jenta legger ikke skjul på at hun og de andre jentene lot seg imponere av deres svenske rival i Östersund.

- Hun har funnet tilbake til den godformen hun hadde på sitt beste i fjor, sier Johaug til Nettavisen.

Mandag møtte langrennsjentene som skal gå tirsdagens 10-kilometer i friteknikk pressen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MER JUBEL? Therese Johaug er en klar gullkandidat. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)


- Vi har et sterkt lag på papiret, og vi er optimister. Vi kommer likevel til å møte sterkere konkurranse nå enn vi har gjort under verdenscupen tidligere i vinter, også på 10-kilometeren, forteller landslagstrener Egil Kristiansen.

Johaug er regjerende verdensmester på distansen. Hun vant med 10 sekunder til Bjørgen i Val di Fiemme i 2013.

Dermed stiller Norge med fem jenter på 10-kilometeren. Foruten Jacobsen, Johaug og Bjørgen stiller Heidi Weng og VM-debutant Ragnhild Haga til start tirsdag.

Kvinnenes 10-kilometer starter klokken 13.30, og Nettavisen er i Falun og følger dramatikken tett.

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.