Gå til sidens hovedinnhold

Slakter FIS etter Johaug-anken

- Nå får det være nok, mener langrennskribent.

Therese Johaugs utestengelse på 13 måneder er anket videre til den internasjonale voldgiftsdomstolen, CAS, av det internasjonale skiforbundet (FIS).

Det ble klart tirsdag morgen. Beslutningen får Nettavisens langrennsblogger Torbjörn Nordvall til å be FIS roe seg ned.

- Jeg synes FIS må besinne seg. Det virker som at man skal statuere et skrekkeksempel i denne saken. Johaug er blitt et offer for en slags politikk man har begynt å føre, sier Nordvall til Nettavisen, og utdyper:

- Antidoping Norge og Norges Skiforbund har gjort kryssforhør av henne i denne saken. De er enige om at det ikke finnes noe som tyder på at Johaug har dopet seg bevisst. Den mengden av leppesalve som gjorde utslag på dopingtesten er ikke tilstrekkelig til å være prestasjonsfremmende. Hun blir straffet brutalt.

Nordvall har blogget om Johaug-saken for Nettavisen tidligere og vært klar i sin oppfatning om at straffen hun har fått er streng. Ikke minst har Nordvall tatt til orde for at lederne i Skiforbundet må stilles til ansvar for at Johaug nå er utestengt.

Les også

undefined

Les også

Påtalenemden i Antidoping Norge anker ikke Johaug-dom

- Forsømmelse

Den tidligere pressesjefen til det svenske skilandslaget er oppgitt over at FIS nå vil prøve å få en lengre straff i saken.

Nordvall understreker at man skal ha respekt for antidopingsystemet og at alle juksere må straffes. Likevel peker han på et klart skille mellom Johaugs tilfelle og saker der utøvere er tatt for systematisk doping.

- I hennes tilfelle er det snakk om en forsømmelse. Hun har ikke sett dopingadvarselen på innpakningen. Hun fikk salven av legen, og det var ikke en hvilken som helst lege, men en som var høyt respektert i hele skiverdenen.

- Nå får det være nok. Straffen fra domsutvalget er hard nok. Hun har fått et stempel på seg som doper i skiidretten, hun har allerede mistet et VM, og merkevaren hennes er svekket. Man skal være tøffe i kampen mot doping, men saken til Therese er gått over alle grenser, mener Nordvall.

Press fra andre nasjoner

Svensken tror FIS har følt seg presset til å jobbe for en lengre straff av andre skinasjoner med dopinghistorikk.

- Nå kan ingen russere, italienere eller finner komme å si at denne saken har fått en mildere behandling enn andre tilfeller, poengterer han.

- Therese Johaug hadde helt tydelig sprukne lepper, og man har funnet årsaken til den positive testen. Det er en hel kjede med bevis i denne saken som tilsier at hun ikke har gjort noe med overlegg. Det står i avtalen hennes med Skiforbundet at hun skal høre på legen sin. Han ga henne feil salve, sier Nordvall.

Han får støtte av tidligere proffsyklist Mads Kaggestad.

- Den eneste begrunnelsen FIS bruker for anken er at Johaug ikke har sett advarselen. Da er det overraskende at de vil ha lengre utestengelse. Det er strengt nok med 13 måneder for en som ikke har dopet seg bevisst. Det hadde vært noe annet hvis FIS ikke tror på historien, sier Kaggestad til Nettavisen.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort sier skistjernen er skuffet, og han forstår ikke FIS argumentasjon om å anke utestengelsen på 13 måneder.

- Det var ingen grunn til at FIS skulle anke denne dommen. Domsutvalgets avgjørelse er streng, og den er strengere enn CAS' rettspraksis. Derfor ser jeg ingen grunn til at de skulle anke. Therese er skuffet, sier Hjort til VG.

Les også

Niskanen hyllet Myllylä og sendte Norge-stikk: - Tenk på dere selv

Håpet på sluttstrek

Johaug-manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen. Det kan gjøre at Johaugs utelukkelse forlenges.

- Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken, sier Ernst til NTB.

- Nå må vi bare avvente hva som skjer. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening opp mot neste sesong.

Også i Norges Skiforbund hadde man håpet på et annet utfall av evalueringen.

- Vi er skuffet og føler med Therese som må leve i fortsatt uvisshet. Samtidig respekterer vi reglene og systemet der FIS og WADA står fritt til å anke, sier skipresident Erik Røste.

Skulle det skje, kan Johaug gå glipp av neste års OL i Sør-Korea. Hun har sett at lagvenninnene tok alle seks langrennsgull i Lahti-VM nylig.

I det norske rettssystemet ble Johaug dømt til 13 måneders utelukkelse.

Dersom det blir stående vil hun kunne trene med landslaget fra september og delta i sesongåpningen i november.

Les også

undefined

Les også

Johaug sendte gullhilsen til stafettjentene

Les også

Bjørgen om kritikken: - Jeg står for det jeg sa

Kommentarer til denne saken