RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UENIG I KRITIKKEN: Vegard Ulvang mener FIS har den salt-kompetansen som skal til.
UENIG I KRITIKKEN: Vegard Ulvang mener FIS har den salt-kompetansen som skal til. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Ulvang rister på hodet av kritikken

- Jeg mener vi har den kunnskapen som skal til.

FALUN (Nettavisen): Salt. Et ord mange forbinder med frokostbord og glatte veier, men i langrennssirkuset er det blitt et heftig diskutert tema de siste sesongene.

Ved å bruke salt i mildvær, mener ekspertene at det vil gi hardere og fastere løyper.

På grunn av varme dager i Falun er det blitt heftig diskutert muligheter for å salte løypene, og utover i uken er det ventet at mildværet skal fortsette.

Nå etterlyser imidlertid Fredrik Aukland mer kompetanse om temaet i FIS (det internasjonale skiforbundet) sin langrennsavdeling.

Aukland mener kunnskapen og rutinene ikke er gode nok til å utnytte fordelene salting i løypene kan gi.

- Vi opplever fra mesterskap til mesterskap og fra verdenscup til verdenscup at rammene og betingelsene rundt salting er veldig varierende, sier Aukland til Nettavisen.

Ber om endring
Han mener det blir veldig opp til arrangøren hvordan det løses.

- Det er en beslutning som rennleder og teknisk delegert tar sammen, men det hadde vært en stor fordel med tydeligere beredskapsplan for salting. Det kunne vært brukt mer generelt og at det hadde vært en standard på det. Da hadde det vært lettere for løpere å forholde seg til løypene. Vær og forhold vil alltid variere, men det vil være lurt å lage noen retningslinjer som kan gjøre det mer forutsigbart, sier langrennseksperten.

SKAFF MER KOMPETANSE: Det mener Fredrik Aukland.

Nå slår Vegard Ulvang tilbake.

Den tidligere skilegenden er leder for langrennskomiteen i FIS, forbundet som har hovedansvaret for rennene under VM.

- Kompetansen er definitivt god nok. Vi har de fremste folkene fra alpint som har erfaring med dette i mange år, sier Ulvang til Nettavisen.

LES OGSÅ: Norsk skilegende reagerer: - Det er syting

- Må tåle det
I de russiske OL-løypene i Sotsji ble det ofte tydd til salting i løypene. Men Ulvang mener det ikke er sammenlignbart å trekke Sotsji inn i diskusjonen rundt Falun.

- I Sotsji var det 20 plussgrader, og her har vi ikke vært i nærheten av sånne forhold. Det har ikke vært løst her, og dette må man tåle, sier Ulvang.

FIS-lederen røper at de nylig holdt et eget saltseminar i Zurich, der alle arrangørene for verdenscup og VM var til stede.

- Da fikk vi et foredrag fra en som har jobbet med salting i over 40 år. Der var renndirektøren i Falun til stede, og han var også med oss til Sotsji, og han har det som trengs av kunnskap, mener den tidligere langrennsløperen.

TENK PÅ ALLE: Det er rådet fra landslagstrener Trond Nystad.

- Må tenke på alle
Landslagstrener Trond Nystad er imidlertid enig med Aukland i at FIS kan bli enda bedre på salting.

- Men vi har ikke så veldig mange eksperter på dette området. Det er et vanskelig tema. Vi er ikke de eneste som skal bruke løypene, det kan godt hende salting skader løypa for kombinertløperne (som går etter langrennsløperne). Man må tenke på alle, og det kan hende vi må nøye oss med en åtter på alle, ikke innertier, og det må vi bare ta. Men jeg er enig i at vi må se mer på salting og lære mer, sier Nystad til Nettavisen.

Ulvang mener løperne bør tåle at det er varierte forhold. Han trekker også inn hensynet til miljøet som en faktor.

- Hvis man kjører på med tonnevis av salt gir man løpere kunstige bedre forhold som kan være negativ for andre. Salt er kostbart og det en miljømessig side ved det som ikke er bra, sier Ulvang.

Diskusjonen kommer trolig til å fortsette. Ifølge YR er det meldt varmegrader i Falun hver dag resten av mesterskapet, med unntak av fredag.

LES OGSÅ:Løfshus sendte skrekkbilde fra 1989

SE VM? Her finner du hele VM-programmet

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere